Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί αποδυναμώνεται το ρωσικό ρούβλι - Έσπασε το ψυχολογικό όριο των 100 ανά δολάριο

Γιατί αποδυναμώνεται το ρωσικό ρούβλι - Έσπασε το ψυχολογικό όριο των 100 ανά δολάριο
Η Τράπεζα της Ρωσίας απέδωσε την απότομη πτώση του ρουβλίου στη συρρίκνωση του εμπορικού ισοζυγίου
Αναστάτωση προκαλεί στη Ρωσία η πτώση στο ρούβλι.
Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε στα 100 ρούβλια ανά δολάριο τη Δευτέρα, την ώρα που ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Vladimir Putin δήλωσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για ένα ισχυρό ρούβλι και ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι ο κύριος λόγος για την αποδυνάμωση του ρωσικού νομίσματος.
Το ρούβλι υποχώρησε στα 100,35 ρούβλια έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
"Η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία έχει αποκλίνει σημαντικά από τα θεμελιώδη επίπεδα και η ομαλοποίησή της αναμένεται στο εγγύς μέλλον", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ο οικονομικός σύμβουλος του Putin Maxim Oreshkin.
"Ένα αδύναμο ρούβλι περιπλέκει τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας και επηρεάζει αρνητικά τα πραγματικά εισοδήματα του πληθυσμού", τόνισε.
"Είναι προς το συμφέρον της ρωσικής οικονομίας να έχει ένα ισχυρό ρούβλι".
Η Τράπεζα της Ρωσίας απέδωσε την απότομη πτώση του ρουβλίου φέτος -έχει χάσει περίπου 30% έναντι του δολαρίου- στη συρρίκνωση του εμπορικού ισοζυγίου της Ρωσίας. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μειώθηκε κατά 85% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου.
Η υποτίμηση του ρουβλίου, σημειώνει το AFP,  επιτρέπει ωστόσο στο ρωσικό κράτος να τροφοδοτήσει τα ταμεία, διότι για κάθε δολάριο ή ευρώ που αποκτάται σήμερα, η κυβέρνηση διαθέτει ντε φάκτο περισσότερα ρούβλια για να καλύψει τις δαπάνες που έχουν αυξηθεί σημαντική λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ανησυχούν οι Ρώσοι, επιστρέφει ο πληθωρισμός

Η συνεχής υποτίμηση του ρουβλίου τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργεί σε πολλούς Ρώσους ανησυχία για πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, λόγω της επιστροφής του πληθωρισμού, των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων και του αυξανόμενου οικονομικού κόστους του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πληθωρισμός, ήδη υψηλός το 2022 - ξεπέρασε το 17% την άνοιξη - έχει ήδη υπονομεύσει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων Ρώσων.
Οι τελευταίες εβδομάδες στην Ρωσία σημαδεύτηκαν από την επιστροφή του πληθωρισμού (+4,3% τον Ιούλιο), που συνδέεται με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των εσόδων που προέρχονται από την πώληση υδρογονανθράκων.
Αντιμέτωπη με την κατάσταση αυτή, η κεντρική τράπεζα αναγκάσθηκε να αυξήσει στις 21 Ιουλίου το βασικό επιτόκιο στο 8,5% για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών και διέκοψε από την περασμένη Πέμπτη και μέχρι το τέλος του έτους τις αγορές ξένων νομισμάτων στην ρωσική αγορά συναλλάγματος.

ruble.jpg

H Ρωσία εισάγει το «ψηφιακό ρούβλι» πιλοτικά σε 11 πόλεις από τις 15/8 και σταματά να αγοράζει συνάλλαγμα

Η Ρωσία σταματά τις αγορές ξένων νομισμάτων και λανσάρει μια ψηφιακή έκδοση του ρουβλιού καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την άνοδο της ισοτιμίας του νομίσματος καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία.
Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα αγοράζει πλέον νομίσματα στην παγκόσμια αγορά από τις 10 Αυγούστου έως το τέλος του έτους, δήλωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σε δήλωση την Τετάρτη 9 Αυγούστου.
Ωστόσο, θα συνεχίσει να πουλά ξένα νομίσματα που βρίσκονται στο κρατικό της ταμείο αξίας έως και το ποσόν 2,3 δισεκατομμυρίων ρούβλια ή 23 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, τα οποία χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας.
Σε ξεχωριστή δήλωση, η κεντρική τράπεζα πρόσθεσε ότι είχε αρχίσει πιλοτικές δοκιμές μιας ψηφιακής έκδοσης του ρουβλίου, κάτι που έχει προγραμματίσει να κάνει από τον Ιούλιο για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα
Το ψηφιακό ρούβλι θα δοκιμαστεί με περιορισμένο αριθμό πελατών σε 13 τράπεζες, αν και η ρωσική κεντρική τράπεζα σκοπεύει να κυκλοφορήσει το νόμισμα για ευρεία χρήση έως το 2025.
Οι κινήσεις είναι μέρος των προσπαθειών της Ρωσίας να στηρίξει την πληγείσα οικονομία της, με το ρούβλι να πέφτει πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.
Τον Ιούλιο, το ρούβλι ξεπέρασε μια βασική «ζώνη άνεσης» για το Κρεμλίνο στον απόηχο της βραχύβιας εξέγερσης της ομάδας Wagner, προκαλώντας ανησυχία καθώς η αγοραστική δύναμη της Ρωσίας στις διεθνείς αγορές εξασθενούσε.
Το νόμισμα της Ρωσίας υποχώρησε περαιτέρω την Πέμπτη 19 Αυγούστου, διαπραγματεύονταν στα 97 προς το δολάριο ΗΠΑ.
Αυτό είναι περίπου μια πτώση 30% από την αξία του ρουβλίου τον Ιανουάριο, καθιστώντας το ένα από τα νομίσματα με τη χειρότερη απόδοση φέτος.

Η πιλοτική χρήση

Ξεκινά η διεξαγωγή δοκιμών του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (CBDC), γνωστό ως ψηφιακό ρούβλι, μέσω πραγματικών συναλλαγών που αφορούν πραγματικούς χρήστες σε 11 πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του μετρό της Μόσχας, με την αρχική φάση να ξεκινήσει στις 15 Αυγούστου.
Σε αυτή τη φάση θα συμμετάσχουν περίπου 600 άτομα και 30 εταιρείες και μετά την επιτυχή επαλήθευση των συναλλαγών τους, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα διευρυνθεί.
Το πεδίο δοκιμών του ψηφιακού ρουβλίου θα επεκταθεί στο σύστημα δημόσιων μεταφορών στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένου του μετρό, όπου θα γίνονται πιλοτικά οι συναλλαγές με το ψηφιακό ρούβλι.
Ο Maxim Liksutov, αντιδήμαρχος μεταφορών, τόνισε τον ρόλο του μετρό ως τοποθεσίας δοκιμών καινοτομίας και ανακοίνωσε σχέδια για εισαγωγή ψηφιακών επιλογών πληρωμής σε ρούβλια για τις πωλήσεις εισιτηρίων και πιθανή επέκταση των πληρωμών CBDC σε άλλα αστικά μεταφορικά μέσα.

Η συμμετοχή των τραπεζών στο εγχείρημα

Πάνω από δώδεκα ρωσικές τράπεζες πρόκειται να συμμετάσχουν στις δοκιμές με πραγματικές συναλλαγές και χρήστες.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Sergey Khotimsky, Πρώτος Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Sovcombank, σημείωσε ότι οι εμπορικές τράπεζες σκοπεύουν να ανταγωνιστούν την πλατφόρμα του ψηφιακού ρουβλίου δημιουργώντας υπηρεσίες και μηχανισμούς για την ενίσχυση της ελκυστικότητας και της κερδοφορίας των συναλλαγών χωρίς μετρητά, επαναλαμβάνοντας μια στρατηγική παρόμοια με αυτή που υιοθετήθηκε για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής.
«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ίδιο όπως στην περίπτωση των μετρητών, όταν οι τράπεζες δημιούργησαν υπηρεσίες και εισήγαγαν μηχανισμούς για να κάνουν τις συναλλαγές χωρίς μετρητά πιο κερδοφόρες και ενδιαφέρουσες.
Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο Sergey Khotimsky.
Ωστόσο, τονίστηκε ότι το ψηφιακό ρούβλι έχει σχεδιαστεί για να συμπληρώνει τα παραδοσιακά μετρητά και το ηλεκτρονικό τραπεζικό χρήμα, αντί να τα αντικαθιστά, ως η τρίτη μορφή ρωσικού νομίσματος fiat.
Η νομοθεσία που απαιτείται για την εισαγωγή του ψηφιακού ρουβλίου εγκρίθηκε και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου τον Ιούλιο και η κύρωση του νομοσχεδίου για το ψηφιακό ρούβλι από τον Πρόεδρο Vladimir Putin άνοιξε το δρόμο για την ενσωμάτωση των πληρωμών CBDC στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η μελλοντική επέκταση του πιλοτικού προγράμματος CBDC παραμένει αβέβαιη, καθώς τον Αυγουστό στη σύνοδο της ομάδας των BRICS θα ενταθούν οι συζητήσεις για την υιοθέτηση ενός νέου νομισματικού συστήματος ανταγωνιστικού στο δολάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης