Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ για το LNG της Αυστραλίας - Κρίσιμες διαπραγματεύσεις ενόψει απεργίας (2/9) - Η αντίδραση των τιμών στο δυσμενές σενάριο

Θρίλερ για το LNG της Αυστραλίας - Κρίσιμες διαπραγματεύσεις ενόψει απεργίας (2/9) - Η αντίδραση των τιμών στο δυσμενές σενάριο
Οι απεργίες στις εγκαταστάσεις LNG της Αυστραλίας που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το 10% της παγκόσμιας προσφοράς
Σχετικά Άρθρα
Υπό την απειλή απεργίας στις 2 Σεπτεμβρίου, άρχισαν το πρωί της Τετάρτης (23/8/2023) οι διαπραγματεύσεις για την αποφυγή κινητοποιήσεων στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εξαγωγής LNG της Αυστραλίας.
Η Woodside Energy Group Ltd. και οι εκπρόρωποι των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της North West Shelf έχουν αρχίσει συζητήσεις στο Περθ για να διαπραγματευτούν τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος. Οι συνομιλίες -όπως μεταδίδει το Bloomberg- αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το βράδυ.
Η Offshore Alliance, μια ομάδα που εκπροσωπεί δύο μεγάλα εργατικά συνδικάτα, δήλωσε προηγουμένως ότι θα προχωρήσει σε απεργίες ήδη από τις 2 Σεπτεμβρίου, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία την Τετάρτη.
Ο κίνδυνος διακοπής των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αυστραλία, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές παγκοσμίως, έχει στείλει τις τιμές στην Ασία και την Ευρώπη στα ύψη αυτόν τον μήνα.

Σε κίνδυνο το 10% της παγκόσμιας προσφοράς

Οι απεργίες στις εγκαταστάσεις της Woodside και της Chevron Corp. που αντιμετωπίζει παρόμοιες εργατικές κινητοποιήσεις, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο έως και το 10% της παγκόσμιας προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς το βόρειο ημισφαίριο προετοιμάζεται για τον χειμώνα.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα στήθηκαν κάλπες στις εγκαταστάσεις LNG της Chevron, με τους εργαζομένους να καλούνται να ψηφίσουν για απεργιακές κινητοποιήσεις. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Οι Ασιάτες αγοραστές LNG αναστέλλουν τις αγορές και ζητούν χαλαρότερους όρους παράδοσης για να αποφύγουν τυχόν επιπτώσεις. Δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για οποιαδήποτε απεργία να επηρεάσει ουσιαστικά τις εξαγωγές.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι διαφωνίες για τις αποδοχές έρχονται καθώς η Woodside, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αυστραλίας, δήλωσε την Τρίτη ότι τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου αυξήθηκαν καθώς η παραγωγή ρεκόρ από ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο αντιστάθμισε την πτώση των τιμών.

Η αντίδραση των τιμών

Όσον αφορά την αντίδραση των αγορών, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι απεργίες θα πρέπει να διαρκέσουν για περισσότερο από ένα μήνα για να ανεβάσουν σημαντικά τις διεθνείς τιμές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ανησυχίες για μια απεργία έχουν ανεβάσει τις τιμές του TTF κατά 5%-7% υψηλότερα κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Απριλίου από ό,τι ακριβώς πριν από την είδηση μιας πιθανής απεργίας.
Σύμφωνα με το Center on Global Energy Policy του Columbia, τα τρία εργοστάσια της Αυστραλίας που αντιμετωπίζουν πιθανές απεργίες κινδυνεύουν να χάσουν 4 έως 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα παραγωγής το μήνα, αν τεθούν εκτός λειτουργίας. Ωστόσο, οι κίνδυνοι των στάσεων παραγωγής έχουν ως επί το πλείστον προεξοφληθεί, λένε οι αναλυτές, και τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία και την Ευρώπη αποκλείουν την πιθανότητα σημαντικών αυξήσεων των τιμών εάν οι εργαζόμενοι προχωρούν σε βραχυπρόθεσμες απεργίες.
«Εάν η παραγωγή σταματούσε για ένα μήνα στα τρία εργοστάσια, οι τιμές θα παρέμεναν σχετικά ίδιες» στην Ασία, με μόνο «μια μικρή αύξηση μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου», δήλωσε ο Bradley Churchman από τη RBAC. Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς τον κίνδυνο απεργιών, η ασιατική τιμή αναφοράς του LNG θα κυμαινόταν μεταξύ 11,70 και 15,00 δολαρίων ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) φέτος και θα κορυφωνόταν στα 23,60 δολάρια τον Ιανουάριο, έναν εποχικά υψηλό μήνα λόγω της ζήτησης θέρμανσης του χειμώνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης