Τελευταία Νέα
Διεθνή

ICBC: «Χάκερ» χτύπησαν τη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου και απαίτησαν λύτρα – Σε τεντωμένο σχοινί η αγορά ομολόγων

ICBC: «Χάκερ» χτύπησαν τη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου και απαίτησαν λύτρα – Σε τεντωμένο σχοινί η αγορά ομολόγων
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023 δήλωσε ότι «συνεχίζει να παρακολουθεί με έμφαση στη διατήρηση δίκαιων και εύρυθμων αγορών»
Aπό επίθεση ransomware χτυπήθηκε o αμερικανικός βραχίονας της Industrial & Commercial Bank of China Ltd. (ICBC), της μεγαλύτερης τράπεζας στην Κίνα και του κόσμου, με αποτέλεσμα να διακοπούν συναλλαγές στην αγορά ομολόγων ύψους 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η ICBC Financial Services, η αμερικανική μονάδα της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας στη Χώρα του Δράκου βάσει ενεργητικού, δήλωσε ότι διερευνά την επίθεση που χτύπησε ορισμένα από τα συστήματά της και σημειώνει πρόοδο σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των βλαβών.
Σημειώνεται πως οι χάκερ κλείδωσαν τα συστήματα του οργανισμού και απαίτησαν λύτρα για το ξεκλείδωμά τους.
Στο μεταξύ, traders και brokers της Wall Street προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις από την επίθεση.
Η επίθεση σε μονάδα της Industrial and Commercial Bank of China στη Νέα Υόρκη, που έγινε γνωστή για πρώτη φορά από τους Financial Times την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, αποκάλυψε ευπάθειες στην αγορά ομολόγων, τη μεγαλύτερη και πιο ρευστή στον κόσμο, η οποία στηρίζει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο.
Με τα συστήματά της σε κίνδυνο, η ICBC Financial Services αναγκάστηκε να στείλει ένα USB stick με δεδομένα συναλλαγών στην BNY Mellon για να τη βοηθήσει να διευθετήσει συναλλαγές.
Η επίθεση εμπόδισε την ICBC να διακανονίσει τις συναλλαγές ομολόγων για λογαριασμό άλλων στην αγορά, σύμφωνα με traders και τράπεζες.
Τα hedge funds και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μετέβαλαν τις εντολές συναλλαγών που είχαν δώσει λόγω της διαταραχής ενώ η επίθεση είχε αντίκτυπο στη ρευστότητα της αγοράς ομολόγων.
Ορισμένοι traders υποστήριξαν ότι το χακάρισμα στην ICBC μπορεί να συνέβαλε σε ένα απότομο sell off στα ομόλογα μακροπρόθεσμης λήξης του αμερικανικού Δημοσίου (30ετή) την Πέμπτη, σε μια δημοπρασία 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Λόγω της επίθεση στην ICBC, η BNY ζήτησε την Πέμπτη πολλαπλές παρατάσεις του ωραρίου λειτουργίας της Fedwire, μιας πλατφόρμας πληρωμών σε πραγματικό χρόνο που διαχειρίζεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, για να διακανονίσει τις συναλλαγές κρατικών ομολόγων.
Η ICBC είχε προηγουμένως επιβεβαιώσει ότι «είχε αντιμετωπίσει μια επίθεση ransomware που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή ορισμένων συστημάτων [χρηματοοικονομικών υπηρεσιών]».
Σημειώνεται πως η BNY, η μεγαλύτερη τράπεζα θεματοφύλακας στον κόσμο, έχει αποσυνδέσει την ICBC από την πλατφόρμα της και δεν σκοπεύει να την επανασυνδέσει έως ότου ένα τρίτο μέρος επιβεβαιώσει ότι είναι ασφαλές να το κάνει.
«Καμία ομάδα δεν πρόκειται να εμπιστευτεί την ICBC US χωρίς να σαρωθεί ή να ελεγχθεί αυστηρά», δήλωσε ένας ειδικός στον κυβερνοχώρο κοντά στην απάντηση της βιομηχανίας.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Παρασκευή δήλωσε ότι «συνεχίζει να παρακολουθεί με έμφαση στη διατήρηση δίκαιων και εύρυθμων αγορών».

Η ομάδα Lockbit

Από τότε που ανακαλύφθηκαν οι χάκερ με την ονομασία Lockbit το 2020, η ομάδα έχει χτυπήσει 1.700 οργανισμούς των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών των ΗΠΑ.
Ενώ πηγές της αγοράς δήλωναν την Πέμπτη ότι ο αντίκτυπος της κυβερνοεπίθεσης στην ICBC φαινόταν περιορισμένος, η επίθεση υπογράμμισε πόσο ευάλωτα συνεχίζουν να είναι τα συστήματα σε μεγάλους οργανισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης