Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι στη Wall λόγω πτώσης στις αποδόσεις ομολόγων μετά τη Fed - Στο +1,9% ο S&P 500, στο +1,78% ο Nasdaq

Ράλι στη Wall λόγω πτώσης στις αποδόσεις ομολόγων μετά τη Fed - Στο +1,9% ο S&P 500, στο +1,78% ο Nasdaq
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά περίπου 14 μονάδες βάσης στο 4,65%
Σχετικά Άρθρα
Ράλι σημείωσε σήμερα (2/11/2023) το αμερικανικό χρηματιστήριο καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων για το 2023.,
Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αυξήθηκε 1,7% στις 33.839 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,89% στις 4.317 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε 1,78% στις 13.294 μονάδες
999_1.JPG
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί κατά περίπου 14 μονάδες βάσης στο 4,65%.
Αυτό έρχεται μετά την υπέρβαση της απόδοσης αναφοράς του 5% τον περασμένο μήνα.
Οι μετοχές της Moderna υποχώρησαν κατά 6,52%, καθώς ανακοίνωσε ζημιές για το γ' τρίμηνο του 2023.
Η SolarEdge κατέρρευσε περισσότερο από 3,9% μετά την ανακοίνωση απροσδόκητης ζημίας και την προσφορά θλιβερών προβλέψεων για τα έσοδα του δ' τριμήνου του 2023.
Οι κινήσεις αυτές έρχονται, αφού η Fed διατήρησε και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια και αναβάθμισε την εκτίμησή της για την αμερικανική οικονομία.
Ωστόσο, ο πρόεδρος, Jerome Powell, δεν απέκλεισε αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
«Αναμέναμε ότι ο Powell θα μιλούσε σκληρά και θα έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει τις αγορές από το να εκλάβουν τις δύο διαδοχικές "παραλείψεις" στις αυξήσεις των επιτοκίων ως πράσινο φως για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου», δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance.
Όμως, «εκπλαγήκαμε από το πόσο λεπτομερής ήταν η γλώσσα του, ότι η Fed εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό και δεν θα δίσταζε να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον».

Στην οικονομία, άνοδο σημείωσαν τον Σεπτέμβριο του 2023 οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι παραγγελίες για εργοστασιακά αγαθά κατέγραψαν αύξηση 2,8% τον Σεπτέμβριο, ενώ χωρίς τον κλάδο των μεταφορών –που εμφανίζει μεγάλες μεταβολές από μήνα σε μήνα– οι παραγγελίες αυξήθηκαν 0,8%.
Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά σημείωσαν άλμα 4,6 %.

Παράλληλα, αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργία σε μια ένδειξη ότι η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται κάπως μετά τις ισχυρές επιδόσεις των προηγούμενων εβδομάδων.
Πιο συγκεκριμένα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 5.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 217.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για 210.000 αιτήσεις.

Υποχώρηση για πρώτη φορά τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες σημείωσαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ
Ειδικότερα, ο μέσο επιτόκιο για ένα 30ετές σταθερό στεγαστικό δάνειο ήταν 7,76% από 7,79% την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε σε ανακοίνωση η Freddie Mac.
Παρά τη μικρή αυτή παύση στην ανοδική πορεία τα επιτόκια βρίσκονται αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Την Τετάρτη, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο υψηλό 22 ετών του 5,25% με 5,5%, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Αναπάντεχη μείωση του κόστους απασχόλησης το γ' 3μηνο του 2023 - Θετική εξέλιξη για πληθωρισμό

Απροσδόκητη πτώση παρουσίασε το κόστος εργασίας στις ΗΠΑ το γ' 3μηνο του 2023, παρέχοντας τουλάχιστον κάποια ανακούφιση στο μέτωπο του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το μοναδιαίο κόστος εργασίας, ένα μέτρο της ωριαίας αμοιβής έναντι της παραγωγικότητας, μειώθηκε κατά 0,8% για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε εποχικά προσαρμοσμένο ρυθμό. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,7%. Σε 12μηνη βάση, το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,9%.
Η κατανομή αντανακλά αύξηση 3,9% στις ωριαίες αμοιβές, η οποία αντισταθμίστηκε από αύξηση 4,7% στην παραγωγικότητα.
Αυτή η αύξηση της παραγωγικότητας ήταν επίσης μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του Dow Jones για αύξηση 4,3% για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση από το τρίτο τρίμηνο του 2020. Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,9%, ενώ οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 1,1%.
Οι εξελίξεις έρχονται τη στιγμή που η Fed προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό μέσω μιας σειράς αυξήσεων των επιτοκίων.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι τα μισθολογικά κέρδη «έχουν πραγματικά μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών σε ένα επίπεδο όπου είναι ουσιαστικά πιο κοντά σε εκείνο το επίπεδο που θα ήταν συμβατό με τον πληθωρισμό 2% σε βάθος χρόνου», τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Σε άλλες οικονομικές ειδήσεις την Πέμπτη, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Οκτωβρίου ανήλθαν σε εποχικά προσαρμοσμένες 217.000, αυξημένες κατά 5.000 σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και υψηλότερες από την εκτίμηση των 214.000, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας σε ξεχωριστή έκθεση.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, οι οποίες τρέχουν με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, ανήλθαν σε 1,82 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 35.000 και υψηλότερες από την εκτίμηση της FactSet για 1,81 εκατομμύρια.

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της Fed

Εν τω μεταξύ, οι αποφάσεις της Fed δίνουν σημαντική ώθηση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Πιο αναλυτικά, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 1,48% στις 15.143 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κατέγραψε κέρδη 1,42% στις 7.446 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC διαμορφώθηκε στις 7.060 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,85%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε κέρδη 1,77% στις 28.479 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 1,58% στις 443,47 μονάδες.
δσα_3.JPG
Στην οικονομία, να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο της στο 5,25% αποφάσισε η Bank of England, όπως αναμενόταν.
Η απόφαση ήρθε μετά από ψηφοφορία, με 3 εκ των 9 μελών της επιτροπής να τάσσονται υπέρ της αύξησης του κύριου επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης.
Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου μείωσε την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 στο 0,1%.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,75% το ίδιο τρίμηνο, στο 4,5% το πρώτο τρίμηνο του 2024 και στο 3,75% στο δεύτερο τρίμηνο το 2024, πριν τελικά προσγειωθεί στο στοχευμένο επίπεδο του 2% μέχρι το τέλος του 2025.

Στα επιχειρηματικά, κέρδη 6,2 δισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσε ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell, περίπου σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, καθώς η εταιρεία επωφελήθηκε από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου. Τα κέρδη ήταν 23% υψηλότερα σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, αλλά χαμηλότερα σε σύγκριση με το περσινό τρίτο τρίμηνο.
Οπως μεταδίδει το CNBC, οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 6,48 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης επαναγορά μετοχών 3,5 δισ. δολαρίων που θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας βγαίνουν από μια χρονιά-ρεκόρ όσον αφορά τα κέρδη τους, τα οποία τροφοδοτήθηκαν από την άνοδο των τιμών των ορυκτών καυσίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης