Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθαίνει η ρήξη Prigozhin - Shoigu, σύμφωνα με αμερικανικά έγγραφα - Παρέμβαση Putin ζητά ο αρχηγός της Wagner

Βαθαίνει η ρήξη Prigozhin - Shoigu, σύμφωνα με αμερικανικά έγγραφα - Παρέμβαση Putin ζητά ο αρχηγός της Wagner
Έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλείται η Washington Post δείχνουν ότι το μεγαλώνει το ρήγμα μεταξύ Prigozhin και στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Κανείς στη Ρωσία δεν αμφισβητεί ότι ο Prighozin ηγήθηκε των σκληρών και πολύνεκρων μαζών για την κατάληψη της πόλης της ανατολικής Ουκρανίας Bakhmut, παράλληλα όμως φαίνεται ότι βαθαίνει η ρήξη του με τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, όσο παίρνει διαστάσεις η δημόσια διαμάχη του με τον Υπουργό Άμυνας Sergey Shoigu και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov, τους οποίους κατηγορεί ότι αρνούνται να τους στείλουν πυρομαχικά.
Σύμφωνα  με δημοσίευμα της  Washington Post που επικαλείται έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τα οποία φέρεται να διέρρευσε ο αεροπόρος της Εθνικής Φρουράς Jack Teixeira στην πλατφόρμα Discord, η ρωσική στρατιωτική ηγεσία προσπάθησε να απαντήσει στον Prigozhin μέχρι που τελικά o αρχηγός της Wagner απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρόεδρο Vladimir Putin ζητώντας του να παρέμβει.
Οι εξελίξεις υποδηλώνουν ότι οι εκκλήσεις του επικεφαλής της Wagner έχουν πέσει στο κενό και η απειλή να εγκαταλείψει τον αγώνα στο Bakhmut - τη μεγαλύτερη, σκληρότερη μάχη στον πόλεμο μέχρι σήμερα - είναι μια ύστατη προσπάθεια να διατηρήσει τον  εξέχοντα ρόλο στον πόλεμο. 
Δεν είναι σαφές αν η απειλή θα λειτουργήσει, αναφέρει η εφημερίδα.
Ο Prighozin έθεσε την 10η Μαΐου ως προθεσμία για την απόσυρση των μαχητών του.

Ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει επίσης πως ο Prighozin είχε διατυπώσει ανάλογες κατηγορίες και τον περασμένο Φεβρουάριο, εκφράζοντας παράπονα για έλλειψη πυρομαχικών και αναρτώντας  φωτογραφίες με πλήθος νεκρούς άνδρες, κατηγορώντας τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων για ανεπαρκείς προμήθειες.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν υποδεικνύουν ότι η στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας απογοητεύτηκε από τις πικρές δημόσιες επιθέσεις του Prighozin  και είχε συζητήσει από τότε πώς θα ακυρώσει την κριτική του.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας σκέφτηκαν να ξεκινήσουν μια δημόσια εκστρατεία για τη δυσφήμιση του Prighozin μέσω τρίτων πηγών.
«Οι αξιωματούχοι σημείωσαν αρχικά ότι, εάν το Υπουργείο Εξωτερικών επρόκειτο να προσπαθήσει να αντικρούσει τις δημόσιες δηλώσεις του Prighozin θα έπρεπε να βρουν συμμάχους για να πολεμήσουν τον αρχηγό της Wagner, αντί να το κάνουν οι ίδιοι», ανέφερε ένα έγγραφο, που χαρακτηρίστηκε ως άκρως απόρρητο.

Ενοχλούν τη στρατιωτική ηγεσία οι πικρόχολες δηλώσεις Prigozhin
 
«Ωστόσο, τελικά δεν ήταν σίγουροι πώς το Υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε να δυσφημίσει τον Prighozin και να υποβαθμίσει το ρόλο του στον πόλεμο, εάν η ρωσική κυβέρνηση δεν απαγόρευε στον τελευταίο να κάνει δημόσιες εκδόσεις».
Το έγγραφο ανέφερε ότι οι πληροφορίες βασίζονταν σε μια «αναφορά πληροφοριών από σήματα», που σημαίνει ότι αποκτήθηκαν πιθανότατα μέσω υποκλοπής επικοινωνιών.
Σε μια σπάνια δημόσια απάντηση στις 21 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε αρνηθεί τι σκόπιμα στερούσε προμήθειες στους «εθελοντές», λέξη που χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι για  την ομάδα Wagner.
Χωρίς να κατονομάσει τον Prighozin, το υπουργείο σημείωσε ότι οι δηλώσεις αποτελούσαν απόπειρες «διάσπασης του στενού μηχανισμού αλληλεπίδρασης και υποστήριξης μεταξύ των τμημάτων της ρωσικής ομάδας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης