Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν - ΕΕ: Προειδοποιήσεις της Επιτρόπου Διαφάνειας Jourova για πιθανή παρέμβαση της Ρωσίας στις Ευρωεκλογές

Κομισιόν - ΕΕ: Προειδοποιήσεις της Επιτρόπου Διαφάνειας Jourova για πιθανή παρέμβαση της Ρωσίας στις Ευρωεκλογές
Η Jourova ζήτησε από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές για τον «κίνδυνο παραπληροφόρησης» στις επερχόμενες ευρωεκλογές
Η Επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας της ΕΕ Vera Jourova προειδοποίησε την Τρίτη ότι η Ρωσία ενδέχεται να παρέμβει στις Ευρωεκλογές του 2024, αξιοποιώντας τις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση.
Η Jourova, η αντιπρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ αρμόδιος για τις αξίες και τη διαφάνεια, μίλησε σε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας την πρώτη έκθεση σχετικά με τις ενέργειες που ανέλαβαν κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας βάσει του Κώδικα Πρακτικής της ΕΕ για την Παραπληροφόρηση.
«Το Κρεμλίνο και άλλοι θα είναι ενεργοί πριν από τις ευρωεκλογές μας», προειδοποίησε η Jourova.
Ζήτησε από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές για τον «κίνδυνο παραπληροφόρησης» στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, και στις ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6-9 Ιουνίου 2024.
«Το ρωσικό κράτος έχει εμπλακεί στον πόλεμο ιδεών για να μολύνει τον χώρο των πληροφοριών μας», είπε περαιτέρω η Jourova.
Εξήγησε ότι η Ρωσία εφαρμόζει μια τακτική «μισών αληθειών και ψεμάτων για να δημιουργήσει μια ψεύτικη εικόνα ότι η δημοκρατία δεν είναι καλύτερη από την απολυταρχία».
«Σήμερα, αυτή είναι μια επιχείρηση μαζικής χειραγώγησης πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που στοχεύει τόσο εσωτερικά τους Ρώσους, όσο και τους Ευρωπαίους και τον υπόλοιπο κόσμο», υποστήριξε η Jourova.
Σύμφωνα με τις αναφορές της Google, το YouTube διέκοψε περισσότερα από 400 κανάλια που εμπλέκονταν σε «επιχειρήσεις συντονισμένης επιρροής που συνδέονται με τη ρωσική κρατική υπηρεσία έρευνας στο Διαδίκτυο» μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, είπε η Jourova.
Η Google αφαίρεσε επίσης διαφημίσεις από σχεδόν 100 ιστότοπους «συνδεδεμένους με ιστότοπους προπαγάνδας που χρηματοδοτούνται από το κράτος», ενώ η αναζήτηση Bing της Microsoft «είτε προωθούσε πληροφορίες, είτε υποβάθμισε αμφισβητήσιμες πληροφορίες σε σχέση με σχεδόν 800.000 ερωτήματα αναζήτησης που σχετίζονται με την κρίση» στην Ουκρανία, πρόσθεσε.
Η υπηρεσία ελέγχου γεγονότων του Tiktok ανέλυσε επίσης 832 βίντεο που σχετίζονται με τον πόλεμο και αφαίρεσε 211 από αυτά λόγω παραπληροφόρησης.
Αυτά τα περιεχόμενα δικαιολογούσαν ως επί το πλείστον «το δικαίωμα της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία» καθώς «Οι Ουκρανοί είναι Ναζί» και δεν έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν ως ανεξάρτητο κράτος», ή διέδιδαν αφηγήσεις εναντίον Ουκρανών προσφύγων ή «πώς η ΕΕ αυτοπυροβολείται» με κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αποκάλυψε η Jourova.
Ο Κώδικας Πρακτικής της ΕΕ για την Παραπληροφόρηση έχει αυτήν τη στιγμή 44 υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, YouTube, LinkedIn και Google.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης