Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση Macron - Meloni για το μεταναστευτικό - Σε τεταμένο κλίμα οι σχέσεις των δύο χωρών

Συνάντηση Macron - Meloni για το μεταναστευτικό - Σε τεταμένο κλίμα οι σχέσεις των δύο χωρών
Η σημερινή συνάντηση θα είναι μια ευκαιρία και για την εφαρμογή της «Συνθήκης Κιρινάλ» που υπογράφηκε το 2021 και που δομεί τις σχέσεις των δύο χωρών

Η εκτόνωση των εντάσεων, διάρκειας ήδη επτά μηνών, στις γαλλοϊταλικές σχέσεις γύρω από το ακανθώδες θέμα της μετανάστευσης κυριαρχεί στη σημερινή επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού Meloni στο Παρίσι. Οι σχέσεις των δύυο χωρών είναι επιβαρυμένες, ιδίως μετά τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν στις 4 Μαΐου, ο οποίος έκρινε τη Μελόνι ως «ανίκανη να επιλύσει τα μεταναστευτικά προβλήματα για τα οποία εξελέγη».
Ωστόσο και οι δύο, Macron και Meloni θα πρέπει να βρουν τρόπους αγαστής συνεργασίας με κοινούς στόχους.
Για παράδειγμα, η Γαλλία ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση που επικρατεί στην Τυνησία, λόγω του κινδύνου χρεοκοπίας, αλλά και του φόβου για νέα κύματα μεταναστών.
Η ιταλική συνεργασία θεωρείται σημαντική. Η σημερινή συνάντηση θα είναι μια ευκαιρία και για την εφαρμογή της «Συνθήκης Κιρινάλ» που υπογράφηκε το 2021 και που δομεί τις σχέσεις των δύο χωρών. Παράλληλα, οι συζητήσεις των δύο ηγετών θα στραφούν γύρω από την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στης 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου, καθώς και την επαναβεβαίωση της υποστήριξης της Ουκρανίας.
Για τη Meloni ένας επιπλέον στόχος είναι η υποστήριξη της Ρώμης στην υποψηφιότητά της για την Παγκόσμια Έκθεση του 2030. Το Διεθνές Γραφείο (ΒΙΕ) που διοργανώνει την Παγκόσμια Έκθεση θα έχει τη Γενική Συνέλευση στο Παρίσι στις 20-21 Ιουνίου. Οι άλλες πόλεις που διεκδικούν είναι το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, η Οδησσός της Ουκρανίας και η Μπουσάν της Νότιας Κορέας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης