Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηλεκτρονικός πόλεμος με... δόλωμα – Πώς οι Ρώσοι παρεμβαίνουν στη συχνότητα των ουκρανικών drones και τα εξολοθρεύουν

Ηλεκτρονικός πόλεμος με... δόλωμα –   Πώς οι Ρώσοι παρεμβαίνουν στη συχνότητα των ουκρανικών drones και τα εξολοθρεύουν
Οι Ρώσοι ανέπτυξαν ένα σύστημα με το οποίο προστατεύουν τα drones και τους χειριστές τους από τα ουκρανικά FPV
Σχετικά Άρθρα
Ατελείωτη είναι η τεχνολογική πρόοδος που παρατηρείται στο μέτωπο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Η ρωσική βιομηχανία ανέπτυξε ένα drone που προστατεύει το πλήρωμα χειριστών του (FPV) από μία εχθρική αναγνώριση.
Οι χειριστές των drones είναι ευάλωτοι, έχουν συχνά εντοπιστεί και στοχοποιηθεί.
Είναι μία ειδικότητα με τεράστια ζήτηση και είναι πολλές οι χώρες που εκπαιδεύουν αρκετές χιλιάδες τέτοιους επαγγελματίες.
Αλλά το σύστημα drone Lodyr λύνει το θέμα της «ηλεκτρονικής αναγνώρισης του εχθρού» που παρακολουθεί τη σύνδεση μεταξύ του drone και του χειριστή εδάφους και τριγωνοποιεί τη θέση του τελευταίου.
Τα drones που λειτουργούν με FPV που χρησιμοποιούνται από την Ουκρανία και τη Ρωσία έχουν επαναπροσδιορίσει το πεδίο της μάχης γενικά και τον πόλεμο με drone ειδικότερα.
Και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν UAV FPV για να επιτεθούν σε τεθωρακισμένα οχήματα, αποθήκες, γραμμές χαρακωμάτων, πυροβόλα όπλα, ακόμη και τανκς, με πολλά τέτοια βίντεο να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.
Τα UAV - συνήθως μη στρατιωτικά - εξοπλισμένα με εκρηκτικά στα μπροστινά τους τμήματα με διάταξη, όπου η οθόνη μπορεί να δεθεί πάνω από το μέτωπο του χειριστή, καλύπτοντας τα μάτια του - αναζητούνται έντονα λόγω της ευκολίας στον έλεγχο και τους ελιγμούς τους.
Η άμεση θέα από την οπτική γωνία του drone δίνει στον πιλότο μεγαλύτερη ικανότητα στον έλεγχο και την πραγματοποίηση αυστηρών, γρήγορων ελιγμών.

Drones για την προστασία των χειριστών drone από άλλα drones

Ωστόσο, οι πιλότοι των μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV συνήθως βοηθούνται από άλλο προσωπικό που ασφαλίζει το περιβάλλον τους και χειρίζεται τη μεταφορά του drone.
Το πλήρωμα, επομένως, είναι ευάλωτο στην ανίχνευση του εχθρού και η Ουκρανία έχει στοχεύσει πληρώματα FPV με πυρά πυροβολικού ή τις επιθέσεις τους με drones kamikaze.
Σύμφωνα με το TASS, το συγκρότημα Lodyr από το Κέντρο Ολοκληρωμένων Μη Επανδρωμένων Λύσεων «αποσπά την προσοχή των εχθρικών ηλεκτρονικών συστημάτων αναγνώρισης κατά τη διάρκεια της πολεμικής χρήσης ενός πραγματικού πληρώματος FPV».
Αυτό υποδηλώνει ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) που, χρησιμοποιώντας τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο (EW), θα μπορούσε να καλύψει τη ραδιοζεύξη μεταξύ του χειριστή FPV και του drone kamikaze που ελέγχει. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μίμηση των σημάτων και της συχνότητας του συγκεκριμένου συστήματος drone.
«Στον αέρα, η λειτουργία του συγκροτήματος δεν διακρίνεται από ένα πραγματικό σύστημα FPV», ανέφερε το δημοσίευμα.
Ωστόσο, ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό φαίνεται να είναι η δυνατότητα αδρανοποίησης σε μια συγκεκριμένη θέση για εκτεταμένες περιόδους.
«Είναι αυτόνομα και μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους για αρκετό καιρό, περιμένοντας να ενεργοποιηθεί η εντολή», δήλωσε ο ειδικός Dmitry Kuzyakin.
«Το συγκρότημα χρησιμοποιεί ένα εργαλείο αδρανοποίησης drone FPV που αναπτύχθηκε από το κέντρο, επιτρέποντας στα drones να παραμείνουν σε κατάσταση ύπνωσης πριν επιτεθούν για έως και αρκετές εβδομάδες», πρόσθεσε η έκθεση TASS.
«Το Lodyr είναι, στην πραγματικότητα, δόλωμα κάτω από το κάλυμμα του οποίου μπορείτε να ενεργήσετε με ασφάλεια.
Επιπλέον, το Lodyr είναι φθηνό στην παραγωγή. υπάρχουν πολλά από αυτά εγκατεστημένα στην περιοχή εφαρμογής ενός πραγματικού πληρώματος FPV.

crew.JPG
Περίπλοκα αντίμετρα

«Η διασφάλιση της ασφάλειας των πληρωμάτων FPV μάχης είναι η κύρια προτεραιότητα του Κεντρικού Γραφείου Σχεδιασμού.
Αναπτύσσουμε νέα εργαλεία που θα καταστήσουν δυνατή την παραπλάνηση του εχθρού σε στρατηγικό επίπεδο.
Φυσικά, αυτό δεν είναι ένα προϊόν, αλλά μια ολόκληρη σειρά μέτρων και τεχνικής υποστήριξης», σημείωσε ο Kuzyakin.
Η εισαγωγή πολεμικών αεροσκαφών FPV εξυπηρετεί επίσης το σκοπό να διαταράξει τη στρατηγική ενός αντιπάλου (σε αυτήν την περίπτωση, της Ουκρανίας) στο πεδίο μάχης, όπου αναγκάζονται να καταφύγουν σε περίπλοκα αντίμετρα και τακτικές, ξοδεύοντας σημαντικό σχεδιασμό, ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικούς πόρους.
«Αυτό αναγκάζει τον εχθρό να αναζητήσει αντίμετρα.
Σήμερα, ορισμένα εργαλεία μάς επιτρέπουν να υπολογίσουμε τη θέση του FPV, θέτοντας σε κίνδυνο το έργο των ειδικών μας κατά την εκτέλεση αποστολών μάχης.
Όσο πιο επώδυνο το κάνουμε για τον εχθρό, τόσο πιο ενεργά θα αναζητά αντίμετρα», είπε.

Τα πληρώματα των drones είναι πλέον σημαντικές μονάδες

Το ενδιαφέρον πλέον είναι πως τα πληρώματα των FPV έχουν γίνει πλέον τακτικές μονάδες μάχης και μοιράζονται τους ίδιους κινδύνους και την κρισιμότητα των καθηκόντων τους, απαιτώντας την εισαγωγή τεχνολογιών που επίσης τα προστατεύουν.
Στο βορειοδυτικό τμήμα της πρώτης γραμμής κοντά στο Donetsk, το έργο ενός πληρώματος FPV «έχει αρχίσει να μοιάζει με το έργο ενός πληρώματος όλμου, όταν διατίθεται πολύ λίγος χρόνος για ανάπτυξη και χρήση».
Τα πληρώματα ελαφρού και μεσαίου όλμου είναι συχνά πιο εκτεθειμένα σε εχθρικά πυρά όταν πρέπει να στήσουν τις θέσεις βολής τους ακριβώς πίσω από τα στρατεύματα που προχωρούν ή να προωθήσουν αμυντικές γραμμές, να εκτοξεύσουν τα βλήματα και να αποσυναρμολογήσουν τα όπλα τους για να αλλάξουν θέση ή να υποχωρήσουν.
Κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, οι θέσεις τους μπορούν να δεχθούν άμεσα πυρ.
Τα πληρώματα των FPV, φαίνεται να λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.
«Αυτή η περίοδος θα συντομευθεί λόγω της ενίσχυσης της εχθρικής ηλεκτρονικής αναγνώρισης μέχρι να γίνει απίστευτα σύντομη.
Επιπλέον, το γεγονός ότι το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό αναλαμβάνει κινδύνους κάθε φορά που βγαίνει για να χρησιμοποιήσει συστήματα FPV μάχης μας αναγκάζει να αναζητήσουμε μέσα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του», κατέληξε ο Kuzyakin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης