Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μίνι bank run προκλήθηκε στις ρωσικές τράπεζες κατά τις ημέρες της πορείας της Wagner προς τη Μόσχα

Μίνι bank run προκλήθηκε στις ρωσικές τράπεζες κατά τις ημέρες της πορείας της Wagner προς τη Μόσχα
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι δεν υπήρξαν διαταραχές της πολιτικής που προκλήθηκαν από τις εκροές ρευστότητας
Σχετικά Άρθρα
Η πορεία της ομάδας Wagner προς τη Μόσχα στα τέλη του περασμένου μήνα προκάλεσε μαζική αύξηση των αναλήψεων από τις τράπεζες της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.
Ενώ 500 δισεκατομμύρια ρούβλια μετακινήθηκαν από τις τράπεζες καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, το ένα πέμπτο από αυτά αποσύρθηκε από τις 23 έως τις 25 Ιουνίου.
Αυτό συνέβη καθώς η ομάδα Wagner, μια μισθοφορική οργάνωση με επικεφαλής τον Yevgeny Prigozhin, έστρεψε τις δυνάμεις της προς τη ρωσική πρωτεύουσα μετά από διαφωνίες που προέκυψαν με τα ανώτατα κλιμάκια της χώρας.
Αν και η πράξη έληξε μετά από μία ημέρα, η πολιτική αβεβαιότητα που προκάλεσε ώθησε τους φοβισμένους Ρώσους να αποσύρουν ρούβλια αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, αυτό είναι το υψηλότερο ποσό μετρητών που ζητήθηκε από τα τέλη του 2022, όταν η Ρωσία εισήγαγε διάταγμα στρατιωτικής κινητοποίησης.

Καθησυχάζει η κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι δεν υπήρξαν διαταραχές της πολιτικής που προκλήθηκαν από τις εκροές ρευστότητας, αν και ενδέχεται να λάβει υπόψη της το γεγονός κατά την εξέταση μελλοντικών τραπεζικών εργασιών.
Η εξέγερση της Wagner ώθησε επίσης τους Ρώσους να αναζητήσουν ξένες εναλλακτικές λύσεις για το ρούβλι, με τη ζήτηση για ξένο χρήμα να εκτοξεύεται κατά 70-80% σε ορισμένες περιοχές και να συμβάλλει στην ώθηση του ρουβλιού σε χαμηλό 15 μηνών έναντι του δολαρίου.
Μιλώντας την Πέμπτη σε συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη, η διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina ανέφερε ότι δεν σχεδιάζει να παρέμβει και να στηρίξει την ισοτιμία του ρουβλίου.
Κατά την άποψή της, η διολίσθησή του είναι η αιτία της ανισορροπίας του εμπορίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης