Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελβετία: «Ναι» σε ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές και «πράσινη» νομοθεσία

Ελβετία: «Ναι» σε ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές και «πράσινη» νομοθεσία
Το 2021, η Ελβετία προσχώρησε σε σχεδόν 140 χώρες που υπέγραψαν μια συμφωνία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τον καθορισμό ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις μεγάλες εταιρείες
Σχεδόν το 80% όσων συμμετείχαν στο πανεθνικό δημοψήφισμα της Κυριακής 18 Ιουνίου 2023 υποστήριξαν την αύξηση του φόρου επιχειρήσεων της χώρας στον παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή 15% από τον σημερινό μέσο ελάχιστο συντελεστή του 11%.
«Αυτό διασφαλίζει ότι η Ελβετία δεν θα χάσει φορολογικά έσοδα από ξένες χώρες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Karin Keller-Sutter.
«Θα δημιουργήσει, επιπλέον, ασφάλεια δικαίου και ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο».
Ο νόμος για το κλίμα εγκρίθηκε επίσης και έλαβε την υποστήριξη του 59% των ψηφοφόρων.

Ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής

Το 2021, η Ελβετία προσχώρησε σε σχεδόν 140 χώρες που υπέγραψαν μια συμφωνία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τον καθορισμό ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις μεγάλες εταιρείες, μια κίνηση που αποσκοπεί στον περιορισμό της πρακτικής της μεταφοράς κερδών σε χώρες με χαμηλή φορολογία.
Ακόμη και με την αύξηση, η Ελβετία θα εξακολουθεί να έχει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα εταιρικού φόρου στον κόσμο και η πρόταση, που εκτιμάται ότι θα αποφέρει 2,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (2,80 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως σε πρόσθετα έσοδα, έχει υποστηριχθεί από επιχειρηματικούς ομίλους, τα περισσότερα πολιτικά κόμματα και το κοινό.

Ο νόμος για το κλίμα

Ο νόμος για το κλίμα, ο οποίος επανήλθε σε τροποποιημένη μορφή μετά την απόρριψή του το 2021 ως υπερβολικά δαπανηρός, έχει ανακινήσει περισσότερες συζητήσεις, με όσους διεξάγουν εκστρατεία εναντίον του να κερδίζουν έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι υποστηρικτές λένε ότι ο νόμος είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η πλούσια χώρα για να αποδείξει τη δέσμευσή της στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι αντίπαλοι από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα λένε ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια.
Στο δημοψήφισμα οι ψηφοφόροι ενέκριναν επίσης την παράταση ορισμένων διατάξεων του έκτακτου νόμου για τη διαχείριση της πανδημίας.

Τι θα φέρει ο παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 

Η Ελβετία φιλοξενεί την έδρα περίπου 2.000 ξένων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Google, καθώς και 200 ελβετικών πολυεθνικών εταιρειών, όπως η Nestle. '
Αν και όλοι τους θα επηρεαστούν, οι επιχειρηματικοί όμιλοι χαιρέτισαν τη μεγαλύτερη ασφάλεια που θα φέρει ο νέος φόρος, ακόμη και αν η Ελβετία χάσει μέρος της γοητείας της αναφορικά με τη χαμηλή φορολογία.
«Καμία άλλη χώρα δεν πρόκειται να έχει χαμηλότερους φόρους.
Θέλουμε τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα να παραμείνουν στη χώρα και να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ελκυστικότητάς της για τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Christian Frey, από την ομάδα πίεσης Economiesuisse.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης