Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Baerbock στην Κίνα – Τι θέλει το γερμανικό «γεράκι» στην καρδιά του «δράκου», μετά τον Macron που άναψε «φωτιές»

Η Baerbock στην Κίνα – Τι θέλει το γερμανικό «γεράκι» στην καρδιά του «δράκου», μετά τον Macron που άναψε «φωτιές»
H Baerbock έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό μια σκληρή προσέγγιση έναντι της Κίνας
Σχετικά Άρθρα
Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα άρχισε την Πέμπτη (13/4/2023)  η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock.
Η επίσκεψη γίνεται εν μέσω μίας μεγάλης συζήτησης για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την Κίνα, μετά την έκκληση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron προς την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ.
Δεδομένου ότι η Baerbock έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό μια σκληρή προσέγγιση έναντι της Κίνας, Κινέζοι αναλυτές πιστεύουν ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από τη Γερμανίδα υπουργό να έχει την ίδια θετική στάση απέναντι στο Πεκίνο όπως ο Macron, αλλά «είναι σημαντικό να έχουμε σε βάθος και πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία που θα βοηθήσει στην εξάλειψη ορισμένων παρεξηγήσεων και στην εξεύρεση κοινού εδάφους, ειδικά όταν η συνεργασία Κίνας-Γερμανίας έχει γερές βάσεις στον επιχειρηματικό και εμπορικό τομέα».

«Αντικειμενική, ολοκληρωμένη άποψη»

Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη της Baerbock στην Κίνα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Κίνα «είχε πυροδοτήσει εντάσεις με τη στρατιωτική της άσκηση γύρω από την Ταϊβάν» και η γερμανική κυβέρνηση έκανε έκκληση για προσπάθειες μείωσης της έντασης στα στενά του νησιού σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ.
H Baerbock είπε ότι η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται για την οικονομική αποσύνδεση από την Κίνα, αλλά θα επιδιώξει να μειώσει την οικονομική της εξάρτηση, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, η Sun Keqin, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων της Κίνας, είπε στους Global Times ότι «παρά τη σκληρή στάση της Baerbock, η πολιτική της Γερμανίας για την Κίνα έχει τη δική της συνέπεια και δεν μπορεί να πάει ενάντια στον οδικό χάρτη που έθεσε ο καγκελάριος Olaf Scholz τον Νοέμβριο του 2022.

Γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα

«Καθώς είναι η πρώτη της επίσκεψη στην Κίνα ως υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας πιο αντικειμενικής και ολοκληρωμένης άποψης για τις σχέσεις Κίνας και Κίνας-Γερμανίας, αλλά δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε πραγματικά θετικές εκφράσεις», δήλωσε στους Global Times ο Cui Hongjian, διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Κίνας.
Μια σειρά μηχανισμών διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, από στρατηγικό επίπεδο μέχρι χρηματοδότηση και πολιτισμό, θα επαναληφθεί, είπε ο Cui, πιστεύοντας ότι η επίσκεψη της Baerbock χρησιμεύει ως ένα πρώτο βήμα για εντατικό διάλογο που θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των δεσμών Κίνας-Γερμανίας», είπε ο Cui.
Καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να απομονώσουν την Κίνα και δίνουν κίνητρα στις επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην αμερικανική επικράτεια, οι γερμανικές εταιρείες πλησιάζουν περισσότερο το Πεκίνο, ανέφεραν οι New York Times. Για παράδειγμα, δύο ισχυροί κινητήρες της γερμανικής οικονομίας, η Volkswagen και η εταιρεία χημικών BASF, διευρύνουν τις τεράστιες κινεζικές επενδύσεις τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Baerbock να επισκεφθεί ένα σχολείο στο Tianjin που διδάσκει γερμανικά, καθώς και ένα εργοστάσιο ανεμογεννητριών που ανήκει σε γερμανική εταιρεία.
Παρόλο που η Baerbock ζήτησε μείωση της εξάρτησης από την Κίνα, οι γερμανικές εταιρείες έχουν κάνει τις δικές τους επιλογές λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντά τους.
Ως η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, η Γερμανία θα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί και να προάγει τους επιχειρηματικούς και εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα.
«Μόνο όταν η Γερμανία διασφαλίσει το καθεστώς της εντός της Ευρώπης μπορεί να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο στην Ένωση», εκτιμά ο Cui.

Σύμμαχοι που διαφωνούν

Το ταξίδι της Baerbock έγινε καθώς περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντέδρασαν στις δηλώσεις του Macron.
Ο Macron υπερασπίστηκε την προσέγγισή του προς τις ΗΠΑ και την Κίνα, λέγοντας ότι «το να είσαι σύμμαχος δεν σημαίνει να είσαι υποτελής». Νωρίτερα, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει να εγκλωβιστεί σε συγκρούσεις που δεν είναι δική της υπόθεση και να μην ενεργεί ως «ακόλουθος» των ΗΠΑ όταν πρόκειται για το ζήτημα της Ταϊβάν.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση Macron περί στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και το ζήτημα της Ταϊβάν.
Σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις του Macron για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και το ζήτημα της Ταϊβάν, ο Γάλλος πρεσβευτής στην Κίνα, ο Bertrand Lortholary, είπε στους Global Times ότι είναι καλό να γίνονται συζητήσεις και να ακούμε διαφορετικές φωνές και να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις.
«Η Γαλλία είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ με μακρά ιστορία και είμαστε επίσης σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μοιραζόμαστε πάντα τις ίδιες απόψεις. Μπορούμε να είμαστε σύμμαχοι αλλά με διαφορές», είπε ο Lortholary ο οποίος αναφέρθηκε στην υποστήριξη της Γαλλίας στις ΗΠΑ για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και στην άρνηση συμμετοχής στον πόλεμο του Ιράκ.
Η Γαλλία έγινε επίσης η πρώτη δυτική χώρα που αναγνώρισε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1964, κάτι που ήταν μια ανεξάρτητη απόφαση και για την οποία ποτέ δεν μετανιώσαμε, είπε ο Γάλλος διπλωμάτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης