Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους με βιώσιμη λύση δύο κρατών

Ευρωκοινοβούλιο: Αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους με βιώσιμη λύση δύο κρατών
Το Κοινοβούλιο ζητεί την κατ’ αρχήν αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους βάσει των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, εκφράζοντας τη λύπη του για τη μη διεξαγωγή εκλογών στην Παλαιστίνη
Την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σειρά συστάσεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Επαναλαμβάνοντας την ακλόνητη στήριξή τους για μια λύση δύο κρατών κατόπιν διαπραγματεύσεων για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη με βάση τα σύνορα του 1967 με δύο κυρίαρχα, δημοκρατικά κράτη και με την Ιερουσαλήμ ως κοινή τους πρωτεύουσα, οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να υποστηρίξουν κατ’ αρχήν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με τις παραμέτρους των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Ιουλίου 2014.
Εξακολουθούν επίσης να υποστηρίζουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση της ΕΕ για ίσα δικαιώματα όλων των Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να μην έχουν διεξαχθεί εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη για περισσότερα από 16 χρόνια, οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν έντονα την παλαιστινιακή πολιτική ηγεσία να προετοιμαστεί για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων νομοθετικών και προεδρικών εκλογών το συντομότερο δυνατόν.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουν στην παλαιστινιακή πλευρά τη σημασία ενός ανεξάρτητου δικαστικού σώματος και τον σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ παράλληλα καλούν το Ισραήλ να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του, επιτρέποντας τη διεξαγωγή εκλογών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Δηλώσεις

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην επιδίωξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρηνικής λύσης δύο κρατών. Μια ισχυρή και δημοκρατική Παλαιστινιακή Αρχή αποτελεί ουσιαστικό μέρος της επίτευξης αυτού του στόχου. Ο τερματισμός της κατοχής και της επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών είναι εξίσου ζωτικής σημασίας. Η ΕΕ έχει επίσης την ευθύνη να ενισχύσει τη συνεργασία με την ΠΑ με βάση μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση αντί των ετήσιων ad hoc αλληλεπιδράσεων. Οι συστάσεις αυτές προς το Συμβούλιο, την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο έρχονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή», δήλωσε η εισηγήτρια Evin Incir (Σοσιαλιστές, Σουηδία) μετά την ψηφοφορία.

Εξέταση στοχευμένων μέτρων της ΕΕ για την επέκταση των οικισμών

Οι ευρωβουλευτές συνεχίζουν να δηλώνουν ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και απαιτούν τον άμεσο τερματισμό τους. Επισημαίνοντας ότι οι οικισμοί αυτοί αποτελούν μείζον εμπόδιο για τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών, συμπεριλαμβανομένης της διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας, οι ευρωβουλευτές ζητούν να καταβληθούν νέες προσπάθειες για τον τερματισμό του τελευταίου κύκλου της βίας που σχετίζεται με τον εποικισμό και λένε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει στοχευμένα μέτρα ειδικά για την αντιμετώπιση της επέκτασης των εποικισμών στη Δυτική Όχθη.
Εκφράζουν επίσης ανησυχία για το γεγονός ότι η πολιτική και η χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ στα παλαιστινιακά εδάφη υπονομεύονται από παράνομους εποικισμούς και ζητούν αποζημίωση για την κατεδάφιση όλων των πληρωμένων με ευρωπαϊκούς πόρους υποδομών στην περιοχή. Το κείμενο σημειώνει ότι, το 2022, 101 δομές που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ ή από κράτη μέλη της ΕΕ (αξίας 337.019 ευρώ) κατεδαφίστηκαν ή κατασχέθηκαν από τις ισραηλινές αρχές.

Εγκλήματα πολέμου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Το ψήφισμα επαναλαμβάνει την ισχυρή στήριξη της ΕΕ στο έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και την αμεροληψία και ουδετερότητά του.
Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για την περιορισμένη πρόοδο στην εν εξελίξει έρευνα του ΔΠΔ σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ζητούν επίσης από την ΕΕ να δεσμευτεί να βοηθήσει το ΔΠΔ και τον εισαγγελέα του να προχωρήσουν στην έρευνα και τη δίωξη.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης από την ΕΕ να αναθέσει μια νομική γνωμοδότηση για την αξιολόγηση των πολιτικών και οικονομικών συνεπειών της ισραηλινής κίνησης για τη μεταβίβαση ευρείας εξουσίας σε πολιτικά ζητήματα στη Δυτική Όχθη στον ισραηλινό υπουργό Οικονομικών, γεγονός που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της παρουσίας του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Διακόψτε όλες τις σχέσεις με τρομοκράτες, παρακολουθήστε τη χρηματοδότηση

Τέλος, το Κοινοβούλιο καλεί την Παλαιστινιακή Αρχή να καταδικάσει και να διακόψει κάθε σχέση με εξτρεμιστικές οργανώσεις και τρομοκρατικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ζητεί επίσης από την ΕΕ να παρακολουθεί αποτελεσματικότερα τη χρήση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από την Παλαιστινιακή Αρχή και όλους τους δικαιούχους.
Για όλες τις λεπτομέρειες, οι συστάσεις θα είναι διαθέσιμες εδώ (12.7.2023). Εγκρίθηκαν με 338 ψήφους υπέρ, 195 κατά και 102 αποχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης