Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο δολοφονίας ηγετών Κριμαίας απέτρεψε η Ρωσία - FSB: Εμπλοκή συνεργάτη Zelensky

Σχέδιο δολοφονίας ηγετών Κριμαίας απέτρεψε η Ρωσία - FSB: Εμπλοκή συνεργάτη Zelensky
Αρχιτέκτονας του σχεδίου φέρεται πως είναι ο Roman Mashovets, ο αναπληρωτής επικεφαλής του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σχέδιο δολοφονίας των ηγετών της Κριμαίας αλλά και σειρά δολιοφθορών σε κρίσιμες υποδομές της χερσονήσου απέτρεψε η FSB, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, η οποία ανακοίνωσε πως εξάρθρωσε δίκτυο Ουκρανών του οποίου«εγκέφαλος» φέρεται πως είναι ο Roman Mashovets, ο αναπληρωτής επικεφαλής του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Σε ανακοίνωση της η FSB αναφέρει πως συνέλαβε μέλη μιας μυστικής ομάδας πληροφοριών που δρούσε στην Κριμαία υπό την καθοδήγηση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Επτά συλλήψεις

Συγκεκριμένα αναφέρει πως συνέλαβε έξι πολίτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας καθώς και έναν πολίτη Ουκρανίας - Βουλγαρίας, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στη μεταφορά των εκρηκτικών μηχανισμών και των εξαρτημάτων τους.

Οι στόχοι

Σύμφωνα με την FSB, η ομάδα αυτή είχε ως σκοπό να δολοφονήσει τον επικεφαλής της Δημοκρατίας της Κριμαίας, Sergei Aksyonov, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Κριμαίας, Vladimir Konstantinov και τη δήμαρχο της Γιάλτας, Yanina Pavlenko.
Πέραν από τις δολοφονίες των ηγετικών αυτών προσωπικοτήτων της Κριμαίας, η ομάδα αυτή φέρεται πως σχεδίαζε μεταξύ άλλων και μπαράζ δολιοφθορών και τρομοκρατικών επιθέσεων σε εξαιρετικά σημαντικές υποδομές.

Το Κίεβο από πίσω

«Έχει διαπιστωθεί ότι ο άμεσος οργανωτής των τρομοκρατικών επιθέσεων και ο συντονιστής της προετοιμασίας των δολοφονιών των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Κριμαίας είναι στενός συνεργάτης του αρχηγού της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας, Kyrylo Budanov, ο αξιωματικός της ενεργού εφεδρείας της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Roman Mashovets, ο οποίος είναι αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky από το 2020» αναφέρει η FSB.

Οι συλλήψεις

Σύμφωνα με την FSB, οι συλληφθέντες είναι μέλη της μυστικής ομάδας πληροφοριών της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.
Μάλιστα, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία και η ταυτότητα τους.
Πρόκειται για τους πολίτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας Viktor Podvalny, γεννηθείς το 1967, Alexander Litvinenko, γεννηθείς το 1986, Sergey Krivoshein, γεννηθείς το 1988, Konstantin Evmenenko, γεννηθείς το 1971, Igor Zorin, γεννηθείς το 1972 και Sergei Voinarovsky, γεννηθείς το 1984, οι οποίοι κατηγορούνται ότι στρατολογήθηκαν από τον Mashovets για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν τρομοκρατικές ενέργειες και να δολοφονήσουν αξιωματούχους.
Στους συλληφθέντες είναι και ένας πολίτης Ουκρανίας και Βουλγαρίας, ο D. Petranov, γεννηθείς το 1979, ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε στην παράδοση των όπλων και των εκρηκτικών μηχανισμών.

Το δίκτυο

Σύμφωνα με την FSB, τα όπλα και οι εκρηκτικοί μηχανισμοί μεταφέρθηκαν από τη Βουλγαρία μέσω Τουρκίας και Γεωργίας, στη Ρωσία με πρόσχημα την προμήθεια ηλεκτρικών εστιών.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πέντε έτοιμοι προς χρήση αυτοσχέδιο εκρηκτικοί μηχανισμοί, πλαστικά εκρηκτικά βρετανικής κατασκευής συνολικού βάρους περίπου 6 κιλών, στρατιωτικοί ηλεκτρικοί πυροκροτητές, ραδιοελεγχόμενοι ενεργοποιητές εκρηκτικών μηχανισμών και μέσα επικοινωνίας.
Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι τα εκρηκτικά που κατασχέθηκαν ταιριάζουν με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάπραξη δολιοφθοράς στις σιδηροδρομικές γραμμές στην Κριμαία στις 23 Φεβρουαρίου 2023.

Η Ουκρανία θέλει να σπείρει τον πανικό στην Κριμαία

Η Ουκρανία θέλει να σπείρει τον πανικό στην Κριμαία υποστήριξε ο κυβερνήτης της Κριμαίας, Sergei Aksyonov αναφερόμενος στην εξάρθρωση από την FSB του ουκρανικού δικτύου που σχεδίαζε δολοφονίες πολιτικών και δολιοφθορές σε κρίσιμες υποδομές της χερσονήσου.
«Απομακρυνόμαστε από τον μαζικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων εορτασμού της Ημέρας της Νίκης διότι αναμένονται προκλήσεις από το Κίεβο.
Όλη την εβδομάδα η αυξημένη δραστηριότητα του κλάδου Πληροφόρησης και Ψυχολογικών ειδικών επιχειρήσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων «γράφει» νέα επεισόδια στην Κριμαία, ανεξάρτητα από το πόσοι άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις.
Βασικά, όλες οι επιθέσεις είναι πληροφοριακού περιεχομένου, με απώτερο στόχο να δημιουργήσουν μια ομάδα στα μετόπισθεν, που θα σπείρει τον πανικό.
Αυτή είναι η κατάσταση.
Περιμένουμε προκλήσεις, είμαστε έτοιμοι για αυτές» υποστήριξε ο Aksyonov, ο οποίος βάσει των όσων έγιναν γνωστά από την FSB, ήταν ένας από τους στόχους των Ουκρανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης