Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι στη Wall, λόγω πτώσης στις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ – Στο +1,56% o S&P 500, o Nasdaq +2%

Ράλι στη Wall, λόγω πτώσης στις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ – Στο +1,56% o S&P 500, o Nasdaq +2%
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο
Ισχυρή ανοδική πορεία τροχοδρόμησαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου λόγω πτώσης στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,15% στις 34.283 μον., o S&P 500 κατέγραψε αύξηση +1,56% στις 4.415 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +2,05% στις 13.798 μον.
1_439.JPG
Στην αγορά χρέους, η απόδοση τόσο του 10ετούς μειώθηκε στο 4,62%.
Μια μέρα νωρίτερα, είχαν εκτιναχθεί πάνω από 10 μονάδες βάσης, λόγω του γεγονότος πως χάκερ χτύπησαν τη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, τον αμερικανικό βραχίονα της κινεζικής ICBC, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαταραχές σε πολλές συναλλαγές.
Επίσης, αρνητικά επέδρασε και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, που δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα «δεν είναι βέβαιη» ότι έχει κάνει αρκετά στη μάχη κατά του πληθωρισμού.
«Η αγορά ομολόγων είναι συνήθως πολύ πιο έξυπνη από τη χρηματιστηριακή αγορά όσον αφορά την πρόβλεψη των επιτοκίων» δήλωσε ο Kevin Simpson, ιδρυτής της Capital Wealth Planning και επικεφαλής επενδύσεων στο «Closing Bell».
Ο επενδυτής είπε ότι διαχειρίζεται τα χαρτοφυλάκιά του υπό την προσδοκία ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με την UBS, η οικονομία αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο.
Αυτό βοήθησε τις μετοχές παρά την αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια.
«Ένα συνεχές υψηλό επίπεδο κενών θέσεων εργασίας και οι σταθεροί ισολογισμοί του ιδιωτικού τομέα υποστηρίζουν την άποψη της ήπιας οικονομικής προσγείωσης», έγραψε σε σημείωμα της Παρασκευής ο επικεφαλής των μετοχών της UBS στις ΗΠΑ, David Lefkowitz, προσθέτοντας: «Παρόλα αυτά, η οικονομική ανάπτυξη πιθανότατα θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες και περαιτέρω βελτιώσεις στον πληθωρισμό θα είναι πιθανώς πιο σταδιακές».

Στην οικονομία, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του University of Michigan σημείωσε πτώση, διολισθαίνοντας στις 60,4 μονάδες τον Νοέμβριο, από τις 63,8 μονάδες τον Οκτώβριο.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε περισσότερο μεταξύ των νεότερων και χαμηλότερου εισοδήματος Αμερικανών, σύμφωνα με την έρευνα.
Ο δείκτης που μετρά τη γνώμη των καταναλωτών για την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας έπεσε στις 65,7 μονάδες αυτόν τον μήνα από τις 70,6 μονάδες τον Οκτώβριο.
Ο δείκτης των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες μειώθηκε στις 56,9 μονάδες από τις 59,3 μονάδες.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρεασμένες από τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, με τα σχόλια του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell να «πάγώνουν» αισιοδοξία των επενδυτών για την κορύφωση των επιτοκίων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 1%, αν και οδεύει προς τη δεύτερη διαδοχική εβδομαδιαία άνοδο.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,77% στις 15.234 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1,28% στις 7.360 μονάδες, στις 7.045 μονάδες, ενώ με πτώση 0,96% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
αδα_5.JPG
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε αμετάβλητη, κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Παρασκευής.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ δεν παρουσίασε αύξηση το γ' τρίμηνο, έπειτα από αύξηση 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Βρετανίας το γ' τρίμηνο ήταν 0,6% υψηλότερο από ό,τι την ίδια περίοδο το 2022.
Η παραγωγή του τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το τρίμηνο, αλλά η μείωση αντισταθμίστηκε από την αύξηση κατά 0,1% των επιδόσεων των κατασκευών, ενώ ο τομέας της παραγωγής σημείωσε στασιμότητα.
Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Jeremy Hunt, δήλωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει το «μεγαλύτερο εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη» στη χώρα, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να παραμένει στο 6,7% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο.
«Ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθεί βιώσιμα η οικονομία μας αυτή τη στιγμή είναι να τηρήσουμε το σχέδιό μας και να χτυπήσουμε τον πληθωρισμό στο κεφάλι», δήλωσε ο Hunt.
«Η φθινοπωρινή δήλωση θα επικεντρωθεί στο πώς θα κάνουμε την οικονομία να αναπτυχθεί και πάλι υγιώς, ξεκλειδώνοντας τις επενδύσεις, επαναφέροντας τους ανθρώπους στην εργασία και μεταρρυθμίζοντας τις δημόσιες υπηρεσίες μας, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε την ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης