Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η «Ληστεία του Αιώνα» της... Coca Cola: Η κλοπή της μυστικής συνταγής ύψους 120 εκατ. δολαρίων

Η «Ληστεία του Αιώνα» της... Coca Cola: Η κλοπή της μυστικής συνταγής ύψους 120 εκατ. δολαρίων
Γνωρίζοντας την αξία της συνταγής η Coca cola έλαβε μέτρα... μυστικών υπηρεσιών για να προστατέψει τις συνταγές της
Η Coca-Cola χρωστά την επική της επιτυχία, την διατήρηση στην κορυφή και τα ιστορικά της κέρδη στην συνταγή του αναψυκτικού της, ένα καλά κρυμμένο μυστικό, ή μήπως όχι τόσο καλά κρυμμένο;
Η τηλεόραση του Bloomberg φέρνει στο φως την κλοπή ενός μέρους της κρυφής συνταγής, ύψους 120 εκατ. δολαρίων. 
Η ιστορία της Shannon You αφορά πολλά περισσότερα από την μυστική συνταγή της Coca-Cola, έγινε παραβολή των οικονομικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας.
Το σχέδιό της για να πλουτίσει γρήγορα έριξε νέο φως στο πώς η βιομηχανική κατασκοπεία έχει γίνει μεγάλο μέρος της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας κομμάτι του οποίου ήταν το «Πρόγραμμα Χιλιάδων Ταλέντων» της χώρας που έδινε κίνητρα για κλοπή τεχνολογίας γεγονός που πήγε σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα.

H κλέφτρα κατάσκοπος

Η Shannon You, θυμωμένη που η Coca Cola θα την απέλυε, προσπάθησε να πάρει εκδίκηση και το απόγευμα της 8ης Αυγούστου του 2017, θα έμπαινε για τελευταία φορά στα κεντρικά γραφεία της Coca Cola στην Ατλάντα.
Η Coca Cola αγωνιζόταν να διατηρήσει το προβάδισμά της στην παγκόσμια αγορά αναψυκτικών, καθώς οι άλλοτε πιστοί πελάτες της στρέφονταν σε άλλες μάρκες, που διαφημίζονταν με εικόνες από υδροφόρους ορίζοντες ή από φυτικές θεραπείες ή με αθλήματα μαζοχιστικής δυσκολίας και δεν είχαν σε τίποτα να κάνουν με την ανθρακούχα απόλαυση και τη μαζική κουλτούρα.
Το σχέδιο του νέου διευθύνοντος συμβούλου προέβλεπε αναδιάρθρωση, γράφει το Bloomberg. 1.200 υπάλληλοι θα απολύονταν και η You, μια χημικός 50+ ετών, είχε ενημερωθεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα ότι θα ήταν ανάμεσα τους.
Κάθε φορά που μια εταιρεία απολύει κάποιον, υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτός να προσπαθήσει να πάρει κάτι μαζί του.
Η Coca Cola, η εταιρεία με το πιο διάσημο εμπορικό μυστικό του κόσμου, δηλαδή τη συνταγή του αναψυκτικού της, είχε απόλυτη επίγνωση αυτού του κινδύνου.

H λάκκος και η… «φάβα»

Γι’ αυτό και είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σχήμα καταχωρίσεων παρόμοιο με εκείνο των μυστικών υπηρεσιών και χρησιμοποιούσε ένα λογισμικό που παρακολουθούσε τη χρήση των δεδομένων από τους υπαλλήλους.
Εκείνο το καλοκαίρι, καθώς ολοένα και περισσότεροι υπάλληλοι μάθαιναν ότι θα έφευγαν, το σχετικό σύστημα χτύπαγε συνεχώς.
Πολλά από αυτά τα… χτυπήματα αφορούσαν τις προσπάθειες υπαλλήλων να πάρουν τα προσωπικά τους αρχεία, που είχαν αποθηκεύσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους, όπως τις φορολογικές τους δηλώσεις, τους σχολικούς ελέγχους των παιδιών τους, τα στοιχεία για τα τραπεζικά δάνεια τους.
Δεν είχαν όμως όλα αγαθές προθέσεις…
Η Shannon You είχε πρόσβαση σε ορισμένες διαβαθμισμένες πληροφορίες της εταιρείας και ειδικότερα τη χημική σύνθεση του προστατευτικού στρώματος στα δοχεία στα οποία πωλείται η Coca Cola που εμπόδιζε την οξείδωση του κουτιού και ενέπλεκε εταιρίες όπως η BASF, Dow Chemical AkzoNobel.
Δηλαδή στο «δεύτερο εμπορικό μυστικό» της εταιρείας, όπως το χαρακτήρισε αργότερα ο δικαστής του αμερικανικού κράτους ενώπιον του οποίου βρέθηκε, για να αρνηθεί τα πάντα κατηγορηματικά, χωρίς όμως να πείσει κανέναν.
Οι συσκευασίες αυτές είναι ακριβές και από μια σκοπιά πιο σημαντικές από την ίδια τη συνταγή του αναψυκτικού, που έχει διατηρηθεί επτασφράγιστο μυστικό όλα αυτά τα χρόνια, καθώς χωρίς το συγκεκριμένο προστατευτικό στρώμα η Coca Cola θα μπορούσε να χάσει την χαρακτηριστική γεύση και υφή της, δηλαδή να διαβρωθεί μέσα στο κουτί στο οποίο πωλείται.
Η χημική σύνθεση αυτή, ωστόσο, δεν ανήκει στη διάσημη εταιρεία, αλλά στις πολυεθνικές εταιρείες προστατευτικών στρωμάτων που συνεργάζονται μαζί της.

Το σχέδιο εκδίκησης και τα «Χιλιάδες Ταλέντα»

Η You, θυμωμένη καθώς ήταν για την επικείμενη απόλυση της και αποφασισμένη να πάρει εκδίκηση αλλά και να βγάλει γρήγορα και καλά λεφτά, προσπάθησε με όλους τους δυνατούς τρόπους να ξεκλειδώσει τα μυστικά της χημικής σύνθεσης, χρησιμοποιώντας όλων των ειδών τους κλειδάριθμους, προγράμματα υπολογιστών και ειδικά λογισμικά.
Ύστερα από αλλεπάλληλες αποτυχίες και απογοητεύσεις, επιστράτευσε το κινητό της για να φωτογραφίσει μια σειρά αρχείων από τον υπολογιστή της και κατάφερε να «ανεβάσει» διάφορα κρυπτογραφημένα αρχεία και να τα αποθηκεύσει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Google, την προτελευταία ημέρα της στην Ατλάντα και στις 17 Αυγούστου ταξίδεψε για την κινεζική πόλη Βεϊχάι.
Μόλις έφτασε εκεί συναντήθηκε με κάποιους επιχειρηματίες που δέχτηκαν να τη βοηθήσουν να αναπτύξει τη δική της εταιρεία προστατευτικών στρωμάτων συσκευασιών.
Ένα μήνα αργότερα επέστρεψε στο Πεκίνο, όπου σκόπευε να υποβάλει αίτηση στο εθνικό πρόγραμμα εγγυήσεων και δανείων, το «Χιλιάδες Ταλέντα».
Η αλήθεια είναι ότι αρκετά στελέχη των μυστικών υπηρεσιών πολλών κρατών της Δύσης είχαν επανειλημμένως ανταλλάξει προειδοποιήσεις για το κινεζικό πρόγραμμα των «Χιλιάδων Ταλέντων», που κατά τους ίδιους, στόχο είχε να προσελκύσει Κινέζους επιστήμονες και μηχανολόγους που βρίσκονταν σε χώρες του εξωτερικού για να επιστρέψουν στην Κίνα και να ανοίξουν εκεί επιχειρήσεις, με δέλεαρ γενναίες επιδοτήσεις, σημαντικές φοροαπαλλαγές και άλλα πολλά.
Για να πάρουν όμως τα παραπάνω, έπρεπε να κλέψουν εμπορικά μυστικά από τις ξένες εταιρείες.

Φρούδες ελπίδες

Η υποστήριξη από τις κινεζικές αρχές ήρθε εύκολα γιατί σύμφωνα με τα κυβερνητικά αρχεία από όλους τους Κινέζους που ζούσαν και δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, μεγάλη μερίδα των οποίων χαρακτηριζόταν ως «αποτυχημένοι» (loosers), εκείνη είχε την υποστήριξη γιατί θεωρούνταν «άνθρωπος τολμηρός που έπαιρνε ρίσκα σε μια εποχή δύσκολων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας» και «ήταν καλά τακτοποιημένη στις ΗΠΑ». Επίσης ήταν «επιχειρηματικό πνεύμα» γιατί δεν θα έδινε την τεχνολογία που γνώριζε αν δεν «έβλεπε το χρήμα».
Έτσι άρχισε να υλοποιεί τον στόχο της να καταργήσει το «διεθνές μονοπώλιο» της παγκόσμιας βιομηχανίας συσκευασιών που είχε αυτή της Coca-Cola, με «κλειδί» τα αρχεία που είχε πάρει από τον προσωπικό της υπολογιστή στην Coca Cola.
Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα ήθελε.
Αντί να φέρει την επανάσταση στα επιχειρηματικά δρώμενα, τρία χρόνια αργότερα κατέληξε υπόδικη, αφού καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης για κλοπή επιχειρηματικών μυστικών.
Ένα αντίστοιχο δίκτυο κατασκοπείας και παρακολούθησης από το κολοσσό, οδήγησε το FBI να την συλλάβει με μια βαλίτσα χρήματα (προκαταβολή 4.000 δολαρίων) από μια επικείμενη συνεργασία με έναν παραγωγό κουτιών ο οποίος θα της άνοιγε εργαστήριο για να παράξει το κουτάκι που γνώριζε με τα μυστικά που είχε πάρει από την Coca Cola και θα της εξασφάλιζε γενναίο ετήσιο εισόδημα. 
Έτσι διαφύλαξε η Coca Cola το μυστικό αξίας 120 εκατ. δολαρίων που φυλάσσει μαζί με την συνταγή σε θησαυροφυλάκιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης