Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόλυτη κυριαρχία του AfD στην Ανατολική Γερμανία - Τι θα συμβεί στις εκλογές σε Σαξονία, Βρανδεμβούργο, Θουριγγία

Απόλυτη κυριαρχία του AfD στην Ανατολική Γερμανία - Τι θα συμβεί στις εκλογές σε Σαξονία, Βρανδεμβούργο, Θουριγγία
Αν και τα εκλογικά ποσοστά του AfD δείχνουν να αυξάνονται, δύσκολα θα βρουν άλλα κόμματα για να κυβερνήσουν
Αυτό το καλοκαίρι η όμορφη, ειρηνική πόλη Görlitz στην ανατολική Γερμανία συγκλόνισε με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της εδώ και χρόνια.
Το έναυσμα ήταν μια συμπλοκή σε ένα πάρτι αποφοίτησης γυμνασίου.
Αυτό που ξεκίνησε ως ένας καυγάς σε μια δημοφιλή ντίσκο, το L2 Club, κλιμακώθηκε γρήγορα σε αναταραχές που φάνηκε να αποτυπώνουν τις πολιτικές διαιρέσεις της Γερμανίας σχετικά με τη μετανάστευση, αναφέρει ανάλυση των Financial Times.
Κι ενώ η αστυνομία έκανε έρευνες, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δραστηριοποιήθηκε.
Κάλεσε σε διαμαρτυρία ενάντια στη «βία των μεταναστών» και μέσα σε δύο ημέρες, εκατοντάδες ντόπιοι βγήκαν στους δρόμους.
Αναφερόμενος στον καυγά στο L2, στον οποίο τραυματίστηκαν οκτώ άτομα, ο Sebastian Wippel, πρώην αστυνομικός που συμμετέχει στο δημοτικό συμβούλιο του Görlitz, είπε: «Δεν είχαμε ποτέ κάτι τέτοιο πριν»... Οι επιτιθέμενοι ήταν ξεκάθαρα ξένοι».

Ισχυροποιείται το AfD

Το περιστατικό L2 τροφοδότησε μια αφήγηση που το AfD έχει εδώ και χρόνια: ότι η αυξανόμενη μετανάστευση απειλεί τον γερμανικό τρόπο ζωής και κάνει τη χώρα λιγότερο ασφαλή.
«Απλώς δεν μπορούσαν να πιστέψουν την τύχη τους», είπε η Jana Lübeck, αριστερή δημοτική σύμβουλος.
Το AfD χρησιμοποίησε το L2 «για να σκιαγραφήσει μια δυστοπία που δεν έχω βιώσει ποτέ στο Görlitz».
Φημισμένο για τα γοτθικά κωδωνοστάσια και τις μπαρόκ επαύλεις του, το Görlitz είναι εδώ και πολύ καιρό ένα σημείο αναφοράς για το AfD: το κόμμα αποτελεί τη μεγαλύτερη ομάδα στο δημοτικό συμβούλιο και ο Wippel σχεδόν κέρδισε τις εκλογές για να γίνει δήμαρχος εκεί το 2019.
Αλλά τώρα η δημοτικότητα του κόμματος -τμήματα του οποίου έχουν χαρακτηριστεί εξτρεμιστικά από τη γερμανική εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών και ένας από τους ηγέτες του οποίου θα δικαστεί για χρήση απαγορευμένων ναζιστικών συνθημάτων- εξαπλώνεται πολύ πέρα από τέτοια ανατολικά προπύργια.
Σε εθνικό επίπεδο συγκεντρώνει σχεδόν το 22%, μπροστά και από τα τρία κόμματα του συνασπισμού του καγκελαρίου Olaf Scholz: τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες.
Η επιτυχία του κόμματος στις δημοσκοπήσεις σημαίνει ότι δίνει ολοένα και περισσότερο τον τόνο και στο Βερολίνο, όπου οι πολιτικοί του κέντρου παρασύρονται σε μια συζήτηση για τη φυλή και τη μετανάστευση που δεν είναι καλά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν.
Ο Friedrich Merz, ηγέτης της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, έκανε πρόσφατα πάταγο αποκαλώντας το κόμμα του «Εναλλακτική για τη Γερμανία — με ουσία».

Εκλογικές μάχες

Πολλοί ανησυχούν τώρα τι θα μπορούσε να σημαίνει η ισχύς του AfD για τρεις κρίσιμες εκλογές του επόμενου έτους, στις ανατολικές πολιτείες της Σαξονίας, του Βρανδεμβούργου και της Θουριγγίας.
Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα θα μπορούσε να κερδίσει και τα τρία.
Στην πραγματικότητα δεν θα μπορεί να κυβερνήσει: κανείς άλλος δεν θα συνεργαστεί μαζί του.
Αλλά αν συνεχίσει στην τρέχουσα τροχιά της, ορισμένα γερμανικά κρατίδια θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να σχηματίσουν λειτουργικούς κυβερνητικούς συνασπισμούς, ειδικά στα ανατολικά.

Τα αιτήματα

Οι παρατηρητές αναφέρουν μυριάδες παράγοντες για την πρόσφατη άνοδο του AfD.
Η δυσαρέσκεια για τον πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές ενέργειας παίζει ρόλο, όπως και η οργή για έναν πρόσφατο νόμο για την επιτάχυνση της μετάβασης από λέβητες αερίου στις αντλίες θερμότητας.
Το AfD, το οποίο λέει ότι θέλει να δει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και έχει καταδικάσει τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, παρείχε επίσης ένα όχημα για τους Γερμανούς δυσαρεστημένους με την υποστήριξη του Scholz στο Κίεβο.
Όμως οι δημοσκόποι λένε ότι το κλειδί για την επιτυχία του κόμματος είναι η μετανάστευση.
«Έχουμε μια τεράστια εισροή μεταναστών στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, εξίσου μεγάλη με την προσφυγική κρίση του 2015-16», δήλωσε ο Kai Arzheimer, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς.
«Και αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα του AfD».
Ο Karsten, ένας ντόπιος Görlitz, είπε ότι η στάση του κόμματος για τους πρόσφυγες ήταν ελκυστική σε πολλούς στην πόλη.
«Η κυβέρνηση δεν ακούει τους ανθρώπους σε αυτό - απλώς μας αγνοεί εντελώς», είπε.
«Το AfD είναι πραγματικά η μόνη εναλλακτική».
Οι αρχές στη Γερμανία κατέγραψαν περισσότερες από 204.000 αιτήσεις ασύλου φέτος έως τα τέλη Αυγούστου, αύξηση 77% σε σχέση με πέρυσι.
Αυτό ήταν επιπλέον των 1,1 εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων που βρήκαν ένα καταφύγιο στη Γερμανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο της πριν από 19 μήνες.
Οι τοπικοί δήμοι αγωνίζονται να φιλοξενήσουν τους νεοφερμένους.
«Η Γερμανία είναι στα όριά της», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της χώρας Frank-Walter Steinmeier.
Το AfD στο Görlitz, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με την Πολωνία, έχει φτιάξει πλατφόρμα με παράτυπη μετανάστευση.
«Κανένα άλλο θέμα δεν ανησυχεί τόσο πολύ τους ανθρώπους», είπε ο Wippel.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το κόμμα κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Görlitz, υποστηρίζοντας ότι η ικανότητα της πόλης να απορροφήσει περισσότερους πρόσφυγες ήταν «εξαντλημένη» και ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κατανομή θα «έθετε σε κίνδυνο την τάξη και την ασφάλεια».

Οι επικρίσεις

Οι επικριτές κατηγόρησαν το AfD ότι εκμεταλλεύεται το περιστατικό για πολιτικούς σκοπούς.
Ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι είχαν υπερβάλει στο L2.
Τελικά, 10 νεαροί συνελήφθησαν μετά τον καυγά και μόνο δύο, και οι δύο Σύροι, παρέμειναν υπό κράτηση.
«Δεν πρέπει να γενικεύετε με βάση μερικά περιστατικά», είπε ο δήμαρχος Octavian Ursu του CDU.
«Η ιδέα ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται και η κατάσταση της ασφάλειας επιδεινώνεται λόγω των προσφύγων δεν επιβεβαιώνεται από τις αστυνομικές στατιστικές».
Η αστυνομία της Σαξονίας λέει ότι οι μετανάστες διέπραξαν 4% λιγότερα εγκλήματα πέρυσι.
Ωστόσο, το AfD χρησιμοποίησε τον καυγά του L2 για να υποδείξει ότι το Görlitz αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της κατάρρευσης του νόμου και της τάξης.
«Προσπαθούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στα όργανα του κράτους και με τον τρόπο αυτό, τα αποδυναμώνουν», είπε ο Krauss, σύμβουλος των Πρασίνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης