Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντός του 2024 θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ

Εντός του 2024 θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ
Η Μολδαβή πρωθυπουργός Sandu δήλωσε με ανάρτησή της στο Twitter ότι «χαιρέτισε ολόψυχα» τη δήλωση του Ευρωκοινοβουλίου
Η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τη Μολδαβία μέσα στο 2024, δήλωσαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια συντριπτική αλλά μη δεσμευτική ψηφοφορία σήμερα.
Ειδικότερια, πλειοψηφία 448 ευρωβουλευτών υποστήριξε ένα ψήφισμα που επαναλαμβάνει τη θέση του Κοινοβουλίου ότι οι ενταξιακές συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν το 2023, ενώ καταδικάστηκαν και οι προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει τη φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας.
Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει έκθεση προόδου για τη διεύρυνση της ΕΕ, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Νοέμβριο.
Το μήνυμα από το Στρασβούργο έρχεται την στιγμή που Ευρωπαίοι ηγέτες -συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Μολδαβίας Maia Sandu και του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy- συναντώνται στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα στην ισπανική πόλη της Γρανάδας, όπου συζητείται επίσης η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Η Μολδαβή πρωθυπουργός Sandu δήλωσε σε μια ανάρτηση στο Twitter ότι «χαιρέτισε ολόψυχα» τη δήλωση του Ευρωκοινοβουλίου, που αρχικά προτάθηκε από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και την κεντρώα ομάδα Renew.
Πάντως, η Ευρωβουλή προέτρεψε τη Μολδαβία να συνεχίσει τις εσωτερικές της μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις εννέα απαιτήσεις που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα υποψήφια προς ένταξη κράτη.
«Ελπίζω πραγματικά η Επιτροπή να δει όλη την πρόοδο που σημείωσε η Μολδαβία και θα είναι για άλλη μια φορά τολμηρή και με όραμα με την επικείμενη αξιολόγησή της», δήλωσε ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής του Renew, Dragoş Tudorache.
Από την πλευρά του ΕΛΚ, ο Siegfried Mureşan, επίσης Ρουμάνος, τόνισε ότι η ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ θα πρέπει να εξεταστεί ως πρόταση-πακέτο από κοινού με αυτήν της Ουκρανίας.
«Η ετοιμότητα της Ουκρανίας και τη Μολδαβίας είναι πιο ξεκάθαρη», σε σύγκριση με άλλες υποψήφιες χώρες, δήλωσε στο Politico.
«Υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ της Μολδαβίας και ορισμένων [χώρων] των Δυτικών Βαλκανίων όπου οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει αποφασιστικά», συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης