Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τουρκική οικονομία θα πληρώσει το τίμημα της ισχύος Erdogan - Tο ακραίο σενάριο

Η τουρκική οικονομία θα πληρώσει το τίμημα της ισχύος Erdogan - Tο ακραίο σενάριο
Σε ένα ακραίο σενάριο, η υποτίμηση της λίρας μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων, προειδοποιεί η Capital Economics
Σχετικά Άρθρα
Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή ήταν αμφίρροπες, αλλά ο Erdogan σημείωσε καλύτερη επίδοση από ό,τι έδειχναν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις και έχει πλέον το προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου στις 28 Μαΐου.
Σύμφωνα με την Capital Economics, οι ελπίδες για νίκη της αντιπολίτευσης και επιστροφή στην ορθόδοξη πολιτική έχουν εξανεμιστεί.
Αντιθέτως, υπάρχει τώρα ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος ότι μια νίκη του Erdogan θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροοικονομική αστάθεια στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της απειλής μιας σοβαρής νομισματικής κρίσης και πιέσεων στις τραπεζικές θέσεις και στο δημόσιο χρέος σε μεταγενέστερο στάδιο, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Στον δεύτερο γύρο,ο Erdogan πιθανότατα θα εξασφαλίσει ένα μεγάλο μέρος των ψήφων που πήγαν στον Ogan (5,2%), του οποίου το πρώην κόμμα, το Εθνικό Κίνημα, βρίσκεται σε συμμαχία με το ΑΚΡ του Erdogan και ο οποίος έχει εντάσεις με το προσκείμενο στην αντιπολίτευση φιλοκουρδικό HDP.

Αβεβαιότητα στην οικονομία, τριγμοί στις αγορές

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά αβέβαιες.
Ενισχυμένος από την εκλογική του εμφάνιση, ο Erdogan μπορεί να βυθιστεί ξανά στο προεκλογικό εγχειρίδιο με πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.
Η κεντρική τράπεζα θα κάνει πιθανότατα ό,τι μπορεί με τους συναλλαγματικούς περιορισμούς και τις παρεμβάσεις της για να διαχειριστεί τη λίρα.
Ακόμα κι έτσι, ο δρόμος τώρα φαίνεται να είναι έτοιμος για άλλα πέντε χρόνια του Erdogan ως προέδρου και για την κυβερνώσα Λαϊκή Συμμαχία να διατηρήσει την πλειοψηφία της στο κοινοβούλιο.
Οι επενδυτές φλέρταραν με την ιδέα μιας νίκης της αντιπολίτευσης, μιας επιστροφής στην οικονομική ορθοδοξία και μιας πιο αξιόπιστης δέσμευσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος του πληθωρισμού της Τουρκίας, αλλά οι ελπίδες αυτές εξανεμίστηκαν και οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας αντέδρασαν αρνητικά.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε δολάρια αυξήθηκαν σήμερα το πρωί και το χρηματιστήριο σημείωσε πτώση έως και 6%.
Οι τιμές των μετοχών των μεγαλύτερων τραπεζών της Τουρκίας υποχώρησαν κατά 10%.
Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 0,5% έναντι του δολαρίου (στα 19,7/$), αλλά πρόκειται για μια σχετικά μικρή κίνηση (εν μέρει λόγω των περιορισμών και των παρεμβάσεων στο συναλλαγματικό ισοζύγιο).

Κίνδυνος αστάθειας και νομισματικής κρίσης

«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία διατρέχει πλέον πολύ υψηλό κίνδυνο αύξησης της μακροοικονομικής αστάθειας.
Μια ακόμη νίκη του Erdogan θα προσφέρει περισσότερα από τα ίδια: συνέχιση των πολύ χαμηλών επιτοκίων, περιοριστικές ρυθμίσεις για το ξένο νόμισμα και υψηλό πληθωρισμό. Το πλαίσιο πολιτικής με την τρέχουσα μορφή του στέκεται σε αδύναμα θεμέλια και πιστεύουμε ότι ο χρόνος του είναι δανεικός.
Η Τουρκία πασχίζει να προσελκύσει εισροές ιδιωτικών κεφαλαίων σε οποιοδήποτε σημαντικό ποσό και οι επίσημες πωλήσεις αποθεματικών χρηματοδότησαν το 60% του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ύψους 24 δισ. δολαρίων το α' τρίμηνο.
Ταυτόχρονα, ο αυστηρός έλεγχος της λίρας έχει αφήσει το νόμισμα υπερτιμημένο και ο τραπεζικός τομέας στραγγαλίζεται από διάφορους κανονισμούς.
Πιστεύουμε ότι κάτι θα πρέπει να αλλάξει μετά τις 28 Μαΐου», σημειώνουν οι αναλυτές.
Η Capital Economics βλέπει υποτίμηση της λίρας μετά τις εκλογές.
Σε ένα ακραίο σενάριο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων (capital controls).
Τελικά, όμως, μπορεί να αποδειχθεί μάταιο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας πιο απότομης υποτίμησης της λίρας και μιας σοβαρής νομισματικής κρίσης στη συνέχεια.
Μια ασθενέστερη λίρα θα προκαλέσει συναλλαγματικές πιέσεις στην οικονομία, οι οποίες όμως θα είναι μεγαλύτερες όσο περισσότερο κρατούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής το νόμισμα.
«Όπως έχουμε υποστηρίξει στην έρευνά μας, μια απότομη και αποσταθεροποιητική πτώση της λίρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταυτόχρονες κρίσεις του τραπεζικού τομέα και του δημόσιου χρέους στο μέλλον.
Οι αναντιστοιχίες συναλλάγματος στους ισολογισμούς των τραπεζών θα μπορούσαν να εκτεθούν και το σύστημα καταθέσεων που προστατεύεται από τη λίρα μπορεί να αφήσει την κυβέρνηση στο γάντζο για έναν μεγάλο λογαριασμό αν η λίρα καταρρεύσει.
Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη οικονομική κρίση και κατάρρευση του ΑΕΠ», προειδοποιεί η Capital Economics.

www.bankingnewsw.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης