Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Υποταγή σε Βρυξέλλες και αγορές από τη Meloni με την επιλογή υπουργού του Draghi για το ΔΣ της ΕΚΤ

Ιταλία: Υποταγή σε Βρυξέλλες και αγορές από τη Meloni με την επιλογή υπουργού του Draghi για το ΔΣ της ΕΚΤ
Η κυβέρνηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni σχεδιάζει να υποστηρίξει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Daniele Franco για την κατάληψη μιας θέσης στο ΔΣ της ΕΚΤ

Σε μία κίνηση επίδειξης… καλών προθέσεων έναντι των αγορών και των Βρυξελλών, η κυβέρνηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni σχεδιάζει να υποστηρίξει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Daniele Franco ως υποψήφιό της για το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, όπως μεταδίδει το Bloomberg την Κυριακή 20 Αυγούστου.
Κάθε μία από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης - η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία - είχαν παραδοσιακά έναν εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο των έξι ισχυρών και η Ρώμη επιθυμεί να διατηρήσει τη θέση της στην επιτροπή που επιβλέπει τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης στη θέση του Leo Panetta ο οποίοα ολοκληρώνει τη θητεία του την 1η Νοεμβρίου 2023.
Ο 70χρονος Franco, υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του πρώην κεντρικού τραπεζίτη Mario Draghi,, έγινε ο επικρατέστερος υποψήφιος αφού κατέστη σαφές ότι δεν θα κέρδιζε την κορυφαία θέση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Il Sole 24 Ore.
Αρκετές χώρες πρότειναν υποψηφίους για την ηγεσία της ΕΤΕπ σε έναν πρώτο γύρο επιλογής για τις κορυφαίες θέσεις, με την Ιταλία να προτείνει τον Franco.
Σύντομα προέκυψε ότι είχε απέναντί του την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτ Βεστάγκερ και την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο, οι οποίες θεωρούνταν ισχυρότερες υποψήφιες για τη θέση..
Συνεπώς, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προτείνει τον Franco για τη θέση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, για την οποία οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οριστεί έως τις 30 Αυγούστου.
Αυτό σημαίνει ότι Piero Cipollone, που αρχικά ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος, δεν θα είναι υποψήφιος.
Ο μετριοπαθής Franco είναι ένας βετεράνος της Τράπεζας της Ιταλίας, γνωστός για τη διακριτικότητά του και για τη διαχείριση της ιταλικής οικονομίας από την κρίση του Covid-19 υπό τον Ντράγκι.
Πριν γίνει υπουργός Οικονομίας το 2021, είχε περάσει την καριέρα του στο ιταλικό υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ιταλίας.
Μεταξύ των πολλών θέσεων του ήταν αναπληρωτής διοικητής στην κεντρική τράπεζα και στο Ελεγτικό Συνέδριο, βασικός ρόλος στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
Εντάχθηκε στην Τράπεζα της Ιταλίας το 1979 και διηύθυνε το ερευνητικό της τμήμα όταν ο πρώην πρωθυπουργός Draghi ήταν διοικητής μεταξύ 2005 και 2011.
Πολιτικές πηγές είπαν στο Reuters πέρυσι ότι η πρωθυπουργός Giorgia Meloni ήθελε ο Franco να παραμείνει στην κυβέρνηση ως υπουργός Οικονομίας της σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά εκείνος είχε απορρίψει την προσφορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης