Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα έξι ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα που απειλεί με επίθεση η Ουκρανία – Με σκληρά αντίποινα απαντά ο Medvedev

Τα έξι ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα που απειλεί με επίθεση η Ουκρανία –  Με σκληρά αντίποινα απαντά ο Medvedev
Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, νωρίς το πρωί του Σαββάτου 5 Αυγούστου σημειώθηκε νέο πλήγμα ουκρανικών drones σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο υπέστη ζημιές, ενώ τραυματίστηκαν και μέλη του πληρώματος
Έξι ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται σε «περιοχή πολεμικού κινδύνου», προειδοποίησε το Σάββατο 5 Αυγούστου η ουκρανική υπηρεσία για τη ναυτιλία και τις υδρογραφικές υπηρεσίες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η υπηρεσία ανέφερε ότι η προειδοποίηση ισχύει για τα λιμάνια:
της Ανάπα,
του Νοβοροσίσκ,
του Γκελεντζίκ,
του Τουάπσε,
του Σότσι,
του Ταμάν.
Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, το Σάββατο 5 Αυγούστου σημειώθηκε νέο πλήγμα ουκρανικών drones σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο υπέστη ζημιές, ενώ τραυματίστηκαν και μέλη του πληρώματος.
Χθες, Παρασκευή, ουκρανικό θαλάσσιο drone έπληξε ρωσικό πολεμικό πλοίο σε βάση στη Μαύρη Θάλασσα, στο Νοβοροσίσκ. Η επιχείρηση ήταν «επιτυχημένη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στους κόλπους των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας SBU. «Ο στόχος ήταν να καταδειχθεί πως η Ουκρανία μπορεί να επιτεθεί σε οποιοδήποτε ρωσικό πολεμικό πλοίο σ’ αυτή τη ζώνη», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Σκληρή η απάντηση Medvedev

Με ιδιαίτερα σκληρή φρασεολογία, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvedev το Σάββατο 5 Αυγούστου 2023 δήλωσε ότι η Μόσχα θα εξαπολύσει περισσότερα πλήγματα κατά των ουκρανικών λιμανιών ως απάντηση στις επιθέσεις του Κιέβου σε ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και απείλησε ότι η Ουκρανία θα υποστεί «οικολογική καταστροφή».
Ο Medvedev, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ενός οργάνου υπό την προεδρία του Προέδρου Vladimir Putin, μίλησε μετά τις επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) σε ρωσικό πολεμικό πλοίο στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ και εναντίον δεξαμενόπλοιου κοντά στην Κριμαία, το οποίο η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.
Ο Putin προήδρευσε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή 4 Αυγούστου, στην οποία συμμετείχε ο Medvedev μετά την επίθεση στο Νοβοροσίσκ, κατά την οποία το Olenegorsky Gornyak, ένα αποβατικό πλοίο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, αναφέρθηκε ότι υπέστη σοβαρές ζημιές.
«Οι αλήτες και οι περιθωριακοί καταλαβαίνουν μόνο τη σκληρότητα και τη βία.
Προφανώς, τα χτυπήματα στην Οδησσό, το Izmail και άλλα μέρη δεν τους αρκούσαν», υπογράμμισε ο Medvedev σε ανάρτησή του στους επίσημους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες έχει θέσει στο στόχαστρο το λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας, όπου εδρεύει το Ουκρανικό Ναυτικό, και το Izmail, το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας στην ενδοχώρα πέρα από τον ποταμό Δούναβη, καταστρέφοντας τις λιμενικές υποδομές και τις εγκαταστάσεις σιτηρών.
Η Μόσχα, η οποία τον περασμένο μήνα αποσύρθηκε από μια συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει με ασφάλεια τα σιτηρά της μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ξεκίνησε τις επιθέσεις στο λιμάνι μετά από ένα ουκρανικό χτύπημα στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, σκοτώνοντας τους γονείς μιας έφηβης και προκαλώντας σοβαρη βλάβη στον οδικό άξονα.
Τα Ηνωμένα Έθνη και ορισμένες δυτικές και αφρικανικές χώρες προέτρεψαν τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά, κάτι που η Μόσχα είπε ότι θα κάνει μόνο εάν και εφόσον εφαρμοστεί μια συμφωνία που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της εξαγωγής ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Σαουδική Αραβία – Ουκρανία: Άρχισαν οι συνομιλίες

Στο μεταξύ, άρχισαν στην Τζέντα οι συνομιλίες που φιλοξενεί η Σαουδική Αραβία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η διήμερη διάσκεψη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διπλωματικών κινήσεων της Ουκρανίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης πέραν του πυρήνα της βασικής υποστήριξης που έχει από τη Δύση, μέσω της προσέγγισης των χωρών του Παγκόσμιου Νότου που ήταν αρνητικές ως προς την υποστήριξη κάποιας πλευράς, στην πολεμική διαμάχη που έπληξε την παγκόσμια οικονομία.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι συνομιλίες έχουν ως στόχο την κατάρτιση μιας κοινής ανακοίνωσης. Ωστόσο, ο Ουκρανός απεσταλμένος στην αναφερόμενη διάσκεψη δήλωσε ότι η συζήτηση «θα είναι δύσκολη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης