Τελευταία Νέα
Διεθνή

J. Borrell (Ευρωπαϊκή Ένωση): Επείγον κάλεσμα για εξομάλυνση σε Σερβία και Κόσοβο - «Να αναλάβουν την ευθύνη»

J. Borrell (Ευρωπαϊκή Ένωση): Επείγον κάλεσμα για εξομάλυνση σε Σερβία και Κόσοβο - «Να αναλάβουν την ευθύνη»
Ο Borrell επεσήμανε πως οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να εφαρμόζουν τη συμφωνία που συνήψαν ο Vucic και ο Kurti τον Μάρτιο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε σήμερα (14/9) τους ηγέτες του Κοσόβου και της Σερβίας να «αναλάβουν την ευθύνη» και να εφαρμόσουν μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ένωσης για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
«Είναι καιρός να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε σοβαρά τη Συμφωνία στην πορεία προς την εξομάλυνση», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell στο Twitter, καθώς υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti και τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic στις Βρυξέλλες για τις τελευταίες συνομιλίες στο πλαίσιο ενός διάλογος υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής ηγεσίας.
«Θα δούμε αν είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη», πρόσθεσε ο Borrell, υπογραμμίζοντας πως οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να εφαρμόζουν τη συμφωνία που συνήψαν ο Vucic και ο Kurti τον Μάρτιο.
Η συμφωνία με τη μεσολάβηση της ΕΕ συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου κράτους από τη Σερβία, μία προϋπόθεση που απορρίφθηκε πάραυτα από την σερβική πλευρά.
Οι εντάσεις αυξήθηκαν τόσο πολύ τον Μάιο στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο μετά τις δημοτικές εκλογές σε περιοχές σερβικής επιρροής, ώστε το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναπτύξει 700 επιπλέον στρατιώτες στην ειρηνευτική αποστολή της KFOR μετά τον τραυματισμό 93 στρατιωτών του.
Σημειώνεται πως ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας, που ξεκίνησε το 2011, στοχεύει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο βαλκανικών γειτόνων και στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στις διαφορές στο πλαίσιο μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας.
Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, με τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τουρκίας, να το αναγνωρίζουν ως αυτόνομη χώρα.
Η Σερβία, ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο έδαφός της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης