Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκλιμάκωση του γιεν μέσω... Κίνας – Ετοιμάζει νέα παρέμβαση και η Bank of Japan

tags :
Αποκλιμάκωση του γιεν μέσω... Κίνας – Ετοιμάζει νέα παρέμβαση και η Bank of Japan
Η αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα αύξησε την αξία του χρήματος. Ο Ben Simpfendorfer, οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland με έδρα το Χονγκ Κονγκ εκτιμά ότι η κινεζική επιλογή εμπεριέχει ρίσκο σε ό,τι αφορά τις εγχώριες κεφαλαιακές εισροές και ότι θα περιπλέξει περαιτέρω τους παράγοντες του πληθωρισμού.
Οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα ελκύει περισσότερα ξένα κεφάλαια με αυτή της την κίνηση, ενδέχεται όμως να παρατηρηθεί αύξηση στις τιμές.
Πρώτη παρενέργεια της κινεζικής πολιτικής στα βασικά επιτόκια είναι η αποκλιμάκωση του γιεν. Θέλοντας και μη, οι Κινέζοι έκαναν ένα δώρο στους Ιάπωνες. Ο φόβος για πληθωρισμό στην Κίνα έδωσε ένα στιγμιαίο πλεονέκτημα στα προϊόντα εξαγωγών που τιμολογούνται σε γιεν αντί για γουάν.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Fumihiko Igarashi παραδέχτηκε ότι η χώρα του εξέταζε όλες τις λύσεις, ακόμα και τις πιο σύνθετες για να σταματήσει την κούρσα του ιαπωνικού νομίσματος.
Η Κίνα έδωσε μια ανέλπιστη λύση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα η Ιαπωνία θα ανακοινώσει νέα παρέμβαση με αγορά γύρω στα 2 τρισεκατομμύρια γιεν για να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε άθελά της η Κίνα. Ο Andrew Wilkinson των Interactive Brokers τόνισε ότι η Κίνα με την κίνησή της για αύξηση επιτοκίων έκανε περισσότερο ευέλικτη της αγορά σε παρεμβάσεις και επέφερε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στο σκηνικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια ενδεχόμενη νέα παρέμβαση της Bank of Japan ίσως έχει επιτυχία αυτή τη φορά, τώρα ειδικά που το γιεν πιέστηκε ήδη προς τα κάτω.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης