Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Το πείραμα με τους πρόσφυγες» από Ιταλία σε Αλβανία προκάλεσε παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης

«Το πείραμα με τους πρόσφυγες» από Ιταλία σε Αλβανία προκάλεσε παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης
Η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός, ότι η Αλβανία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά συνέπεια δεν δεσμεύεται από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο αναφορικά με την κατά νόμο επιτρεπόμενη μεταχείριση προσφύγων και παράτυπων μεταναστών
Την ανησυχία του Συμβουλίου της Ευρώπης περί πιθανής παραβίασης των δικαιωμάτων προσφύγων, προκάλεσε η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας που προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων κέντρων υποδοχής προσφύγων-παράτυπων μεταναστών στην Αλβανία υπό Ιταλική διοίκηση, στα οποία θα μεταφέρονται μετανάστες που καταλήγουν στην Ιταλία.
Η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός, ότι η Αλβανία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά συνέπεια δεν δεσμεύεται από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο αναφορικά με την κατά νόμο επιτρεπόμενη μεταχείριση προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. Τα δύο κέντρα υποδοχής που προβλέπει η συμφωνίας Ρώμης-Τιράνων θα κατασκευαστούν στην Αλβανία σε χρόνο-ρεκόρ και θα ξεκινήσουν να φιλοξενούν από την ερχόμενη Άνοιξη μέχρι 3.000 μετανάστες, ενώ στην πλήρη τους λειτουργία θα υποδέχονται περί τους 39.000 μετανάστες κατ’ έτος. Στην πραγματικότητα, η Ιταλία θα “εξάγει” εισερχόμενους μετανάστες της στην Αλβανία, ενδεχομένως (και) για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Meloni.

Γιατί ανησυχεί το Συμβούλιο της Ευρώπης

Όμως, για την επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, αυτό το “εξωχώριο καθεστώς ασύλου χαρακτηρίζεται από πολλές νομικές ασάφειες”. Η ίδια εγείρει ιδίως τον κίνδυνο “διαφορετικής μεταχείρισης αυτών οι αιτήσεις ασύλου των οποίων θα εξετάζονται στην Αλβανία και αυτών οι αιτήσεις των οποίων θα εξετάζονται στην Ιταλία”, κάνοντας λόγο για “τον κίνδυνο για τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες να υποστούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους”.
Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τον Ιανουάριο 2024 (145.000 αφίξεις, έναντι 88.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2022) και έχει απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους εταίρους της για περισσότερη αλληλεγγύη, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα μέχρι τώρα. Η αντιπολίτευση στην Ιταλική κυβέρνηση συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς της οποίας ηγείται η κα Μελόνι, αντέδρασε έντονα στη συμφωνία με την Αλβανία.
Η συμφωνία που συνήφθη “συμμορφώνεται με τους διεθνείς νομικούς κανόνες που διέπουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο”, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Ταουλάντ Μπάλα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κάλεσε να τηρηθεί “το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες”, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως ζήτησε “λεπτομερείς πληροφορίες” για τη συμφωνία από την Ιταλική κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης