Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτη παραδοχή του Goolsbee (Fed Σικάγο): Άρχισε το πιστωτικό κραχ - Έρχεται ύφεση

Απίστευτη παραδοχή του Goolsbee (Fed Σικάγο): Άρχισε το πιστωτικό κραχ - Έρχεται ύφεση
Ο Gooslbee έχει ξαναζήσει μια διαμάχη για το ανώτατο όριο χρέους
Το πιστωτικό κραχ βρίσκεται σε εξέλιξη και η ύφεση είναι πιθανή.
Με αυτήν την προειδοποίηση πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο Austan Goolsbee περιέγραψε την κατάσταση της οικονομίας, όταν ρωτήθηκε πώς βλέπει τις πιστωτικές συνθήκες υπό το φως αρκετών τραπεζικών χρεοκοπιών τους τελευταίους δύο μήνες.
"Η πιστωτική κρίση ή τουλάχιστον η πιστωτική συμπίεση αρχίζει", δήλωσε ο Goolsbee στο Yahoo Finance LIVE σε αποκλειστική συνέντευξη, μόλις λίγες ημέρες μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης.
Ο Goolsbee ανησυχεί και για την επιβράδυνση του δανεισμού την ώρα που κορυφώνεται η διαμάχη για την αύξηση του ορίου χρέους της χώρας.
"Νομίζω ότι πρέπει να πούμε ότι η ύφεση είναι μια πιθανότητα", δήλωσε ο Goolsbee, προειδοποιώντας: "Δεν προσγειώνετε το αεροπλάνο με τη μύτη προς τα κάτω".
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Fed πρέπει να λάβει υπόψη της τις πρόσφατες πιέσεις των τραπεζών και τις πιστωτικές συνθήκες κατά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, αν και είναι πολύ νωρίς πριν από την επόμενη συνεδρίαση για να πει αν θα κάνει παύση.
"Πρέπει να καταλάβουμε πόση από τη δουλειά της νομισματικής πολιτικής γίνεται ήδη μέσω των πιστωτικών συνθηκών και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αυτό δεν πρόκειται να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο σε όλη τη χώρα", είπε.

Όριο χρέους

Ο Gooslbee έχει ξαναζήσει μια διαμάχη για το ανώτατο όριο χρέους.
Όταν διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων υπό τον πρόεδρο Barack Obama, έγινε μάρτυρας μιας αντιπαράθεσης μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τη σύνδεση των περικοπών δαπανών με την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.
Η νέα διαφωνία, είπε, έρχεται "στη χειρότερη δυνατή στιγμή".
"Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είναι ένας πολύ περίεργος επιχειρηματικός κύκλος που βγαίνει από την πανδημία και να το ζυγίσουμε αυτό έναντι της σύσφιξης που έρχεται από αυτές τις χρεοκοπίες των τραπεζών και την αβεβαιότητα, και να προσθέσουμε σε αυτό αυτή την αβεβαιότητα για το αν η κυβέρνηση θα πληρώσει τους λογαριασμούς της", λέει ο Goolsbee.
Πολλά δυνητικά "περίεργα πράγματα" θα μπορούσαν να συμβούν στις χρηματοπιστωτικές αγορές εάν οι διαπραγματεύσεις των νομοθετών φτάσουν μέχρι τέλους πριν κλείσουν μια συμφωνία.
"Ανησυχώ για πράγματα όπως το αν θα αναζωπυρώσουμε ένα σωρό τραπεζικές πιέσεις όπου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ως εγγύηση τα κρατικά ομόλογα", ανέφερε ο Goolsbee.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης