Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαμηλό 3 ετών για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη - Ανησυχίες για ύφεση

Χαμηλό 3 ετών για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη - Ανησυχίες για ύφεση
Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε στο 43,0 από 43,4, σημειώνοντας τον 16ο μήνα κάτω από το 50
Στροφή προς το χειρότερο έκανε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2023, καθώς η ζήτηση παρουσίασε ευρεία μείωση σε ολόκληρη την περιοχή, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για ύφεση.
Ειδικότερα, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Σύνθετο Δείκτη Διευθυντών Προμηθειών της HCOB (PMI) για την ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός οδηγός για τη συνολική οικονομική υγεία, υποχώρησε στο 46,5 τον Οκτώβριο από το 47,2 του Σεπτεμβρίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Εκτός των μηνών της πανδημίας COVID-19 ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον Μάρτιο του 2013. Ήταν πολύ κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και διέψευσε τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο στο 47,4.
«Στην ευρωζώνη, τα πράγματα κινούνται από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Commercial Bank του Αμβούργου. «Δεν θα μας αιφνιδίαζε να δούμε μια ήπια ύφεση στην ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους με δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης».
Ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του Οκτωβρίου προήλθε από επιχειρήσεις, που ολοκλήρωσαν τις εκκρεμότητες που είχαν μείνει και υποδηλώνουν ότι δεν αναμένουν ανάκαμψη σύντομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021. Ο σύνθετος δείκτης απασχόλησης υποχώρησε στο 49,4 από 50,8.
«Οι προσλήψεις των παρόχων υπηρεσιών σχεδόν σταμάτησαν. Οι μεταποιητικές εταιρείες δεν συνεχίζουν απλώς να μειώνουν το προσωπικό, αλλά εντείνουν τα σχέδια μείωσης θέσεων εργασίας», δήλωσε ο de la Rubia.
Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε σε χαμηλό 32 μηνών, στο 47,8 από 48,7. Αυτό ήταν κάτω από όλες τις προβλέψεις της δημοσκόπησης του Reuters που προέβλεπε ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή από την ένδειξη του Σεπτεμβρίου.
Η ζήτηση για υπηρεσίες μειώθηκε και πάλι αυτόν τον μήνα και με εντονότερο ρυθμό από ό,τι τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε στο 45,5 από 46,4, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021.
Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε στο 43,0 από 43,4, σημειώνοντας τον 16ο μήνα κάτω από το 50 και το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020, όταν η πανδημία εδραίωνε την επιρροή της στον κόσμο. Η δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει 43,7.
Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή παρέμεινε σταθερός στο 43,1.
Υποδηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη σύντομα, οι μελλοντικοί δείκτες της έρευνας έδιναν μια ζοφερή εικόνα.
Η αισιοδοξία για τους επόμενους 12 μήνες μεταξύ των διευθυντών εργοστασίων μειώθηκε, με τον δείκτη μελλοντικής παραγωγής να πέφτει στο 50,3 από 51,6, σημειώνοντας τη χαμηλότερη τιμή του φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης