Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Δεν τελειώσαμε με τις αυξήσεις επιτοκίων - Μακρύς ο δρόμος στη μάχη κατά του πληθωρισμού

Powell (Fed): Δεν τελειώσαμε με τις αυξήσεις επιτοκίων - Μακρύς ο δρόμος στη μάχη κατά του πληθωρισμού
Σχεδόν όλα τα μέλη της FOMC αναμένουν ότι θα είναι σκόπιμο να αυξήσουν κάπως περαιτέρω τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους
Σχετικά Άρθρα
Το ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Jerome Powell.
Μιλώντας μια εβδομάδα αφότου οι αξιωματούχοι της FOMC αποφάσισαν για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο να μην αυξήσουν τα επιτόκια, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η κίνηση αυτή ήταν πιθανότατα απλώς μια μικρή ανάπαυλα και όχι μια ένδειξη ότι η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις.
"Σχεδόν όλα τα μέλη της FOMC αναμένουν ότι θα είναι σκόπιμο να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους", υποστήριξε ο Powell στην κατάθεση που έδωσε στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Η ομιλία αποτελεί μέρος της εξαμηνιαίας εμφάνισής του στο Καπιτώλιο για να ενημερώσει τους βουλευτές σχετικά με τη νομισματική πολιτική.
Μετά τη διήμερη συνεδρίαση της FOMC την περασμένη εβδομάδα, οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι βλέπουν αυξήσεις επιτοκίων συνολικά κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες έως το τέλος του 2023.
Το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς της Fed διαμορφώνεται επί του παρόντος στο εύρος μεταξύ 5%-5,25%.

Πάνω από τον στόχο ο πληθωρισμός, παρά την επιβράδυνση

Σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί αλλά "παραμένει πολύ πάνω" από τον στόχο της Fed για 2%, ο Powell τόνισε ότι η Fed έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει.
"Ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους.
Παρ' όλα αυτά, οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές και η διαδικασία επαναφοράς του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο μπροστά".
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συνθήκες χαλαρώνουν, όπως η αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στην κύρια ηλικιακή ομάδα 25-54 ετών και κάποια συγκράτηση των μισθών.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ο αριθμός των ανοικτών θέσεων εργασίας εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ τη διαθέσιμη δεξαμενή εργασίας.
«Βλέπουμε τις επιπτώσεις της σύσφιξης της πολιτικής μας στη ζήτηση στους πιο ευαίσθητους στα επιτόκια τομείς της οικονομίας.
Θα χρειαστεί, ωστόσο, χρόνος για να γίνουν αντιληπτές οι πλήρεις επιδράσεις της νομισματικής συγκράτησης, ιδίως στον πληθωρισμό», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης