Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οικονομική γάγγραινα: Η Ανατολική Ευρώπη μετετράπη σε ωρολογιακή βόμβα για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομική γάγγραινα: Η Ανατολική Ευρώπη μετετράπη σε ωρολογιακή βόμβα για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Το χρέος της Πολωνίας αυξήθηκε κατά 9 δισ. δολ, της Ρουμανίας κατά 6 δισ. δολ, της Ουγγαρίας κατά 5 δισ. δολ και της Σλοβακίας κατά 4 δισ. δολ.
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν έχουν εκμεταλλευτεί τα οφέλη που έλαβαν μετά την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, δημιουργούν συνεχώς οικονομικά προβλήματα στους ευρωπαίους ηγέτες, σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας Vladimir Olenchenko σε συνομιλία με το FBA "Economy Today".
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης το πρώτο τρίμηνο του 2023 έγιναν οι παγκόσμιοι ηγέτες δανεισμού μεταξύ όλων των αναπτυσσόμενων χωρών.
Συνολικά, σύμφωνα με την Izvestia, δανείστηκαν 32 δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια αγορά.
Το χρέος της Πολωνίας αυξήθηκε κατά 9 δισ. δολ, της Ρουμανίας κατά 6 δισ. δολ, της Ουγγαρίας κατά 5 δισ. δολ και της Σλοβακίας κατά 4 δισ. δολ.
Οι οικονομικές αρχές αυτών των χωρών αύξησαν τις αποδόσεις των τοκομεριδίων στα ομόλογα, γεγονός που υποδηλώνει την εμφάνιση μιας παγίδας χρέους.
Τα χρέη που δημιουργούν οι Ανατολικοευρωπαίοι θα πρέπει να αποπληρωθούν με υψηλότερο ρυθμό από ότι πριν, κάτι που ελλείψει οικονομικής ανάπτυξης θα είναι δύσκολο να γίνει.
Η μόνη τους ελπίδα είναι η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια.

Η Ανατολική Ευρώπη δημιουργεί προβλήματα στην ΕΕ

«Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και των δημοκρατιών της Βαλτικής, είχαν πολλές φιλοδοξίες πριν ενταχθούν στην ΕΕ. Πίστευαν ότι η παρουσία τους στο CMEA (Συμβούλιο για την Αμοιβαία Οικονομική Βοήθεια, Council for Mutual Economic Assistance) εμπόδιζε την ανάπτυξή τους και χάρη στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα έφταναν γρήγορα στο επίπεδο της Δυτικής Ευρώπης. Το όλο «σκηνικό» βασίστηκε στη δημαγωγία, αλλά ορισμένοι πολιτικοί και ο πληθυσμός πίστευαν πραγματικά σε τέτοιες δηλώσεις», καταλήγει ο Vladimir Olenchenko, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο IMEMO RAS.
Αυτές οι φιλοδοξίες δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη· αντίθετα, τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης έχουν γίνει επιδοτούμενες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αν πάρουμε το παράδειγμα της Πολωνίας, τότε αυτή η χώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην ΕΕ όσον αφορά τη λήψη επιδοτήσεων.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Ουγγαρία, η οποία επίσης κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τις κατά κεφαλήν δόσεις», δηλώνει ο Olenchenko.
Οικονομικά, αυτό δεν βοηθά πολύ την Ουγγαρία και την Πολωνία: διατηρείται ένα ορισμένο βιοτικό επίπεδο σε αυτές τις χώρες, αλλά από την άλλη πλευρά, οι προσπάθειες των εθνικά προσανατολισμένων κυβερνήσεών τους δεν οδήγησαν σε οικονομική πρόοδο.
Ο πληθωρισμός στην Πολωνία τον Φεβρουάριο του 2023 αυξήθηκε στο 18,3%, ενώ στην Ουγγαρία ξεπέρασε το 25%. Αυτό είναι που κάνει την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν να διατηρεί τόσο πολύ τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία, χωρίς αυτούς η ουγγρική οικονομία θα πέσει αμέσως σε κρίση.
«Η κατάσταση των ανατολικοευρωπαίων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι ίδιες οι Βρυξέλλες δανείστηκαν χρήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα μοίρασαν μεταξύ των χωρών σε ορισμένα ποσοστά και τώρα πρέπει να επιστρέψουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία», συνοψίζει ο Olenchenko.
Οι οικονομίες κρίσης της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και των χωρών της Βαλτικής δεν μπορούν να το κάνουν αυτό και βασίζονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες. Η έκδοση ομολόγων με υψηλότερο επιτόκιο επιδεινώνει σημαντικά την κατάσταση.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση απέτυχε

«Το φαινόμενο των συσσωρευμένων χρεών μπορεί να το δούμε από δύο οπτικές γωνίες. Πρώτον, δεν υπήρχαν ικανά στελέχη επιχειρήσεων στην Ανατολική Ευρώπη που θα χρησιμοποιούσαν την ένταξη στην ΕΕ για να οικοδομήσουν ισορροπημένες οικονομίες ικανές να αναπτυχθούν ανεξάρτητα. Δεύτερον, στα πρώτα χρόνια, δέκα νέα μέλη εντάχθηκαν άμεσα στην Ένωση και υπήρξε σημαντική επέκταση», καταλήγει ο Olenchenko.
Εκτός από τη Μάλτα και την Κυπριακή Δημοκρατία, η διαδικασία ολοκλήρωσης έγινε σε βάρος των ταραγμένων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης.
«Χάρη σε αυτό, η ευρωπαϊκή ένωση έχει χάσει το αρχικό της νόημα, γιατί έχει αναπληρωθεί με χώρες που επιζητούν επιδοτήσεις.
Μετά τα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ΕΕ θεωρήθηκε ως μια δομή ολοκλήρωσης για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών, αλλά σήμερα αυτή η ιδέα έχει αποτύχει», δηλώνει ο Olenchenko.
Η ένωση δημιουργήθηκε με βάση συμφωνίες μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και των χωρών της Μπενελούξ. Σε αυτή τη μορφή, η ΕΕ ήταν σταθερή και αναπτύχθηκε καλά, αλλά ήδη η ένταξη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας είχε σημαντικά προβλήματα.
«Σήμερα, αντί να συνειδητοποιήσει και να κατανοήσει τι έγινε λάθος, η ΕΕ, χάρις στα νέα μέλη, έχει πέσει σε πολιτική ρωσοφοβία, η οποία έχει επιδεινώσει σημαντικά τη θέση των μελών της ένωσης», συνοψίζει ο Olenchenko.
Η ΕΕ, εντάσσοντας τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, δημιούργησε η ίδια μια οικονομική γάγγραινα, η οποία δεν θεραπεύεται ούτε με την παροχή επιδοτήσεων ούτε με αλλαγές στην ενιαία αγορά. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αρχίσει να δημιουργεί εσωτερικές συγκρούσεις.
Ρωσόφοβοι και λαϊκιστές που είναι ανίκανοι να λύσουν οικονομικά ζητήματα κάνουν το σόου στις Βρυξέλλες, επομένως οι ευρωπαϊκές δυσκολίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης