Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστιο πλήγμα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες από την κόντρα με τη Ρωσία: Στα 100 δισ. ευρώ οι απώλειες

Τεράστιο πλήγμα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες από την κόντρα με τη Ρωσία: Στα 100 δισ. ευρώ οι απώλειες
Η φθίνουσα οικονομική κατάσταση θέτει το ερώτημα γιατί η Ευρώπη επιμένει στην επιβολή αυτοκαταστροφικών κυρώσεων κατά της Μόσχα
Σχετικά Άρθρα
Οικονομικό πλήγμα 100 δισ. ευρώ έχουν υποστεί οι ευρωπαϊκές εταιρείες από την επιδείνωση των σχέσεων τους με τη Ρωσία.
Ειδικότερα, η εφημερίδα Financial Times -επικαλούμενη προκαταρκτικά στοιχεία από έρευνα σε ετήσιες εκθέσεις 600 ευρωπαϊκών ομίλων και οικονομικές καταστάσεις του 2023- επισημαίνει ότι 176 ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετώπισαν την απαξίωση των περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ άλλες εταιρείες έκλεισαν ή μείωσαν τις δραστηριότητές τους λόγω της πώλησης, του κλεισίματος ή της μείωσης των ρωσικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τους FT, οι ενεργειακές εταιρείες, όπως η BP, η Shell και η TotalEnergies, υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες, χάνοντας συνολικά 40,6 δισ. ευρώ. «Οι απώλειες αντισταθμίστηκαν κατά πολύ από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες βοήθησαν τους ομίλους αυτούς να παρουσιάσουν υπέρογκα συνολικά κέρδη ύψους περίπου 95 δισ. ευρώ (104 δισ. δολάρια) πέρυσι» ανέφερε το δημοσίευμα.
Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες, όπως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι επενδυτές, έχασαν περίπου 17,5 δισ. ευρώ, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχασαν 13,6 δισ. ευρώ. Οι χώρες που έχασαν τα περισσότερα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Δανία.

Η ενεργειακή κρίση

Μετά την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία, αρκετές ξένες εταιρείες ανακοίνωσαν την απόσυρση ή την αναστολή των εργασιών τους στη ρωσική αγορά, ξεκινώντας μια σειρά απωλειών στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, οι κυρώσεις και η έξοδος από τη ρωσική αγορά έβλαψαν μόνο τις ευρωπαϊκές εταιρείες και οικονομίες και όχι τη Ρωσία, όπως έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας.
Η βιομηχανία του μπλοκ έχει πληγεί ιδιαίτερα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους από τότε που οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στο ευρωπαϊκό μπλοκ ευθύνεται για την κρίση.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα μειωθεί κατά 3% φέτος, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, προέβλεψε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) σε έκθεσή του στις 20 Ιουλίου. Ο οργανισμός επισήμανε τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής της ΕΕ ως τον κύριο παράγοντα της κρίσης.
Σε συνδυασμό με την περσινή πτώση της ζήτησης κατά 3%, η πτώση είναι πλέον η μεγαλύτερη στην ιστορία της ΕΕ, φέρνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2002, ανέφερε η έκθεση. Σύμφωνα με την έκθεση, τα δύο τρίτα της μείωσης προήλθαν από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες πέρυσι και "η τάση αυτή συνεχίζεται και το 2023, παρά την πτώση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας από τα προηγούμενα υψηλά ρεκόρ τους".
Σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση μετά την πανδημία COVID-19 το 2020, το εμπάργκο ηλεκτρικής ενέργειας ώθησε τις τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη σε ρεκόρ 430 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο του 2022, μια υπερδιπλάσια αύξηση από τον Ιανουάριο. Αν και οι τιμές σταθεροποιήθηκαν, ο μεταποιητικός τομέας της ΕΕ δεν έχει ανακάμψει.

Μείωση βιομηχανικής παραγωγής

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, η βιομηχανική παραγωγή σε όλο το μπλοκ μειώθηκε κατά 1,3% μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Μαρτίου 2023. Η μείωση ήταν πιο έντονη στη Γερμανία, η οποία στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική ενέργεια για την τροφοδοσία του τεράστιου βιομηχανικού της τομέα πριν από την επιβολή των κυρώσεων. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της Γερμανίας -όπως ο χημικός κολοσσός BASF και η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen- μείωσαν την παραγωγή στο εσωτερικό και ανακοίνωσαν την κατασκευή νέων εργοστασίων στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα, μια απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας τον Μάιο πυροδότησε φόβους για παρατεταμένη ύφεση, η οποία τώρα βαθαίνει, καθώς η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκε κατά 1,5% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο. Αν και η Γερμανία απέφυγε οριακά την εμβάθυνση της ύφεσης την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, τα τελευταία προσωρινά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η μικρή οικονομική βελτίωση δεν θα διατηρηθεί.

Αυτοκαταστροφικές οι κυρώσεις

Η φθίνουσα οικονομική κατάσταση θέτει το ερώτημα γιατί η Ευρώπη επιμένει στην επιβολή αυτοκαταστροφικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, ιδίως υπό το φως της Wall Street Journal που παραδέχεται ότι η στόχευση της ρωσικής οικονομίας ήταν "αποτυχημένη". Οι συντάκτες του άρθρου τονίζουν ότι οι κυρώσεις έχουν γίνει ένα συχνά χρησιμοποιούμενο εργαλείο εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και μάλιστα υπενθυμίζουν πώς ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωνε ότι η στρατηγική αυτή θα μείωνε τη ρωσική οικονομία στο μισό.
Η WSJ επισημαίνει ότι ενάμιση χρόνο αφότου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατέστησαν τη ρωσική οικονομία ως την οικονομία με τις περισσότερες κυρώσεις παγκοσμίως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι προβλέπει ανάπτυξη για τη Ρωσία 1,5% έως το 2023. Το άρθρο επικαλείται επίσης τον καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Cornell Nicholas Mulder, ο οποίος ειδικεύεται στις κυρώσεις, λέγοντας ότι η αποτυχημένη προσπάθεια της Δύσης να περιορίσει τη Μόσχα θα μπορούσε να γίνει μια μακροπρόθεσμη προειδοποίηση και ότι το τεράστιο μέγεθος της Ρωσίας καθιστά αδύνατη την απομόνωσή της από την παγκόσμια οικονομία.
Παρά την αδυναμία απομόνωσης και οικονομικής καταστροφής της Ρωσίας μέσω κυρώσεων, κάτι που κάθε οικονομολόγος και αναλυτής που σέβεται τον εαυτό του είχε προειδοποιήσει πριν η Δύση εξαπολύσει το μπαράζ κυρώσεων, η Δύση συνεχίζει την καταστροφική πολιτική της. Ενάμιση χρόνο μετά την επιβολή των κυρώσεων, και η ρωσική οικονομία ευημερεί, σε σχετικούς όρους, σε σύγκριση με την Ευρώπη - το πιο συγκλονιστικό προφανώς είναι ότι η Ευρώπη είναι αυτή που προκαλεί τη δική της οικονομική καταστροφή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης