Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο χείλος της αβύσσου η Μέση Ανατολή: «Σκοτώθηκαν 50 όμηροι από ισραηλινά χτυπήματα» - Νέα χερσαία επίθεση στη Γάζα

Στο χείλος της αβύσσου η Μέση Ανατολή: «Σκοτώθηκαν 50 όμηροι από ισραηλινά χτυπήματα» - Νέα χερσαία επίθεση στη Γάζα
Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam εκτιμούν ότι περίπου 50 όμηροι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σχετικά Άρθρα
Περίπου 50 Ισραηλινοί όμηροι έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από χτυπήματα του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Hamas, των Ταξιαρχιών Al Qassam, Abu Obeida.
«Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam εκτιμούν ότι περίπου 50 όμηροι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα σιωνιστικών βομβαρδισμών και σφαγών» έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Προηγουμένως, το παλαιστινιακό κίνημα είχε αναφέρει τον θάνατο τουλάχιστον 21 ομήρων κατόπιν επιθέσεων του IDF - επρόκειτο και για τέσσερις αλλοδαπούς.
Στο μεταξύ, το εκατέρωθεν σφυροκόπημα με βόμβες και πυραύλους συνεχίζεται…
Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των θυμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας μέχρι στιγμής ξεπερνά τις 6,5 χιλιάδες, ενώ πάνω από 17 χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Από την πλευρά του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί περίπου 1.300 πολίτες, ενώ περί τα 250 άτομα ενδέχεται να κρατούνται αιχμάλωτοι της Hamas.
Νέα χερσαία επίθεση απόψε στη Γάζα

Την ίδια στιγμή, νέα χερσαία επιχείρηση θα πραγματοποιήσει απόψε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, αποκάλυψε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari.
Ο υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματικός δήλωσε ότι οι περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες στη Γάζα, καθώς περιλαμβάνονται στο προπαρασκευαστικό στάδιο της συνολικής εισβολής στη Γάζα, για την εξουδετέρωση των θέσεων της Χαμάς.
Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα της Πέμπτης, άρματα μάχης, τανκ, και μηχανήματα έργου κατεδάφισαν μέρος του φράχτη στα σύνορα με τη Γάζα και εισέβαλαν στην περιοχή, πραγματοποιώντας στοχευμένες επιθέσεις και βομβαρδισμούς.

Ο Hagari δήλωσε ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα εξακολουθήσει να πραγματοποιεί «μαζικά πλήγματα» στη Λωρίδα της Γάζας, «από αέρος και θάλασσα», εστιάζοντας στην εξουδετέρωση ανώτερων μελών της Hamas και όσων συμμετείχαν στις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου. 
Νωρίτερα, το Ισραήλ κάλεσε τη Ρωσία να διώξει την αντιπροσωπεία της Hamas που επισκέπτεται τη Μόσχα, λέγοντας ότι η πρόσκλησή της στη ρωσική πρωτεύουσα ήταν “λυπηρή”.
“Η Hamas είναι τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος.
Τα χέρια των υψηλόβαθμων στελεχών της Hamas έχουν το αίμα περισσοτέρων από 1.400 Ισραηλινών που σφαγιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, εκτελέστηκαν και κάηκαν.
(Τα στελέχη της Hamas) ευθύνονται για την απαγωγή περισσότερων από 220 Ισραηλινών, ανάμεσά τους βρέφη, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι”, αναφέρει η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Σφοδρή κριτική

Καθώς η αιματοχυσία συνεχίζεται, οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν, του Κατάρ, του Κουβέιτ, της Αιγύπτου και του Μαρόκου καταδίκασαν τη στόχευση αμάχων και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Γάζα.
Η κοινή τους δήλωση ανέφερε ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν δικαιολογεί την παραβίαση του νόμου και την παραμέληση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.
Οι Άραβες υπουργοί καταδίκασαν επίσης τον αναγκαστικό εκτοπισμό και τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Επέκριναν δε την κατοχή παλαιστινιακών περιοχών από το Ισραήλ και ζήτησαν να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών στη σύγκρουση που διαρκεί δεκαετίες - μια ιδέα που αποτέλεσε στο παρελθόν το θεμέλιο μιας μακροχρόνιας ειρηνευτικής διαδικασίας.
«Η απουσία πολιτικής λύσης στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση έχει οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες πράξεις βίας και οδύνης για τον παλαιστινιακό και τον ισραηλινό λαό και τους λαούς της περιοχής», ανέφερε.
Περισσότεροι θάνατοι

Στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στη βόρεια Γάζα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα σπίτι, σκοτώνοντας μια μητέρα, τις τρεις κόρες της και ένα αγοράκι.
Τραγική φιγούρα ο επιζών πατέρας…
«Σκότωσε; Τραυμάτισε κάποιον; Αιχμαλώτισε κάποιον; Ήταν αθώα παιδιά μέσα στο σπίτι τους», είπε.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου Nasser στη νότια πόλη Khan Younis, Nahed Abu Taaema, δήλωσε ότι τα πτώματα 77 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές μεταφέρθηκαν στη διάρκεια της νύχτας.
Οι περισσότεροι νεκροί ήταν γυναίκες και παιδιά, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Al-Aqsa της Hamas.
Πολλοί Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο σε νοσοκομεία, σχολεία, σπίτια και προσφυγικούς καταυλισμούς.
«Τις τελευταίες 24 ώρες άλλα τρία μέλη του προσωπικού της UNRWA σκοτώθηκαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 38», δήλωσε η UNRWA.
Γύρω στο μεσημέρι της Πέμπτης, σύμφωνα με αξιωματούχους του Νοσοκομείου Nasser στη νότια πόλη Khan Younis, το Ισραήλ βομβάρδισε μια περιοχή κοντά σε ένα καταφύγιο της UNRWA για εκτοπισμένους, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 άτομα, προκαλώντας πανικό στους εκτοπισμένους. 
Ο Mahmoud Shameya, που βρισκόταν εκεί με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά του, είπε ότι ζούσαν υπό καθεστώς διαρκούς τρόμου εξαιτίας των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών.
«Καλώ όλο τον κόσμο να μας προστατεύσει», είπε.
«Κοιμόμαστε ανάμεσα στους ήχους των εκρήξεων και ξυπνάμε από τους ήχους των εκρήξεων, τα παιδιά κλείνουν πάντα τα αυτιά τους με τα χέρια τους».


Η ΕΕ καταδικάζει τις επιθέσεις της Hamas - Ζητά διασφάλιση της προστασίας των αμάχων

Οι 27 ηγέτες των κρατών μελών, έπειτα από περίπου πέντε ώρες συζητήσεων, κατέληξαν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή.
«Επιβεβαιώνοντας τη δήλωση των μελών του της 15ης Οκτωβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς για τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της σε ολόκληρο το Ισραήλ. Η χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων από τη Χαμάς είναι μια ιδιαίτερα άθλια θηριωδία» επισημαίνουν.
Υπογραμμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους ομήρους.
Οι 27 επαναλαμβάνουν τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και εκφράζει τη λύπη του για όλες τις απώλειες αμάχων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την κατάσταση και τη συνέχεια που δόθηκε στα διάφορα σκέλη δράσης, συμπεριλαμβανομένων των συντονισμένων προσπαθειών για την παροχή βοήθειας στους πολίτες της ΕΕ.
Οι αρχηγοί των κρατών-μελών επαναλαμβάνουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλούν για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια (προκειμένου αυτή) να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί στενά με τους εταίρους στην περιοχή για την προστασία των αμάχων, την παροχή βοήθειας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι η βοήθεια αυτή δεν γίνεται κατάχρηση από τρομοκρατικές οργανώσεις.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να υπάρξει συνεργασία με τους εταίρους από την άποψη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναβίωση μιας πολιτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών, μεταξύ άλλων μέσω της προσπάθειας για την Ημέρα της Ειρήνης, και χαιρετίζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ασφάλεια και υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σύντομα.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης της διάδοσης παραπληροφόρησης και παράνομου περιεχομένου και υπογραμμίζει τη νομική ευθύνη των πλατφορμών σε αυτό το πλαίσιο.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης