Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περιοδεία του Ιρανού προέδρου στη Λατινική Αμερική – Πρώτος σταθμός η Βενεζουέλα

Περιοδεία του Ιρανού προέδρου στη Λατινική Αμερική – Πρώτος σταθμός η Βενεζουέλα
Ο πρόεδρος του Ιράν έφθασε στο Καράκας
Σχετικά Άρθρα
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί έφθασε σήμερα 12/6 στη Βενεζουέλα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί επίσης την Κούβα και τη Νικαράγουα – χώρες με τις οποίες το Ιράν φιλοδοξεί να ενισχύσει τη συνεργασία.
Τον πρόεδρο του Ιράν υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Σιμόν Μπολίβαρ» του Καράκας ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ιβάν Χιλ.
«Αυτό το ταξίδι πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης των προέδρων των φιλικών χωρών της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας και της Κούβας. Αυτό το ταξίδι μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για τη βελτίωση του επιπέδου των σχέσεων μεταξύ ημών και των χωρών της Λατινικής Αμερικής», είχε δηλώσει ο Ραϊσί πριν από την αναχώρησή του από την Τεχεράνη. «Τα τελευταία δύο χρόνια, η συνεργασία μας με αυτές τις χώρες (Βενεζουέλα, Κούβα, Νικαράγουα) έχει διευρυνθεί (…) στους τομείς της βιομηχανίας, της γεωργίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ιατρικής», ανέφερε ο ιρανός πρόεδρος στο πρακτορείο IRNA.
Το Ιράν είναι μεταξύ των βασικών συμμάχων της Βενεζουέλας. Οι δύο χώρες-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις που έχουν πλήξει τις οικονομίες τους.
Τον Φεβρουάριο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο υποδέχθηκε στο Καράκας τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και συζήτησαν για την «υπεράσπιση των εθνικών τους συμφερόντων απέναντι στις πιέσεις από το εξωτερικό», σύμφωνα με την ιρανική διπλωματία.
Τον Ιούνιο του 2022, κατά την επίσκεψη του Μαδούρο στην Τεχεράνη, οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν συμφωνία 20ετούς συνεργασίας.
Η τελευταία επίσκεψη Ιρανού προέδρου σε Κούβα και Βενεζουέλα χρονολογείται από το 2016, όταν ο Χασάν Ροχανί ταξίδεψε στις δύο χώρες προτού μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο προκάτοχός του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε ταξιδέψει στη Νικαράγουα το 2007.
Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα υπερασπίστηκε τον Φεβρουάριο το «δικαίωμα» του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης