Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έχει τη δύναμη η Ρωσία να προκαλέσει νέο ενεργειακό χάος στον κόσμο; - Το παράδειγμα της Βενεζουέλας

Έχει τη δύναμη η Ρωσία να προκαλέσει νέο ενεργειακό χάος στον κόσμο; - Το παράδειγμα της Βενεζουέλας
Οι αγορές θα πρέπει τώρα να υπολογίσουν τον βαθμό στον οποίο οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν για να αντανακλούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη ρωσική προσφορά
Μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία και το πληθωριστικό σοκ που ακολούθησε, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση.
Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη.
Αυτό παραλίγο να γίνει το Σαββατοκύριακο, καθώς δυσαρεστημένοι Ρώσοι μισθοφόροι κινήθηκαν προς τη Μόσχα, προκαλώντας μια αυστηρή προειδοποίηση από τον πρόεδρο Vladimir Putin ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός "εμφυλίου πολέμου" τύπου 1917.
Η ένοπλη εξέγερση εκτονώθηκε -προς το παρόν- αλλά η πιο σοβαρή αμφισβήτηση της εξουσίας του Putin εδώ και 23 χρόνια θα μπορούσε ακόμη να εγκαινιάσει μια περίοδο αναταραχής και αλλαγών.
"Ο Putin βρίσκεται τώρα στο απόλυτο χάος", δήλωσε στο CNN ο καθηγητής του Yale και ειδικός σε θέματα Ρωσίας Jeffrey Sonnenfeld.

Η δύναμη της Ρωσίας

Η Ρωσία έχει πέσει από τις τάξεις των 10 κορυφαίων οικονομιών στον κόσμο, με ακαθάριστο εγχώριο προϊόν περίπου στο μέγεθος της Αυστραλίας, αλλά παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές - συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας - παρά τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι αναλυτές της Rystad Energy δήλωσαν ότι οι εξάρσεις γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες τα τελευταία 35 χρόνια - από εμφύλιες αναταραχές έως απόπειρες πραξικοπήματος, ένοπλες συγκρούσεις και αλλαγές κυβερνήσεων - είχαν κατά μέσο όρο προσθέσει 8% στην τιμή του πετρελαίου κατά τις πέντε ημέρες μετά το γεγονός που προκάλεσε την κρίση.
Οποιαδήποτε σημαντική απώλεια της ρωσικής ενέργειας θα ανάγκαζε την Κίνα και την Ινδία να ανταγωνιστούν με τα δυτικά έθνη για προμήθειες από άλλους παραγωγούς.
Εάν το πολιτικό χάος περιορίσει τις εξαγωγές άλλων εμπορευμάτων, όπως τα σιτηρά ή τα λιπάσματα, αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει την προσφορά και τη ζήτηση εκτός ελέγχου.
Και αυτό θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές για όλους.

Προετοιμασία για το αρνητικό σενάριο

Ο Richard Bronze, επικεφαλής γεωπολιτικής και συνιδρυτής της Energy Aspects, δήλωσε ότι οι αγορές θα πρέπει τώρα να υπολογίσουν τον βαθμό στον οποίο οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν για να αντανακλούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη ρωσική προσφορά, άποψη που συμμερίζονται και άλλοι αναλυτές.
"Αυτή η φαινομενικά επιχειρούμενη απόπειρα πραξικοπήματος φέρνει μόνο αβεβαιότητα, η οποία θα μπορούσε να αντανακλάται μέσω υψηλότερων τιμών", δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Αμερική στην Kpler.
"Τέτοιες αναταραχές και αβεβαιότητα, όπως αυτές που έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες, θα μπορούσαν να φέρουν στήριξη στις τιμές, δεδομένης της πιθανότητας διαταραχών του εφοδιασμού - και του φόβου γι' αυτές - που δεν αποτελούσε σκέψη πριν από το Σαββατοκύριακο".
Οι παγκόσμιες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων εκτινάχθηκαν στον απόηχο της περσινής εισβολής στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Έκτοτε έχει μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών, αλλά η μάχη για τον έλεγχο των τιμών δεν έχει τελειώσει και βρίσκεται τώρα σε μια αποφασιστική φάση.

Κρίσιμη συγκυρία

"Το τελευταίο σκέλος της πορείας για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών θα είναι το πιο δύσκολο", ανέφερε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών -η τράπεζα των κεντρικών τραπεζών- στην ετήσια έκθεσή της την Κυριακή.
Υπήρχε "ουσιαστικός κίνδυνος να επικρατήσει μια ψυχολογία του πληθωρισμού", που θα οδηγούσε σε αυτό που οι οικονομολόγοι περιγράφουν ως σπιράλ μισθών-τιμών, ανέφερε.
"Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.
Πρέπει να αντιμετωπιστούν σοβαρές προκλήσεις", δήλωσε ο γενικός διευθυντής Agustin Carstens στην ετήσια γενική συνέλευση της BIS στη Βασιλεία.
Οι ενδείξεις ότι η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση θα μπορούσε να αποδυναμωθεί φέτος, καθώς οι οικονομίες επιβραδύνονται, έχουν ωθήσει τις τιμές του αμερικανικού αργού σε πτώση κατά σχεδόν 14% μέχρι στιγμής φέτος, λίγο κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι (Η κορύφωσή του ξεπέρασε τα 120 δολάρια πριν από ένα χρόνο.)
Ο διεθνής δείκτης αναφοράς - το αργό τύπου Brent - έχει υποχωρήσει κατά παρόμοιο ποσοστό.
Αλλά οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να προμηθεύει τις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές θα παρακολουθείται με αγωνία από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη Δύση και από τους μεγαλύτερους πελάτες της χώρας στην Ασία.
"Αν κάτι ... διαταράξει αυτές τις ροές, τότε αυτό θα αποτελούσε σίγουρα έναν ανοδικό κίνδυνο για τις τιμές του πετρελαίου, ιδιαίτερα καθώς ήδη προχωράμε σε ένα μέρος του έτους όπου η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να υπερβεί σημαντικά την προσφορά", δήλωσε ο Bronze.

Μια νέα Βενεζουέλα;

Η Λιβύη και η Βενεζουέλα αποτελούν προειδοποιητικές ιστορίες για το πώς ο εμφύλιος πόλεμος και οι εσωτερικές πολιτικές διαμάχες μπορούν να πλήξουν τις εξαγωγές ενέργειας.
Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης μειώθηκε από περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε χαμηλό ρεκόρ μόλις 365.000 βαρέλια το 2020, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.
Η παραγωγή της Βενεζουέλας έφτασε επίσης σε χαμηλό πολλών δεκαετιών το ίδιο έτος, σύμφωνα με ανάλυση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.
Η Ρωσία είναι ένας πολύ πιο σημαντικός παίκτης.
Με λίγο κάτω από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, παράγει περίπου το 10% της παγκόσμιας ζήτησης αργού πετρελαίου.
Και με συνολικές εξαγωγές πετρελαίου σχεδόν 8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη με μεγάλη διαφορά μετά τη Σαουδική Αραβία στη συμμαχία των κορυφαίων παραγωγών ενέργειας του ΟΠΕΚ+.
Οι δυτικές κυρώσεις είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα της μείωσης του ποσού των χρημάτων που κερδίζει η Μόσχα από την ενέργεια, αλλά οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας - σε όρους όγκου - έχουν ανακάμψει σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η Κίνα και η Ινδία απορροφούν βαρέλια που αποφεύγονται από τα κράτη της G7.
Ο Bronze, στην Energy Aspects, ήταν επιφυλακτικός όσον αφορά την εξαγωγή παραλληλισμών με τη Λιβύη και τη Βενεζουέλα.
Μια καλύτερη σύγκριση θα ήταν η αμέσως μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία χρειάστηκε πολύ χρόνο για να ανακάμψει από αυτό.
"Είχαμε πραγματικά προβλήματα όσον αφορά τις επενδύσεις και πραγματικά προβλήματα όσον αφορά τη σταθερότητα του πετρελαϊκού τομέα, ο οποίος είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές τα τελευταία χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης", πρόσθεσε.
Ο Sonnenfeld δήλωσε στο CNN ότι ο κίνδυνος η ρωσική αναταραχή να μεταδοθεί και να αποδυναμώσει την παγκόσμια οικονομία είχε μειωθεί τους τελευταίους 18 μήνες.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε γυρίσει μπούμερανγκ αναγκάζοντας την Ευρώπη να στραφεί σε εναλλακτικές πηγές, πρόσθεσε.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι κάτι θα συμβεί ή θα αλλάξει, "αυτό δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει, και έτσι εγείρει νέα ερωτήματα για το τι μπορεί να ακολουθήσει", δήλωσε ο Bronze.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης