Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι μεγάλοι «παίκτες» επιστρέφουν στα τουρκικά ομόλογα - Χρονιά ορόσημο το 2024

Οι μεγάλοι «παίκτες» επιστρέφουν στα τουρκικά ομόλογα - Χρονιά ορόσημο το 2024
Ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές τα τουρκικά ομόλογα
Σχετικά Άρθρα
Προς τα τουρκικά ομόλογα στρέφονται μερικοί από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως, με το 2024 ενδεχομένως να αποτελεί χρονιά – ορόσημο για τους κρατικούς τίτλους της Τουρκίας, σημειώνει το Bloomberg.
Σχεδόν μισό χρόνο μετά τη στροφή 180 μοιρών στη νομισματική πολιτική της τουρκικής ηγεσίας, πολλοί διαχειριστές χρήματος, όπως η Amundi των 2 τρισ. δολαρίων, εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την πορεία σύσφιγξης, καθιστώντας τα εγχώρια ομόλογα και πάλι ελκυστικά.
Η κεντρική τράπεζα έχει προβεί μέχρι στιγμής σε πέντε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων.
Ωστόσο, το κόστος δανεισμού εξακολουθεί να υπολείπεται του πληθωριστικού δείκτη και επομένως, η Άγκυρα έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο υλοποίησης και νέων παρεμβάσεων.
Με το βασικό επιτόκιο να βρίσκεται στο 35%, οι αναλυτές περιμένουν μια περαιτέρω άνοδο κατά 5 ή 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ελκυστικά για τους ξένους τα τουρκικά ομόλογα

«Εάν η κεντρική τράπεζα ανεβάσει το επιτόκιο τουλάχιστον στο 40% και η λίρα παραμείνει εν γένει σταθερή, τα ομόλογα σε λίρα θα καταστούν και πάλι ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές» τονίζει ο επικεφαλής της Unibanco Holding.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, το χρέος της Τουρκίας σε τοπικό νόμισμα θα μπορούσε να είναι το “ποντάρισμα του 2024” για τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών».
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Τουρκίας σε εγχώριο νόμισμα βρίσκεται στο 28,4%, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλους αναρριχάται στο 38,3%.

Η επιστροφή των ξένων επενδυτών στα ομόλογα σε λίρα θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά το τέλος μιας αρνητικής περιόδου, όπου οι ξένοι κάτοχοι ντόπιων ομολόγων είναι… άφαντοι.
Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την στιγμή οι ξένοι κατέχουν μετά βίας 1 δισ. δολάρια σε τοπικά ομόλογα έναντι 70 δισ. δολαρίων πριν μία 10ετία.

turkey_1.jpg

 Έχει δουλειά ακόμη ο Erdogan

Σύμφωνα ωστόσο με το Bloomberg, η κυβέρνηση Erdogan έχει να κάνει πολλή δουλειά ακόμη.
Τα ομόλογα σε λίρα έχουν παρουσιάσει τη χειρότερη πορεία ανάμεσα σε όλες τις αναδυόμενες αγορές, κατά το τελευταίο 5μηνο. Πέραν μίας σύντομης ανάκαμψης τον Σεπτέμβριο, οι εισροές είναι μηδενικές.
Για την αντιστροφή του επενδυτικού κλίματος, αναγκαία συνθήκη συνιστά αποτελεί η αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον στο 40% – 45%, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της λίρας στα 30-33 ανά δολάριο, εκτιμά η Amundi.
H σταθεροποίηση του πληθωρισμού, ο οποίος αυτήν την στιγμή «τρέχει» κατά σχεδόν 62%, αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα για τους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης