Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο κόκκινο η ένταση στη Μέση Ανατολή – Συναγερμός στο Ισραήλ μετά τις αιματηρές επιθέσεις, φόβος Netanyahu για Ηezbollah

Στο κόκκινο η ένταση στη Μέση Ανατολή – Συναγερμός στο Ισραήλ μετά τις αιματηρές επιθέσεις,  φόβος Netanyahu για Ηezbollah
Τρεις νεκροί είναι ο απολογισμός των επιθέσεων σε Δυτική Όχθη και Τελ Αβίβ την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023
Σχετικά Άρθρα
Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την ισραηλινή επιδρομή στο τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ.
Τρεις νεκροί είναι ο απολογισμός των επιθέσεων σε Δυτική Όχθη και Τελ Αβίβ την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023.
Οι τρεις θάνατοι αποκαλύπτουν μια ημέρα βίας κατά την οποία ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις που συνδέονται με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και στο νότιο Λίβανο, αφού μαχητές στις δύο περιοχές εκτόξευσαν ρουκέτες κατά του Ισραήλ την Πέμπτη.
Αν και η ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών στον Λίβανο και τη Γάζα δεν είχε θύματα ή ένταση κλιμακώθηκε σε ευρύτερη σύγκρουση.

Αιματηρές επιθέσεις

Οι αιματηρές επιθέσεις της Παρασκευής υπογραμμίζουν το εύρος των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η σκληροπυρηνική νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, αναφέρουν οι Financial Times.
Στο πρώτο περιστατικό, δύο Ισραηλινές αδερφές σκοτώθηκαν και η μητέρα τους τραυματίστηκε σοβαρά όταν το αυτοκίνητό τους δέχτηκε πυρά κοντά σε εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη.
Αργότερα την Παρασκευή, ένας Ιταλός τουρίστας σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς με ταχύτητα σε ποδηλατόδρομο κοντά στην παραλία του Τελ Αβίβ.
Η Χαμάς επαίνεσε και τις δύο επιθέσεις, αλλά δεν αναλάμβανε την ευθύνη.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu διέταξε την αστυνομία και τον στρατό να κινητοποιήσουν πρόσθετες δυνάμεις για την ενίσχυση της ασφάλειας.
Ο τελευταίος κύκλος βίας έρχεται καθώς ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού των Μουσουλμάνων και η γιορτή του εβραϊκού Πάσχα συνέπεσαν.
Η Μέση Ανατολή φλέγεται: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες από επίθεση στο Τελ Αβίβ, συναγερμός στο Ισραήλ
Συναγερμός στο Ισραήλ - Κινητοποιούνται στρατός και αστυνομία, μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις
Ο φόβος της Hezbollah

Οι εικόνες των ισραηλινών δυνάμεων να χτυπούν Παλαιστίνιους στο τζαμί  προκάλεσε οργή στον αραβικό κόσμο.
Την Πέμπτη (6/4), μαχητές στο νότιο Λίβανο εκτόξευσαν 34 ρουκέτες στο Ισραήλ, το μεγαλύτερο μπαράζ από τη χώρα από τότε που το Ισραήλ και η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση Ηezbollah αντιπαρατέθηκαν σε έναν πόλεμο 34 ημερών το 2006.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής (7/4), το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικές επιδρομές τόσο στο νότιο Λίβανο όσο και στη Γάζα.
Ωστόσο, σε ένδειξη ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Ηezbollah προσπαθούσαν να αποφύγουν να βυθιστούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πως Παλαιστίνιοι μαχητές και όχι η φιλοιρανική οργάνωση ήταν πίσω από την εκτόξευση ρουκετών.
Τα ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο στόχευαν χωράφια και οι μαχητές στο Λίβανο δεν ανταπάντησαν στα πυρά.
Ωστόσο, ακόμη και όταν επικρατούσε μια ανησυχητική ηρεμία στα βόρεια και νότια σύνορα του Ισραήλ, η κατάσταση στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ παρέμενε ασταθής.
Οι ισραηλινές αρχές προέτρεψαν τους πολίτες με άδεια οπλοκατοχής να φέρουν όπλα μετά τη δολοφονία των δύο αδελφών στη Δυτική Όχθη.
Και η αστυνομία είπε ότι θα αναπτύξει πρόσθετες δυνάμεις στην Ιερουσαλήμ για το υπόλοιπο του Ραμαζανιού, κατά τη διάρκεια του οποίου εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι επισκέπτονται παραδοσιακά το Αλ Ακσά, γνωστό στους Εβραίους ως Όρος του Ναού.
al_aksa.JPG
Το συγκρότημα, ο τρίτος ιερότερος τόπος στο Ισλάμ και ο ιερότερος στον Ιουδαϊσμό, είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα μέρη στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Οι συγκρούσεις εκεί έχουν πυροδοτήσει ευρύτερες εντάσεις συμπεριλαμβανομένου ενός πολέμου 11 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών στη Γάζα πριν από δύο χρόνια.
Το Ισραήλ έχει καταλάβει τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένης της Παλιάς Πόλης, όπου βρίσκεται το Αλ Ακσά, από το 1967.
Σύμφωνα με τη λεγόμενη συμφωνία status quo, τόσο οι μουσουλμάνοι όσο και οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να επισκεφθούν τον ιερό τόπο, αλλά μόνο οι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να προσεύχονται εκεί.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, εβραϊκές ομάδες προσεύχονταν επίσης εκεί, προκαλώντας την ανησυχία των μουσουλμάνων ότι το status quo ανατρέπεται.
Αυτοί οι φόβοι έχουν επιδεινωθεί από την παρουσία υπερεθνικιστών στη νέα σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Ισραήλ, όπως ο υπουργός Ασφαλείας Itamar Ben-Gvir, ένας έποικος που εδώ και καιρό καλούσε για εβραϊκή προσευχή στο Αλ Ακσά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης