Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμα για «παύση» από Centeno (ΕΚΤ): Ο κύκλος των επιτοκίων πιθανότατα ολοκληρώθηκε - Ο πληθωρισμός υποχωρεί

Σήμα για «παύση» από Centeno (ΕΚΤ): Ο κύκλος των επιτοκίων πιθανότατα ολοκληρώθηκε - Ο πληθωρισμός υποχωρεί
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη, διεμήνυσε ότι τα επιτόκια θα παραμένει περιοριστικά για όσο χρειαστεί
Σχετικά Άρθρα
Σήμα για «παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ εξέπεμψε το μέλος του δ.σ. της ευρωτράπεζας, Mario Centeno.
«Μπορούμε να αναμένουμε ότι ο κύκλος των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί μέχρι τώρα και με τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Λισαβόνα.
Είπε ότι η απόφαση της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου «έφερε την απαραίτητη προβλεψιμότητα της νομισματικής πολιτικής, αναφέροντας ρητά ότι το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων είναι συμβατό με τη σύγκλιση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα προς τον στόχο» του 2%.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια σε κάθε μία από τις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις της, αλλά σηματοδότησε παύση για τον Οκτώβριο, τροφοδοτώντας μια συζήτηση μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής σχετικά με το αν είχε τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων ή αν η περαιτέρω σύσφιξη ήταν στο τραπέζι.

Lagarde: Υψηλά επιτόκια για όσο χρειαστεί

Από την πλευρά της, πάντως, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη, διεμήνυσε ότι τα επιτόκια θα παραμένει περιοριστικά για όσο χρειαστεί.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει αυξημένο για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.
Οι μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ «θα διασφαλίζουν ότι τα επιτόκια θα καθορίζονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε η Lagarde μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.
«Η ΕΚΤ έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο που εξετάζει την πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα στο οικονομικό περιβάλλον», ανέφερε η Lagarde και συνέχισε «συγκεκριμένα, έχουμε αποφασίσει ότι οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα βασίζονται σε τρία κριτήρια: τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Αυτό το πλαίσιο μας βοήθησε να χαράξουμε μια πορεία για τη σύσφιξη της πολιτικής μας που ξεκίνησε απότομα για να επιβραδύνει στη συνέχεια σε πιο φυσιολογικό ρυθμό. Πλέον, με βάση την τρέχουσα εκτίμηση μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΤΚ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία αν διατηρηθούν για επαρκώς χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης