Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Ανθεκτικό και με… άφθονη ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ

Fed: Ανθεκτικό και με… άφθονη ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ
Η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Federal Reserve
Σχετικά Άρθρα
Σταθερή στην άποψή της ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει «ανθεκτικό», παραμένει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed), η οποία επιμένει να παρουσιάζει ένα «ρόδινο» σκηνικό σε μία περίοδο που οι αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες καταρρέουν η μία πίσω από την άλλη.
Ειδικότερα, στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Fed αναφέρει πως από τη δημοσίευση της αντίστοιχης έκθεσης τον Νοέμβριο 2022, η Silicon Valley Bank (SVB), η Signature Bank και η First Republic Bank κατέρρευσαν μετά από σημαντικές εκροές καταθέσεων που προκλήθηκαν από ανησυχίες. Τον Μάρτιο, για την αποφυγή ευρύτερων επιπτώσεων στο τραπεζικό σύστημα, η Federal Reserve, μαζί με την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) και το Υπουργείο Οικονομικών, έλαβαν αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των τραπεζικών καταθετών και τη στήριξη της συνεχούς ροής πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Λόγω αυτών των ενεργειών και της ανθεκτικότητας του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ομαλοποιήθηκαν και οι καταθετικές ροές σταθεροποιήθηκαν από τον Μάρτιο, αν και ορισμένες τράπεζες που παρουσίασαν μεγάλες εκροές καταθέσεων συνέχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να επηρεάσουν τις πιστωτικές συνθήκες στο μέλλον», υπογραμμίζεται.

Η Fed σχολιάζει χαρακτηριστικά:

1. Αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων: Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν τον Μάρτιο εν μέσω της αυξημένης αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών. Οι τιμές μετοχών σε σχέση με τα αναμενόμενα κέρδη ήταν ασταθείς, αλλά παρέμειναν πάνω από την ιστορική διάμεση τιμή τους, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου στις αγορές εταιρικών ομολόγων παρέμειναν κοντά στον ιστορικό μέσο όρο. Οι αποτιμήσεις στα ακίνητα παρέμειναν υψηλές παρά την εξασθένηση της δραστηριότητας.

2. Δανεισμός από επιχειρήσεις και νοικοκυριά: Συνολικά, οι ευπάθειες που προέκυψαν από το δανεισμό μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών άλλαξαν ελάχιστα από την έκθεση του Νοεμβρίου και παρέμειναν σε μέτρια επίπεδα. Το εταιρικό χρέος παρέμεινε αυξημένο σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) και η μόχλευση παρέμεινε στα ύψη, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση του χρέους άρχισε να επιβραδύνεται προς το τέλος του περασμένου έτους. Το χρέος των νοικοκυριών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ.

3. Μόχλευση στον χρηματοπιστωτικό τομέα: Οι ανησυχίες για τη μεγάλη εξάρτηση από ανασφάλιστες καταθέσεις, η μείωση της αξίας των στοιχείων ενεργητικού που σχετίζονται με υψηλότερα επιτόκια και η κακή διαχείριση κινδύνου, οδήγησαν τους επενδυτές στο να επανεκτιμήσουν την ισχύ ορισμένων τραπεζών. Συνολικά, ο τραπεζικός τομέας παρέμεινε ανθεκτικός, με σημαντική ικανότητα απορρόφησης ζημιών.

4. Κίνδυνοι χρηματοδότησης: Οι σημαντικές αναλήψεις ανασφάλιστων καταθέσεων συνέβαλαν στην πτώχευση της SVB, της Signature Bank και της First Republic Bank και οδήγησαν σε αυξημένες πιέσεις χρηματοδότησης για ορισμένες άλλες τράπεζες, κυρίως εκείνες που βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε ανασφάλιστες καταθέσεις και είχαν σημαντική έκθεση σε κίνδυνο επιτοκίου. Οι παρεμβάσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και άλλους οργανισμούς βοήθησαν στον μετριασμό αυτών των πιέσεων και στον περιορισμό της πιθανότητας περαιτέρω άγχους. Συνολικά, οι εγχώριες τράπεζες έχουν άφθονη ρευστότητα και περιορισμένη εξάρτηση από βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης