Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Οι Κεντρικές Τράπεζες άλλαξαν τα δεδομένα τον Ιούνιο, αλλά οι αγορές... δεν το κατάλαβαν

El-Erian: Οι Κεντρικές Τράπεζες άλλαξαν τα δεδομένα τον Ιούνιο, αλλά οι αγορές... δεν το κατάλαβαν
Μπροστά σε ένα επίμονο τρίπτυχο προκλήσεων, οι κεντρικές τράπεζες χρειάζονται βοήθεια για να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της πολιτικής τους
Ο Ιούνιος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας για τον κόσμο των κεντρικών τραπεζών, ένας μήνας που θα μπορούσε ενδεχομένως να μείνει στην ιστορία ως καθοριστική στιγμή για την αξιοπιστία της κεντρικής τραπεζικής στις προηγμένες χώρες.
Είναι πιθανό να είναι σημαντικός για την πολιτική αυτονομία των επιμέρους κεντρικών τραπεζών και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και την ανισότητα, αναλύει σε άρθρο του στους Financial Times, o Mohamed El-Erian, πρόεδρος του Queens' College του Κέιμπριτζ και σύμβουλος της Allianz και της Gramercy.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σπάνια γινόμαστε μάρτυρες ενός τέτοιου συνδυασμού γεγονότων μέσα σε λίγες ημέρες.
Η Τράπεζα της Αγγλίας, μια σημαντική κεντρική τράπεζα, αιφνιδίασε τις αγορές αυξάνοντας τα επιτόκιά της για 13η συνεχή φορά κατά απροσδόκητα μεγάλες 0,50 ποσοστιαίες μονάδες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια και σηματοδότησε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, παρά τη συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης και τις προειδοποιητικές ενδείξεις των πρόδρομων δεικτών.
Οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας και του Καναδά, που αμφότερες παρακολουθούνται στενά για τις γνώσεις τους σχετικά με τη νομισματική πολιτική, συνέχισαν τις αυξήσεις των επιτοκίων μετά από μια παύση στον κύκλο σύσφιξης.
Οι μικρότερες κεντρικές τράπεζες της Νορβηγίας και της Ελβετίας συνέχισαν την πορεία τους προς την αύξηση των επιτοκίων.
Και ο νέος ηγέτης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας απομακρύνθηκε με τόλμη από την αινιγματική στάση νομισματικής πολιτικής που υποστήριζε ο πρόεδρος της χώρας, αυξάνοντας απότομα τα επιτόκια.
Αντιθέτως, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξε να μην αυξήσει τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι αύξησαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό και οδήγησαν τις αγορές σε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλότερων επιτοκίων.

Τι διαφορετικό είχε ο Ιούνιος

Αυτός ο συνδυασμός γεγονότων δεν είναι καθόλου συνηθισμένος, κατά τον El-Erian.
Στο πλαίσιο της διετούς μάχης κατά του πληθωρισμού, παρουσιάζει μια συγκεχυμένη κατάσταση που ρίχνει έναν δυσάρεστα έντονο τόνο στις κεντρικές τράπεζες, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά.
Πολλές από αυτές τραβούν τώρα την οργή των ανυπόμονων πολιτικών και των απλών πολιτών που πιέζονται από τις υψηλότερες τιμές και τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων.
Το θέμα που διέπει όλες αυτές τις εξελίξεις είναι η επιμονή του πληθωρισμού.
Αυτό έχει οδηγήσει σε συναίνεση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν αυξημένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ακόμα και η παύση της Fed θεωρείται από τους περισσότερους μόνο ως μια προσωρινή διακοπή πριν από την επανάληψη των αυξήσεων των επιτοκίων.
Αυτό που κάνει την κατάσταση αυτή ακόμη πιο ασυνήθιστη είναι ότι έρχεται μετά από έναν από τους πιο συμπυκνωμένους κύκλους σύσφιξης των τελευταίων δεκαετιών.
Κατά συνέπεια, οι καμπύλες αποδόσεων σε αρκετές αγορές κρατικών ομολόγων δείχνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν όλο και περισσότερο μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού - όπου μια οικονομία χαρακτηρίζεται από στάσιμη ανάπτυξη και ακόμη υψηλό πληθωρισμό.
Για παράδειγμα, με την πρόσφατη άνοδό της, η απόδοση του διετούς ομολόγου των ΗΠΑ διαπραγματεύεται σε εκπληκτική τιμή 1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από το 10ετές ομόλογο αναφοράς, υποδηλώνοντας την προθυμία των επενδυτών να αποδεχθούν σημαντικά χαμηλότερες αποδόσεις για οκτώ επιπλέον έτη.
Αυτό όχι μόνο ενισχύει την εστίαση στις κεντρικές τράπεζες, αλλά τροφοδοτεί ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών που υπονομεύει την πολιτική αυτονομία που χρειάζεται απεγνωσμένα για την αποκατάσταση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής και της δημόσιας αξιοπιστίας.
Επιπλέον, αποσπά την προσοχή από το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες, ενεργώντας μόνες τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις του τρέχοντος τριλήμματος πολιτικής: διατήρηση χαμηλού και σταθερού πληθωρισμού, προώθηση ισχυρής και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και διασφάλιση της σταθερότητας της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Όπως σημειώνεται στην πρόσφατη ετήσια έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, οι χώρες μπορεί ήδη να "δοκιμάζουν τα όρια αυτού που θα μπορούσε να ονομαστεί περιοχή σταθερότητας".

Η ευθύνη των κεντρικών τραπεζών

Δυστυχώς, οι κεντρικές τράπεζες φέρουν σημαντική ευθύνη για την κατάσταση αυτή και θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο προβληματική εάν υπάρξει αναζωπύρωση του σταθερά μετριοπαθούς πληθωρισμού των αγαθών, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει ανίκητος.
Ενώ η εστίαση στις κεντρικές τράπεζες είναι κατανοητό ότι εντείνεται, η επίλυση του τριλήμματος της πολιτικής για πολλές χώρες δεν εμπίπτει πλέον αποκλειστικά στη στενή αρμοδιότητά τους.
Απαιτούνται επειγόντως δύο πρόσθετες πρωτοβουλίες:
Πρώτον, μια ιδιαίτερα συντονισμένη προσέγγιση πολιτικής, η οποία θα διατηρεί τη δημοσιονομική σταθερότητα και, κυρίως, θα ενισχύει σημαντικά την ανταπόκριση της προσφοράς, την παραγωγικότητα, τη λειτουργία της αγοράς εργασίας και τον περιφερειακό/παγκόσμιο συντονισμό της πολιτικής.
Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη επανεξέταση σε ανώτατο επίπεδο ορισμένων κεντρικών τραπεζών από ανεξάρτητα όργανα που διορίζονται από τις κυβερνήσεις.
Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τις διαδικασίες χάραξης πολιτικής τους, καθώς και να εξετάζει, σε ορισμένες σημαντικές περιπτώσεις, όπως η Fed, τα παρωχημένα πλαίσια πολιτικής και τον καθορισμό στόχων, την έλλειψη γνωστικής ποικιλομορφίας και την ανεπαρκή λογοδοσία.
Μια τέτοια ολοκληρωμένη, διορθωτική προσέγγιση είναι απαραίτητη, εάν οι κεντρικές τράπεζες πρόκειται να συμβάλουν στις πολυαναγκαίες προσπάθειες πολλών φορέων για την επίτευξη μακροπρόθεσμης οικονομικής ευημερίας, κοινωνικής ευημερίας και πραγματικής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης