Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκανδιναβική περιοδεία από τον Blinken για να μη «χαθεί» η στήριξη στην Ουκρανία

Σκανδιναβική περιοδεία από τον Blinken για να μη «χαθεί» η στήριξη στην Ουκρανία
Θα μεταβεί την 1η και τη 2α Ιουνίου στο Ελσίνκι, μετά μια συνάντηση στο 'Οσλο της Νορβηγίας με τους ομολόγους του των συμμαχικών χωρών
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στη Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε πρόσφατα στο ΝΑΤΟ και εκεί θα δώσει μια ομιλία υπέρ της υποστήριξης της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία, ανακοίνωσε το State Department.
Θα μεταβεί την 1η και τη 2α Ιουνίου στο Ελσίνκι, μετά μια συνάντηση στο 'Οσλο της Νορβηγίας με τους ομολόγους του των συμμαχικών χωρών.
Πριν από το ταξίδι αυτό, ο Blinken θα μεταβεί αρχικά στη Σουηδία, υποψήφια χώρα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, και εκεί θα συναντήσει τους πρωθυπουργούς των τριών σκανδιναβικών χωρών.
Στο Ελσίνκι, ο Blinken θα εκφωνήσει ομιλία «για να τονίσει όλους τους παράγοντες για τους οποίους η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι ένα στρατηγικό λάθος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Mathew Miller.
Ο Blinken θα υπογραμμίσει με την ευκαιρία αυτή «τις συνεχείς μας προσπάθειες υποστήριξης προς την Ουκρανία για την άμυνα του εδάφους της, της κυριαρχίας της και της δημοκρατίας, στην αναζήτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης», διευκρίνισε.
Η συνάντηση στο Όσλο έχει στόχο να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.
Αρκετές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και μέλη του ΝΑΤΟ ελπίζουν να αποσπάσουν κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής επίσημες δεσμεύσεις προς την Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι μια πρόταση για την ένταξή της μοιάζει απίθανη.
Η συμμαχία έχει μια ρήτρα αμοιβαίας προστασίας, η οποία διέπεται από το άρθρο 5, και υποχρεώνει όλους τους συμμάχους να υπερασπίσουν ένα μέλος σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης