Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η φυγή καταθέσεων από τις αμερικανικές τράπεζες - Πτώση κατά 26,4 δισ. στην εβδομάδα

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η φυγή καταθέσεων από τις αμερικανικές τράπεζες - Πτώση κατά 26,4 δισ. στην εβδομάδα
Οι καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 26,4 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 10 Μαΐου σε 17,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Fed
Σχετικά Άρθρα
Συνεχίζεται η εκροή καταθέσεων από τις αμερικανικές τράπεζες, καθώς οι πελάτες συνεχίζουν να αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις στα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς.
Οι τραπεζικές καταθέσεις των ΗΠΑ υποχώρησαν για τρίτη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, ενώ ο δανεισμός μεταβλήθηκε ελάχιστα.
Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 26,4 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 10 Μαΐου σε 17,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Fed.
Σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες εβδομάδες όπου η εκροή των καταθέσεων γινόταν ως επί το πλείστον από τις μικρές τράπεζες, η πτώση της συγκεκριμένης εβδομάδας σημειώθηκε κυρίως στις μεγάλες τράπεζες.
Σε μη προσαρμοσμένη βάση, οι καταθέσεις υποχώρησαν 57 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο δανεισμός των εμπορικών τραπεζών μειώθηκε κατά 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.
Σε μη προσαρμοσμένη βάση, τα δάνεια και οι μισθώσεις μειώθηκαν κατά 17,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Για να εκτιμήσουν τις πιστωτικές συνθήκες, οι οικονομολόγοι παρακολουθούν στενά τη λεγόμενη έκθεση H.8 της Fed, η οποία παρέχει έναν εκτιμώμενο εβδομαδιαίο συνολικό ισολογισμό για όλες τις εμπορικές τράπεζες στις ΗΠΑ.
Τους τελευταίους μήνες, τέσσερις αμερικανικές τράπεζες, με συνδυασμένα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια, έχουν καταρρεύσει.
Οι καταθέσεις σε μεγάλες τράπεζες μειώθηκαν κατά 21,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτελώντας τη μερίδα του λέοντος στην τελευταία εβδομαδιαία πτώση.
Η έκθεση της Fed έδειξε ότι τα δάνεια για κατοικίες μειώθηκαν κατά 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ενώ ο δανεισμός για εμπορικά ακίνητα αυξήθηκε ελαφρά.
Τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν επίσης συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τα εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια μειώθηκαν κατά 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι 25 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία πέμπτα του δανεισμού, αν και σε ορισμένους βασικούς τομείς και ιδίως στην αγορά εμπορικών ακινήτων, είναι οι μικρότερες τράπεζες που είναι οι σημαντικότεροι πάροχοι πίστωσης.

Πάνω από 600 δισ. οι εισροές στα αμοιβαία της χρηματαγοράς σε ένα χρόνο

Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να βλέπουν τις καταθέσεις τους να μειώνονται πριν ένα χρόνο, καθώς τα υψηλά ιστορικά επίπεδα του πληθωρισμού κατέβαλαν τις αποταμιεύσεις των καταναλωτών.
Παρόλα αυτά, κατάφερναν για πολύ καιρό να συγκρατήσουν το κόστος των καταθέσεων, με πολλές τράπεζες να εξακολουθούν να πληρώνουν μόνο μερικές μονάδες βάσης σε τόκους για βασικούς λογαριασμούς τρεχούμενων λογαριασμών.
Αυτό έχει αλλάξει.
Εν μέσω των προειδοποιήσεων για τις επιθετικές προσπάθειες της Fed να αυξήσει τα επιτόκια, οι καταναλωτές και οι εταιρείες περνούν τα χρήματά τους στα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς, στέλνοντας το συνολικό ποσό σε αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια στο ποσό ρεκόρ των 5,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από 4,59 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης