Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρύπια η αεράμυνα των Ουκρανών - Forbes: Αργεί η Δύση να αντικαταστήσει τα σοβιετικά συστήματα

Τρύπια η αεράμυνα των Ουκρανών - Forbes: Αργεί η Δύση να αντικαταστήσει τα σοβιετικά συστήματα
Η ουκρανική αεράμυνα αναμένεται να ξεμείνει από πυρομαχικά τους επόμενους μήνες
Σχετικά Άρθρα
Αν και οι Ουκρανοί υποστήριξαν πρόσφατα πως όλο το σύστημα αεράμυνας που είχαν κληρονομήσει από τη Σοβιετική Ενωση, πρόκειται να αντικατασταθεί άμεσα με δυτικό εξοπλισμό, φαίνεται πως υπάρχουν εμπόδια στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού.
Δημοσίευμα του Forbes υποστηρίζει πως οι Ουκρανοί δεν παρέλαβαν αρκετά δυτικά συστήματα αεράμυνας για να αντικαταστήσουν τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S – 300, τα οποία εκτιμάται πως πολύ σύντομα θα ξεμείνουν από πυρομαχικά.
Βάσει του δημοσιεύματος, στις αρχές της στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, η Ουκρανία διέθετε περίπου 50 συγκροτήματα S-300.

Ελλείψεις

Οι δυτικές χώρες προμήθευσαν το Κίεβο με περίπου 20 συστήματα αεράμυνας SAMP-T, Patriot, Iris-T, NASAMS, Crotale και άλλα συστήματα αεράμυνας, ενώ οι ΗΠΑ προτίθενται να αγοράσουν περίπου 12 συστήματα αεράμυνας MIM-23 Hawk από την Ταϊβάν για τη μεταφορά τους στην Ουκρανία.
Ωστόσο, το Κίεβο χρειάζεται 18-20 ακόμη συστήματα για να ολοκληρώσει την αντικατάσταση όλων των σοβιετικών συστημάτων, τα οποία αναμένεται να ξεμείνουν από πυρομαχικά τους επόμενους μήνες.

Αεράμυνα εκ των έσω

Σύμφωνα με το Forbes, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών της ουκρανικής Βουλής, Yegor Chernev, δήλωσε ότι η Ουκρανία αναπτύσσει τα δικά της συστήματα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς.
Ωστόσο, το Forbes πιστεύει ότι το Κίεβο δεν θα έχει αρκετή παραγωγική ικανότητα για να αρχίσει μαζική παραγωγή συστημάτων αεράμυνας.
Το ερώτημα εάν αυτή η παραγωγή αξίζει τον κόσμο παραμένει ανοιχτό» επισημαίνει το Forbes, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να μπορέσει να αντικαταστήσει πλήρως τους S-300 με άλλα συστήματα αεράμυνας χωρίς τη βοήθεια της Δύσης.

Γιατί τα αλλάζουν

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Yury Ignat, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, είχε αναφέρει πως η Ουκρανία σκοπεύει να εξοπλίσει πλήρως τις μονάδες αεράμυνας με δυτικά συστήματα.
«Ναι, σήμερα χάνουμε το δυναμικό των παλιών σοβιετικών όπλων, επειδή από τη μια ο εξοπλισμός αποτυγχάνει και από την άλλη υπάρχουν ολοένα και λιγότεροι σοβιετικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι» υπογράμμισε ο Ignat, αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση θα αντικατασταθεί όλος ο σοβιετικός στρατιωτικός εξοπλισμός που διαθέτει η Ουκρανία.
«Πρόκειται για τους S-125, Buk-M1, C-300 διαφόρων μορφών, στους οποίους δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πλέον μελλοντικά» τόνισε ο Ignat, υποστηρίζοντας πως στη θέση τους θα αναπτυχθούν πυραυλικά συστήματα όπως είναι οι SAMP-T, Patriot, Iris-T, NASAMS, Crotale, και αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης