Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στην Ασία, ο Hang Seng στο -2% - Μείωσε τα επιτόκια η Κίνα - Σημάδι αδύναμης ανάπτυξης

Πτώση στην Ασία, ο Hang Seng στο -2% - Μείωσε τα επιτόκια η Κίνα - Σημάδι αδύναμης ανάπτυξης
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κατά 10 μονάδες βάσης σε όλους τους τομείς
Σχετικά Άρθρα
Πτώση καταγράφουν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές, διευρύνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Η επιφυλακτικότητα σχετικά με την επικείμενη κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell,  βάρυνε επίσης τις αγορές, με τον Powell να αναμένεται να δώσει περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων και την οικονομία όταν θα καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου την Τετάρτη.

Αγοράστε τη φήμη, πουλήστε την είδηση;

Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας υποχώρησαν κατά 0,2% και 0,3% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 2%.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κατά 10 μονάδες βάσης σε όλους τους τομείς,από 3,65% σε 3,55% και περιόρισε το βασικό επιτόκιο δανεισμού πέντε ετών κατά 10 μονάδες βάσης από 4,3% σε 4,2% – για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, όπως αναμενόταν ευρέως από τις αγορές.
Ενώ η κίνηση αυτή αναμένεται να ξεκλειδώσει περισσότερα κίνητρα στη χώρα, αναδεικνύει επίσης την επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα.
Η μείωση είχε σε μεγάλο βαθμό αποτιμηθεί από τις αγορές, δεδομένου ότι η PBOC είχε ήδη μειώσει τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα.
Οι κινεζικές μετοχές είχαν ενισχυθεί κατά την προετοιμασία της περικοπής του LPR, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά έξι μηνών την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές για την Κίνα παραμένουν δυσοίωνες, με μια σειρά από μεγάλες επενδυτικές τράπεζες να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του έτους.
Οι πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων ωθήθηκαν εν μέρει από μια σειρά αδύναμων οικονομικών ενδείξεων για τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Οι απώλειες στην Κίνα μεταδόθηκαν στις περισσότερες άλλες ασιατικές αγορές, με τον KOSPI της Νότιας Κορέας να υποχωρεί κατά 0,3%, ενώ ο σταθμισμένος δείκτης της Ταϊβάν έχασε 0,6%.
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε 0,5%, ενώ ο ευρύτερος TOPIX σημείωσε πτώση 0,8%, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να κλειδώνουν κέρδη στα υψηλά 33 ετών.
Ο ASX 200 της Αυστραλίας ήταν ο μοναδικός υπεραποδότης της ημέρας, σημειώνοντας ράλι 0,9%, αφού τα πρακτικά της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας του Ιουνίου έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο παύσης του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της, παρά την πίεση από τον υψηλό πληθωρισμό και την ισχυρή αγορά εργασίας.

Η αβεβαιότητα της Fed, η κατάθεση Powell επιβαρύνουν το κλίμα

Το κλίμα προς τις ευρύτερες ασιατικές αγορές επιβαρύνθηκε επίσης από την αναμονή της κατάθεσης του προέδρου της Fed Jerome Powell την Τετάρτη, αφού η Fed προσέφερε κάπως μικτά στοιχεία σχετικά με την πολιτική της την περασμένη εβδομάδα.
Ενώ η Fed διέκοψε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της, επισήμανε επίσης ένα δυνητικά υψηλότερο τελικό επιτόκιο φέτος, υποδεικνύοντας ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν τουλάχιστον δύο ακόμη φορές.
Ένα τέτοιο σενάριο προοιωνίζεται άσχημα για τις ασιατικές αγορές, δεδομένου ότι η αύξηση των επιτοκίων μειώνει την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης