Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Από Ιούλιο 2024 οι μειώσεις επιτοκίων, παρά τις προβλέψεις για ύφεση

ΕΚΤ: Από Ιούλιο 2024 οι μειώσεις επιτοκίων, παρά τις προβλέψεις για ύφεση
H ΕΚΤ αναγνώρισε ότι η ανάπτυξη ήταν ασθενέστερη από ό,τι ανέμενε
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια μέχρι και το επόμενο έτος, με την πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να εμμένει στις προβλέψεις ότι η πρώτη μείωση θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο, παρά τις προβλέψεις για ύφεση στην ευρωζώνη.
Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ άφησε το επιτόκιο καταθέσεων στο υψηλό ρεκόρ του 4,00% μετά από αύξηση των επιτοκίων για 10 συνεχείς συνεδριάσεις και και οι 72 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters στις 8-13 Νοεμβρίου συμφώνησαν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αυξήσεις στον τρέχοντα κύκλο.

Απίθανη η μείωση τον Απρίλιο

Ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν επί του παρόντος μια μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο, η τελευταία δημοσκόπηση του Reuters δείχνει ότι αυτό είναι απίθανο, ιδίως αφού η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι "ακόμη και η συζήτηση για μια μείωση είναι εντελώς, εντελώς πρόωρη".
Περίπου μια πλειοψηφία 55%, 40 από 72, προέβλεψε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.
Το υπόλοιπο 45% είδε μια μείωση κάποια στιγμή πριν από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο.
Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με μια έρευνα του περασμένου μήνα, όπου το 58% δεν περίμενε καμία μείωση πριν από τη συνεδρίαση του Ιουλίου.
"Φαίνεται ότι δεν χρειάζεται να συμβούν πολλά για να ωθηθεί η ευρωζώνη σε ύφεση", έγραψε ο Peter Vanden Houte, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στην ING, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ αναγνώρισε ότι η ανάπτυξη ήταν ασθενέστερη από ό,τι ανέμενε.
"Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΚΤ βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια... Δεν περιμένουμε μειώσεις επιτοκίων πριν από το καλοκαίρι του 2024".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης