Τελευταία Νέα
Διεθνή

Livermore Partners: Αναστήθηκαν οι «νεκρές αρκούδες» των ομολόγων - Οι Κεντρικές Τράπεζες πνίγουν την οικονομία

Livermore Partners: Αναστήθηκαν οι «νεκρές αρκούδες» των ομολόγων - Οι Κεντρικές Τράπεζες πνίγουν την οικονομία
Έχει δημιουργηθεί μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» προοπτική για τις μετοχές
Μια εντεινόμενη καταστροφή ομολόγων συσσωρεύει πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία και δημιουργεί μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» προοπτική για τις μετοχές, δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων του hedge fund της Livermore Partners.
Μια νέα εποχή υψηλότερων επιτοκίων έχει προκαλέσει άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, εμποδίζοντας τις αποδόσεις για τους επενδυτές και ανατρέποντας το status quo της τελευταίας ενάμισης δεκαετίας, δήλωσε στο CNBC ο David Neuhauser.
Ερωτηθείς πόσο ανησυχητικό ήταν αυτό το τοπίο για τις μετοχές, είπε: «Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε αυτό το σημείο».
«Βρισκόμαστε σε αυτόν τον κόσμο του κινδύνου όπου, για σχεδόν 15 χρόνια, είχαμε μια αγορά ομολόγων που ήταν σε ανοδική αγορά και είχαμε αρνητικά επιτόκια για αρκετά χρόνια», είπε ο Neuhauser.
«Αυτή η δυναμική τροφοδοτήθηκε σε όλη την παγκόσμια οικονομία, όπου οι τιμές των κατοικιών ήταν προσιτές, τα αυτοκίνητα ήταν προσιτά και οι άνθρωποι υπόκεινταν σε ένα περιβάλλον και έναν τρόπο ζωής που είχε πολύ χαμηλότερα επιτόκια».
Αυτό το περιβάλλον έχει αλλάξει καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση του υψηλότερου πληθωρισμού.
Αυτό, με τη σειρά του, έχει ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα και έχει αφαιρέσει χρήματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς αυξάνοντας το κόστος δανεισμού.
Τα ομόλογα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ - ένα κρίσιμο συστατικό του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος - οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά που δεν έχουν παρατηρηθεί από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι αποδόσεις έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης το 2011.
Και στην Ιαπωνία, όπου τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι κάτω από το 0%, οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί στα υψηλά του 2013.
«Πιστεύω ότι αυτό θα προκαλέσει πολύ πόνο στην πορεία όσον αφορά την οικονομία», είπε ο Neuhauser.

Τα ομόλογα ανέστησαν «τις νεκρές αρκούδες»

Αυτές οι δημοσιονομικές ανισορροπίες δίνουν «πολλά πυρομαχικά στις αρκούδες των ομολόγων», πρόσθεσε ο διαχειριστής του hedge fund, με τα επιτόκια πιθανότατα να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Αυτό που βλέπετε τώρα με την αγορά ομολόγων είναι, ξέρετε, η ανάσταση των bond vigilantes, από τη δεκαετία του '80, από τους νεκρούς, και νομίζω ότι πρωτοστατούν στην αγορά σήμερα», είπε ο Neuhauser.
Η δήλωση του Neuhauser απηχεί παρόμοια σχόλια από τον επικεφαλής ανάλυσης της UBS Asset Management, Kevin Zhao, ο οποίος είπε ότι «οι bond vigilantes επιστρέφουν».
Οι κεντρικές τράπεζες ήταν πρόθυμες να τονίσουν ότι τα επιτόκια είναι απίθανο να αρχίσουν να πέφτουν σύντομα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επανέλαβε αυτό την περασμένη Πέμπτη, διατηρώντας τα επιτόκια σταθερά στο υψηλό ρεκόρ του 4%, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρηθεί στο 5,25%-5,50% αυτή την εβδομάδα.
Ο Neuhauser είπε ότι αυτά τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβαρύνουν πολύ τους καταναλωτές και τις εταιρείες.
«Πιστεύω ότι αυτό θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στις πιστωτικές αγορές, θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στον καταναλωτή στο μέλλον», είπε.
Οι εταιρείες, επίσης, πρόκειται να δεχθούν πιέσεις από το υψηλό χρέος και το κόστος αναχρηματοδότησης, είπε ο Neuhauser.
«Τελικά αυτό θα οδηγήσει σε πτωτική τάση της οικονομίας και επίσης θα βλάψει το χρηματιστήριο και αυτό αρχίζετε να το βλέπετε σήμερα», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης