Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή; - Η Αίγυπτος μεταφέρει δεκάδες τανκς στα σύνορα με το Ισραήλ για να αποτρέψει... μετανάστευση...

Τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή; - Η Αίγυπτος μεταφέρει δεκάδες τανκς στα σύνορα με το Ισραήλ για να αποτρέψει... μετανάστευση...
Η 19χρονη Oli Megidish είναι η πρώτη όμηρος της Hamas που έχει απελευθερωθεί έως σήμερα από τον ισραηλινό στρατό
Σχετικά Άρθρα
Σε μια κλωστή κρέμεται η Μέση Ανατολή όπως άλλωστε αποδεικνύει η απόφαση της Αιγύπτου να αναπτύξει δεκάδες τανκ και άρματα μάχης κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Rafah, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel, υπάρχουν δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης κοντά στα σύνορα.
Εκτιμάται πως η ανάπτυξη των βαρέων αυτών στρατιωτικών οχημάτων οφείλεται στις υποψίες, αν όχι ανησυχίες της Αιγύπτου για πιθανή εισροή προσφυγικών κυμάτων από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Rafah, το οποίο είναι και το μοναδικό που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.
Η Αίγυπτος αντιτίθεται στην υποδοχή ενός ακόμη κύματος προσφύγων από τη Γάζα, απειλώντας μάλιστα ότι σε αυτήν την περίπτωση θα ανακατευθύνει τους πρόσφυγες στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η Αίγυπτος είναι αντίθετη στις μετακινήσεις μεγάλων παλαιστινιακών πληθυσμών υπό τον φόβο αλλοίωσης του χάρτη της Λωρίδας της Γάζας και της Μέσης Ανατολής.

Η πρώτη απελευθέρωση

Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι ήδη έχουν αποτέλεσμα οι χερσαίες επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.
Στις 30/10 ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε μια γυναίκα – στρατιώτη που είχε απαχθεί από την Hamas στην εισβολή της 7ης Οκτωβρίου και που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για την 19χρονη Oli Megidish που απελευθερώθηκε τις νυχτερινές ώρες μεταξύ 29ης και 30ης Οκτωβρίου.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Jonathan Conricus αρνήθηκε να αποκαλύψει πού ακριβώς βρέθηκε η όμηρος της Hamas, αναφέροντας πως ήταν σε καλή σωματική και ψυχική υγεία και ότι έχει ήδη επιστρέψει στο σπίτι της.
Η Megidish είναι η πρώτη Ισραηλινή στρατιώτης που διασώθηκε από τον ισραηλινό στρατό, μια και οι υπόλοιποι 4 όμηροι έχουν απελευθερωθεί από την Hamas.
Είχε απαχθεί μετά την εισβολή της Hamas στη στρατιωτική βάση Nahal Oz, όπου η Megidish υπηρετούσε ως παρατηρητής πεδίου.

Πανηγυρισμοί

Όπως ήταν αναμενόμενο η απελευθέρωση της πυροδότησε κύμα πανηγυρισμών στο Ισραήλ, με δεκάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται έξω από το σπίτι της για να την υποδεχθούν.
Σημειώνεται πως μόλις 2 Ισραηλινοί στρατιώτες από τη βάση Nahal Oz κατάφεραν να αποφύγουν τον θάνατο ή την απαγωγή από την Hamas.
Οι μαχητές της Hamas εισέβαλαν στις 06:00 το πρωί στη βάση, αφού παραβίασαν τις πύλες του στρατοπέδου και μπήκαν στα δωμάτια των στρατιωτών, σκοτώνοντας αρκετούς από αυτούς και απαγάγοντας άλλους.
Η Megidish, σε βίντεο, εμφανίζεται με τα χέρια της δεμένα να στέκεται δίπλα σε άλλους αιχμάλωτους στρατιώτες, όλες τους γυναίκες.
Σε δήλωση του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu έκανε λόγο για «σημαντικό και συγκινητικό επίτευγμα, το οποίο εκφράζει τη δέσμευση μας να απελευθερώσουμε όλους τους ομήρους».

Ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μετά το φιάσκο της 7ης Οκτωβρίου και τον απόλυτο αιφνιδιασμό, οι Ισραηλινοί τελούν υπό τεράστια πίεση.
Μια από αυτές είναι να ανταλλάξουν ομήρους με Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Η κυβέρνηση Netanyahu δέχεται τρομερή πίεση, μεταξύ άλλων και από τις οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων, για να ανταλλάξει τους Ισραηλινούς ομήρους με Παλαιστίνιους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.
Αυτό άλλωστε το μήνυμα έστειλαν οι συγγενείς των Ισραηλινών ομήρων στη συνάντηση που είχαν με τον Netanyahu στις 29/10.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα της την απελευθέρωση των ομήρων, μαζί με την εξάλειψη της Hamas.
Ωστόσο, οι οικογένειες των ομήρων πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις του IDF θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ομήρων της Hamas.

Έτοιμη η Hamas

Τις πιέσεις εντείνουν και οι δηλώσεις του ηγέτη της Hamas στη Γάζα, Yahya Sinwar, ο οποίος υποστήριξε ότι η Hamas είναι έτοιμη για άμεση ανταλλαγή όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων – περίπου 5.000 - στις ισραηλινές φυλακές σε αντάλλαγμα για Ισραηλινούς αιχμαλώτους στη Γάζα.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, είπε ότι η επίθεση είχε εν μέρει σκοπό να παρακινήσει τη Hamas να κάνει παραχωρήσεις.
«Αν δεν υπάρξει στρατιωτική πίεση στη Hamas, τίποτα δεν θα προχωρήσει» υπογράμμισε ο Gallant, αν και υπάρχουν και άλλες φωνές μέσα στο Ισραήλ, όπως οικογένειες μερικών ομήρων που υποστηρίζουν την επίθεση του IDF και αντιτίθενται στον κατευνασμό της Hamas μέσω ανταλλαγής αιχμαλώτων.
Ωστόσο, συγγενείς των θυμάτων επισημαίνουν πως αυτό που προέχει είναι η επιστροφή των ομήρων, ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα αποφασιστεί για την ασφαλή απελευθέρωση τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης