Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεπέρασε το «σοκ» Powell και έκλεισε ανοδικά η Wall Street - Στο +0,7% ο Dow Jones

Ξεπέρασε το «σοκ» Powell και έκλεισε ανοδικά η Wall Street - Στο +0,7% ο Dow Jones
«Χείρα βοηθείας» από τα blue chips
Με άνοδο έκλεισαν τη σημερινή (25/8) συνεδρίαση οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Νέας Υόρκης, καθώς η νευρικότητα από τις δηλώσεις του Jerome Powell ξεπεράστηκε μετά και τη στήριξη από σημαντικές μετοχές -όπως η Boeing.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve ανέφερε, στο συμπόσιο του Jackson Hole, ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. «Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του - μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη - παραμένει πολύ υψηλός», είπε ο Powell. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας».
Στον απόηχο των δηλώσεων του Αμερικανού αξιωματούχου, το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε περαιτέρω, με τον δείκτη ICE US Dollar Index (ενιαία τιμή έναντι των επικρατέστερων ανταγωνιστικών νομισμάτων) να εκτοξεύεται ακόμη και στις 103,7 μονάδες.
Μάλιστα, τα άσχημα νέα για τις αγορές δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, υποχώρησε από τα υψηλά περίπου δύο ετών, με τις ανησυχίες για την προοπτική της οικονομίας να διατηρούνται. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan διαμορφώθηκε στις 69,5 από την προκαταρκτική μέτρηση στις 71,2 μονάδες, ενώ τον Ιούλιο ο δείκτης ήταν στις 71,6 μονάδες και στο υψηλότερο επίπεδό των τελευταίων 22 μηνών. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε στις 75,7 μονάδες για τον Αύγουστο έναντι της αρχικής μέτρησης στις 77,4 μονάδες. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση ανήλθαν στο 3,5%.
Οι ανησυχίες αποτυπώνονται και στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων ΗΠΑ, νωρίτερα μέσα την εβδομάδα, να εκτοξεύονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007.
Παρόλα αυτά, η άνοδος σε μετοχές-«κλειδιά» όπως η Boeing, η Salesforce, η Tesla, ήταν αρκετή σήμερα 25/8 για να ωθήσουν ανοδικά τους δείκτες και να χαρίσουν κέρδη στη Wall Street.

Αναλυτικά, το κλείσιμο των δεικτών:
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-08-25_230557.png

Για το σύνολο της εβδομάδας, ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,5%, ενώ, σε αντίθετο κλίμα, οι S&P 500 και Nasdaq ενισχύθηκαν 0,8% και 2,3% αντίστοιχα.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι σε Dow, S&P και Nasdaq:
1111.png
222222222.png
333333.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης