Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Λιθουανία συντρίβει τα όνειρα του Zelensky: Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, πριν από το τέλος του πολέμου

Η Λιθουανία συντρίβει τα όνειρα του Zelensky: Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, πριν από το τέλος του πολέμου
«Θα είναι πολύ δύσκολο, το γνωρίζουμε αυτό, και οι ίδιοι οι Ουκρανοί το γνωρίζουν» δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ πριν από το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης στο έδαφός της, δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nauseda σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα la Repubblica.
«Θα είναι πολύ δύσκολο. Το γνωρίζουμε αυτό, και οι ίδιοι οι Ουκρανοί το γνωρίζουν.
Πρέπει να περάσουμε στην πρακτική φάση, να καθορίσουμε τα στάδια και το πλαίσιο για το πώς θα ενεργήσουμε όταν τελειώσει η σύγκρουση», σημείωσε.
Ο Nauseda εξέφρασε την ελπίδα ότι η επερχόμενη σύνοδος κορυφής της συμμαχίας θα επιτρέψει την ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη για την ένταξη της Ουκρανίας.
«Για να είμαι ειλικρινής, στο Βίλνιους (σ.σ. σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ τον Ιούνιο) αυτό θα είναι το πιο δύσκολο σημείο.
Η Λιθουανία επιμένει σε μια φιλόδοξη ατζέντα, αλλά ορισμένες χώρες εξακολουθούν να διστάζουν να δώσουν ισχυρά μηνύματα στον Zelensky για αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ξεθωριάζει το «όνειρο» του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τον πρόεδρος της Λιθουανίας, το ΝΑΤΟ πρέπει να ξεπεράσει την παλιά φόρμουλα της «των ανοιχτών θυρών».
«Γνωρίζουμε ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές σε όλους, αλλά δεν έχουμε αλγόριθμους για τη χρήση τους, επομένως πρέπει να στείλουμε σήματα πως περιμένουμε την ένταξη της Ουκρανίας και ότι μπορεί να είναι μέρος του συστήματος ασφαλείας», τόνισε ο Nauseda.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, το Κίεβο υπέβαλε αίτηση για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg είχε αναφερθεί και ο ίδιος στην πολιτική των «ανοιχτών θυρών» και στο δικαίωμα κάθε χώρας στην αυτοδιάθεση, αλλά υπενθύμισε πως για να δεχτεί ένα νέο μέλος χρειάζεται η συναίνεση όλων των χωρών που συμμετέχουν στη συμμαχία.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν κρύψει την απροθυμία τους να ανταποκριθούν στο αίτημα του Κιέβου για ένταξη στη Συμμαχία.
Είναι χαρακτηριστικό πως δεν μπορούν να καταλήξουν ακόμα και σε ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα που να ορίζει τη διαδικασία για τη μελλοντική εισδοχή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Είναι χαρακτηριστικό πως το ΝΑΤΟ, αν και έχει συμφωνήσει ήδη από το 2008 να γίνει μέλος του η Ουκρανία, δεν έχει δώσει ποτέ κάποιον οδικό χάρτη προς αυτήν την κατεύθυνση, διαδικασία που θεωρείται ακόμα πιο δύσκολη όσο μάλιστα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία.
Πλέον, πολλά κράτη – μέλη φοβούνται ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσει μαθηματικά στο πλέον απευκταίο σενάριο, που δεν είναι άλλο από μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας

Η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση

Τις προηγούμενες μέρες, ο Stoltenberg επισκέφθηκε το Κίεβο και είπε πως η Ουκρανία θα ενταχθεί τελικά στο ΝΑΤΟ και ότι «όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν με αυτό».
Αυτά τα λόγια εξέπληξαν και δυσαρέστησαν τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban.
Η Μόσχα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και υπενθυμίζει πως οι κινήσεις της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24/2/2022.

Αποτροπή ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στόχο της ειδικής στρατιωτικής μας επιχείρησης έχει διαμηνύσει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι ένας από τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής μας επιχείρησης.
Και είναι λογικό διότι σε διαφορετική περίπτωση, αυτό θα αποτελούσε μια σοβαρή και σημαντική απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας» έχει ξεκαθαρίσει ο Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης