Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελβετία: Δημοψήφισμα για την αύξηση του εταιρικού φόρου

Ελβετία: Δημοψήφισμα για την αύξηση του εταιρικού φόρου
Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη στις 18 Ιουνίου
Η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα για την αύξηση του εταιρικού φόρου.
Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη στις 18 Ιουνίου και αφορά την παγκόσμια συμφωνία για έναν ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου 15%, υψηλότερο σε σχέση με αυτόν που ισχύει σε πολλά ελβετικά καντόνια.
«Είναι σημαντικό η Ελβετία να εφαρμόσει τον ελάχιστο εταιρικό φόρο ταυτόχρονα με άλλες χώρες» ξεκαθάρισε η Κέλερ-Σούτερ, μιλώντας στη Βέρνη. Και πρόσθεσε: «Διαφορετικά, άλλες χώρες ενδέχεται να εισπράξουν φορολογικά έσοδα, τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ελβετία για να βελτιώσει την ελκυστικότητά της».
Ο ελάχιστος φόρος 15% του ΟΟΣΑ συμφωνήθηκε από σχεδόν 140 χώρες το 2021. Η κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα της Ελβετίας προωθούν το «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Ποιοι διαφωνούν

Μόνη αξιοσημείωτη εξαίρεση οι Σοσιαλδημοκράτες, δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο, που υποστηρίζουν μεν την ιδέα ενός ελάχιστου φόρου, αλλά δεν συμφωνούν με το σχέδιο για τη διανομή των πρόσθετων εσόδων.
Σύμφωνα με αυτό, το 75% των επιπλέον χρημάτων -που υπολογίζεται σε 1-2,5 δισ. ελβετικά φράγκα- θα κατευθύνεται στα καντόνια και το υπόλοιπο ποσοστό θα μένει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι Σοσιαλδημοκράτες φοβούνται ότι τα καντόνια θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να ωφελήσουν τις πολυεθνικές με άλλους τρόπους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης