Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίσημη παραδοχή ήττας της Ουκρανίας – Zelensky: Μπορεί να υποχωρήσουμε – Η WSJ αναγνωρίζει: Μετρ στρατηγικής ο Putin

Επίσημη παραδοχή ήττας της Ουκρανίας – Zelensky: Μπορεί να υποχωρήσουμε – Η WSJ αναγνωρίζει: Μετρ στρατηγικής ο Putin
Bloomberg: Ο Zelensky ανακοίνωσε πιθανή υποχώρηση του στρατού λόγω έλλειψης πυρομαχικών -… έτσι είναι η ζωή - Διθυράμβους για Putin από Wall Street Journal: Η στρατηγική που ακολούθησε ο ρώσος Πρόεδρος στην Ουκρανία του βγήκε
(upd 36) Τελικά φθάσαμε στο σημείο… όπου το bankingnews σταθερά από τον Φεβρουάριο 2022 υποστηρίζει ότι τελικά η Ρωσία θα κερδίσει γιατί στην υπόθεση Donbass είναι στην σωστή πλευρά της ιστορίας…
Ο Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος αναγνωρίζει επίσημα ότι λόγω της έλλειψης όπλων και πυρομαχικών… ο Ουκρανικός στρατός μπορεί να υποχωρήσει…
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αναγνώριση της ήττας των Ουκρανικών δυνάμεων…
Εν τω μεταξύ ο αμερικανικός τύπος έχει άρδην αλλάξει… αφού η Wall Street Journal αναγνωρίζει επίσημα ότι ο Putin ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι μετρ στρατηγικής και του βγήκε στην Ουκρανία…
Ο Scott Ritter πρώην αξιωματικός της CIA προειδοποιεί ότι εάν η Ουκρανία δεν σταματήσει να προκαλεί την Ρωσία, μιλώντας για στόλο θαλάσσιων drones θα χάσει μετά βεβαιότητας την Οδησσό…
Επίσης ο Scott Ritter αναφέρει ότι ο Zelensky δεν θα είναι πρόεδρος της Ουκρανίας το 2025.
Ο γνωστός Γάλλος πανεπιστημιακός Jacques Sapir, εκτιμά ότι σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες του Zelensky ενώ έφτασε η Ημέρα της Κρίσης για την Ουκρανία.


Bloomberg: Ο Zelensky ανακοίνωσε πιθανή υποχώρηση του στρατού λόγω έλλειψης πυρομαχικών -… έτσι είναι η ζωή

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας παραδέχτηκε ότι η έλλειψη πυρομαχικών, που προκαλείται από μια μετατόπιση της προσοχής της παγκόσμιας κοινότητας στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Hamas θα οδηγήσει τελικά στην υποχώρηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, υποστηρίζει το Bloomberg.
«Το επίκεντρο μετατοπίζεται λόγω της Μέσης Ανατολής και άλλων λόγων.
Χωρίς υποστήριξη, θα υποχωρήσουμε» ανέφερε ο Zelensky στο Bloomberg
Η Ουκρανία σύμφωνα με τον Zelensky, έχει απόλυτη ανάγκη από βλήματα 155 χιλιοστών, η προμήθεια των οποίων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, γεγονός που «υπονομεύει τις στρατιωτικές προσπάθειες» των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι προμήθειες μας έχουν μειωθεί αλλά αυτή είναι η ζωή - και αυτό είναι φυσιολογικό, αφού όλοι παλεύουν να επιβιώσουν, τόνισε ο Zelensky.
Όπως ανέφερε το Bloomberg, οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων οβίδων 155 χιλιοστών, εν μέσω εκκλήσεων από τις ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Biden υπέγραψε νομοσχέδιο χρηματοδότησης δύο φάσεων που θα κρατήσει ανοιχτή την κυβέρνηση μέχρι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2024.
Το προσωρινό μέτρο είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού - ο νόμος που υπέγραψε ο Biden δεν προβλέπει τη διάθεση των 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε η κυβέρνηση για βοήθεια στην Ουκρανία και το Ισραήλ, ενώ δεν περιλαμβάνει περικοπές στον προϋπολογισμό που επιδιώκουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Bloomberg: Οι ΗΠΑ δεν θα εγκρίνουν βοήθεια προς την Ουκρανία τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2023

Η απόφαση των ΗΠΑ να παράσχουν νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία δεν θα ληφθεί νωρίτερα από τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2024, υποστηρίζει το Bloomberg.
«Η νέα βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία κινδυνεύει να καθυστερήσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2023, και ίσως περισσότερο, θέτοντας αμφιβολίες για την ικανότητα της Ουάσιγκτον να υποστηρίξει την μεταφορά όπλων που τόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και η ουκρανική κυβέρνηση πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας», αναφέρει το Bloomberg.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου , οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τη ροή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, εν αναμονή της απόφασης των ΗΠΑ.

Sapir (Γάλλος πανεπιστημιακός) : Σβήνουν οι τελευταίες ελπίδες Zelensky

Τα λόγια του Zelensky φαίνεται να είναι «τόσο συμβολικά όσο και αληθινά», καθώς οι «ελπίδες νίκης της Ουκρανίας, που ήταν ήδη αμυδρές θα σβήσουν» εάν σταματήσει η συνεχής ροή όπλων και πυρομαχικών προς το Κίεβο από τη Δύση, υποστήριξε ο Jacques Sapir, ειδικός στην παγκόσμια οικονομία και διευθυντής έρευνας της Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales) στην ιστοσελίδα του τριμηνιαίου περιοδικού Front Populaire
Σύμφωνα με τον ίδιο, η υποστήριξη της Ουκρανίας δεν ήταν ποτέ «ύψιστη προτεραιότητα» για τις δυτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις για το θέμα που έκαναν στο παρελθόν.
«Οι Ουκρανοί ηγέτες επιλέγουν να πιστεύουν τα λόγια και όχι τα γεγονότα από την άνοιξη του 2022», είπε ο Sapir.
«Τώρα έφτασε η Ημέρα της Κρίσης για την ουκρανική ηγεσία», πρόσθεσε ο Γάλλος πανεπιστημιακός.

Vallely (στρατηγός ΗΠΑ): Επιδεινώνεται δραματικά η κατάσταση για τους Ουκρανούς στο πεδίο της μάχης – Μένουν άλλες 60 μέρες

Αρκετές ευρωπαϊκές δυνάμεις στρέφουν την προσοχή τους από την Ουκρανία προς το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνει ο Paul E. Vallely, απόστρατος στρατηγός του αμερικανικού στρατού και πρόεδρος του Ιδρύματος Stand Up America US.
Παρατηρεί ότι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της Ευρώπης, η Γερμανία, «υστερεί στην υποστήριξη της Ουκρανίας σε μεγάλο βαθμό», παρόλο που το Βερολίνο υποσχέθηκε πρόσφατα να «διπλασιάσει αυτή την υποστήριξη στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 και να προσφέρει επίσης κρίσιμη αεροπορική άμυνα. συστήματα στον Zelensky.
«Έτσι αυτό που λένε και αυτό που κάνουν μπορεί να είναι δύο διαφορετικά πράγματα», υποστηρίζει ο Vallely.
Έχοντας εκφράσει τις αμφιβολίες του για την ικανότητα των ΗΠΑ και της Ευρώπης να εκπληρώσουν τις πιο πρόσφατες υποσχέσεις τους, ο Vallely εκτιμά επίσης ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης μπορεί σύντομα να επιδεινωθεί για το Κίεβο καθώς «ο χειμώνας προχωρά και οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις προχωρούν».
«Ο Zelensky συνεχίζει να λέει ότι κερδίζει, και μερικοί από τον δυτικό Τύπο λένε ότι η Ουκρανία κερδίζει, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.
Οι επόμενες 60 ημέρες θα είναι κρίσιμες για την Ουκρανία, όσον αφορά εμένα», σημείωσε.

Διθυράμβους για Putin από Wall Street Journal: Η στρατηγική που ακολούθησε ο ρώσος Πρόεδρος στην Ουκρανία του βγήκε

Η εξωτερική πολιτική, τα στρατιωτικά και οικονομικά επιτεύγματα της Ρωσίας αποδεικνύουν ότι η στρατηγική του Προέδρου Putin στην αντιπαράθεση με τη Δύση λειτούργησε, υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Σύμφωνα με τους συντάκτες του υλικού, οι δυτικές χώρες ήλπιζαν σε μια επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση και την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας υπό την πίεση των κυρώσεων.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, η οικονομία της Ρωσίας δεν έχει καταστραφεί, ο στρατός της βρίσκεται σε επίθεση, η αμυντική της βιομηχανία υπερβαίνει σε όρους παραγωγής τις βιομηχανίες της Δύσης και ο Putin μπορεί να «κοιτάξει με ικανοποίηση» τα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής του, τα οποία εκδηλώνονται με την υποστήριξη βασικών χωρών της Ασίας και του παγκόσμιου Νότου.
«Τίποτα από αυτά δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.
Περισσότερο από έξι μήνες πριν από την είσοδο στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 ο Ρώσος Πρόεδρος Putin υπέγραψε μια νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας για τη Ρωσία.
Ο κύριος στόχος αυτού του εγγράφου ήταν να προετοιμάσει την Ρωσία για μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με τη Δύση.
Σήμερα ο Putin μπορεί να πει στον λαό ότι η στρατηγική του λειτούργησε», αναφέρει η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι δυτικοί ηγέτες έκαναν λάθος υπολογίζοντας σε μια γρήγορη ήττα της Ρωσίας, βασιζόμενοι όχι μόνο στην εξωτερική επιρροή, αλλά και τρέφοντας «μη ρεαλιστικές ελπίδες» για πραξικόπημα στη Ρωσία.
«Η λαϊκή υποστήριξη για την ειδική επιχείρηση των ρώσων παραμένει ακλόνητη και ακόμη και οι ελίτ δεν έχουν γυρίσει την πλάτη στον Putin», αναφέρει η Wall Street Journal.
Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας είναι ένα βασικό έγγραφο στρατηγικού σχεδιασμού που καθορίζει τα εθνικά συμφέροντα και τις στρατηγικές εθνικές προτεραιότητες της Ρωσίας καθώς στόχους και μέτρα στον τομέα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και στη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας.
Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας εγκρίθηκε από τον Putin στις 2 Ιουλίου 2021.
Όπως ανέφερε ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Nikolai Patrushev, έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού της Ρωσίας, στην περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, στην εσωτερική ενότητα και συνοχή της ρωσικής κοινωνίας, στην επίτευξη εθνικών αναπτυξιακών στόχων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση του διεθνούς κύρους.

Χωρίς αναφορές σε Ουκρανία και Ισραήλ η σύνοδος κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC)

Η τελική δήλωση των αρχηγών των αντιπροσωπειών στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) δεν περιέχει καμία αναφορά στην Ουκρανία, σε αντίθεση με την τελική δήλωση του 2022, όπως προκύπτει από το κείμενο του εγγράφου.
Επιπλέον, η Διακήρυξη της Χρυσής Πύλης των Ηγετών της APEC του 2023, που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο στενό του Σαν Φρανσίσκο, η οποία στοχεύει να «δημιουργήσει ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον για όλους», δεν κάνει καμία αναφορά στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση.

Παράδοξα αισιόδοξος ο Biden: Οι συγκρούσεις σε Ουκρανία και Γάζα θα οδηγήσουν τελικά σε πρόοδο

Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή θα οδηγήσουν τελικά σε πρόοδο ισχυρίζεται ο παράδοξα αισιόδοξα Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden.
«Σε μια εποχή που υπάρχει τόση βία και βάσανα στην Ουκρανία, το Ισραήλ, τη Γάζα και πολλά άλλα μέρη, μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οτιδήποτε άλλο είναι δυνατό.
Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τα μαθήματα του χρόνου και της ιστορίας μας: από τη μεγάλη τραγωδία και τα σοκ μπορεί να έρθει περισσότερη ελπίδα, περισσότερη ελευθερία, λιγότερη οργή, μικρότερη δυσαρέσκεια και πόλεμος», σημειώνει ο Biden σε ένα άρθρο γνώμης για την Washington Post.
Όπως είπε ο Biden, οι HΠΑ πρέπει να παραμείνουν αποφασισμένες να επιτύχουν αυτούς τους στόχους.
«Αυτή είναι η στρατηγική που θα συνεχίσει να ακολουθεί η κυβέρνησή μου στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Κάθε βήμα που κάνουμε προς αυτό το μέλλον είναι πρόοδος που κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο και τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο ασφαλείς», πρόσθεσε.

O Putin έχει λόγους για να μιλά περί πιθανού σαμποτάζ από τη Δύση

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει λόγους που μιλά για πιθανό σαμποτάζ από τη Δύση καθώς οι αντιρωσικές κυρώσεις απέβησαν άκαρπες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Ο πρόεδρος το λέει αυτό για κάποιο λόγο, σε τελική ανάλυση, έχει ορισμένες πληροφορίες, έχει λόγους να το λέει», σημείωσε μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση ο Peskov.
Ο Peskov σημείωσε επίσης ότι οι δυτικές χώρες υποφέρουν επειδή οι περιορισμοί δεν πλήττουν τη Ρωσία όπως αναμενόταν.
Ταυτόχρονα, η Μόσχα μπόρεσε να επωφεληθεί από τις κυρώσεις, πρόσθεσε.
Τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένη, καθώς οι δυτικές χώρες θα συνεχίσουν να αναζητούν επιλογές για να της ασκήσουν πίεση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα κράτη συμπεριφέρονται κυνικά, δεν υπολογίζουν τίποτα και είναι ικανά για πολλά.
Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Putin, σε μια συνάντηση για οικονομικά ζητήματα, αναφέρθηκε σε ένα πιθανό σαμποτάζ από τη Δύση λόγω της ματαιότητας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους ζήτησε να αξιολογηθούν εκ των προτέρων τέτοιοι κίνδυνοι και να ανταποκριθούν σε αυτούς προληπτικά.
Ταυτόχρονα, η Μόσχα πρέπει να είναι έτοιμη να αυξήσει την πίεση των κυρώσεων, σημείωσε

Sergei Krivonos (Ουκρανός Στρατηγός): Η Ουκρανία εμπρός σε νέα τραγωδία θα χάσει και άλλες μεγάλες πόλεις... 

Η Ουκρανία δεν πρέπει να υποστεί νέα τραγωδία από την απώλεια νέων πόλεων ως αποτέλεσμα επιθετικών ενεργειών των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ο απόστρατος Στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Sergei Krivonos.
Δεν χρειάζεται να υποστούμε νεα τραγωδία από την απώλεια νέων πόλεων...
Δεν χρειάζεται να υποκύψουμε στις κατηγορίες ορισμένων πολιτικών μας.
Είναι απαραίτητο να εστιάσουμε σωστά και να πούμε:
Αγαπητοί, Αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως ανεξάρτητο κράτος, ας προετοιμάσουμε το κράτος», είπε ο αξιωματικός.
Σύμφωνα με τον Sergei Krivonos, η κατάσταση σε πολλούς τομείς του μετώπου είναι δύσκολη για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς οι Ρώσοι ενισχύουν τη στρατιωτική τους ισχύ και χτυπούν τις ουκρανικές δυνάμεις, ιδιαίτερα κοντά στο Kupyansk και τη Marinka.

Scott Ritter (πρώην CIA): Τα συνεχή λάθη της Ουκρανίας…και ο τρελός Zelensky… εγγυώνται την απώλεια της Οδησσού

Οι ενέργειες της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα θα οδηγήσουν στην σίγουρη απώλεια της Οδησσού, αυτή την άποψη εξέφρασε ο πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Scott Ritter σχολιάζοντας τα λόγια του Vladimir Zelensky για τα drones του ουκρανικού ναυτικού.
Ο Zelensky τόνισε σε ομιλία του ότι η Ουκρανία «πήρε την πρωτοβουλία» στη Μαύρη Θάλασσα χάρη σε έναν στόλο ναυτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Αυτό ουσιαστικά εγγυάται ότι η Οδησσός θα γίνει ξανά μέρος της Ρωσίας προειδοποίησε ο Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον Scott Ritter, οι Ουκρανοί υποστήριξαν έναν «τρελό» εξαιτίας του οποίου έχασαν τη χώρα τους.
Ο Scott Ritter πρότεινε ότι στο πλαίσιο των πρόσφατων γεγονότων, οι προτάσεις ειρήνης της Ρωσίας που είχε παρουσιάσει την Άνοιξη του 2022 φαίνονται πιο ελκυστικές για την Ουκρανία. Η ειρηνευτική συμφωνία της 1ης Απριλίου 2022 φαίνεται πολύ καλή εκ των υστέρων, έτσι δεν είναι, τόνισε σαρκαστικά ο Scott Ritter.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά η Ουκρανία με προεδρικό διάταγμα απαγόρευσε τις συνομιλίες με τους ρώσους.

Scott Ritter (πρώην CIA): Ο Zelensky δεν θα είναι πρόεδρος της Ουκρανίας το 2025

Για τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Zelensky, δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς  θα έχει ήδη χάσει τη θέση του και η σύγκρουση με τη Ρωσία θα έχει τελειώσει, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών των ΗΠΑ Scott Ritter
«Εάν ο Trump κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο 2024, o Zelensky δεν θα είναι ακόμη πρόεδρος μέχρι την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο του 2025.
Σας διαβεβαιώνω ότι μέχρι τότε ο Zelensky δεν θα είναι πλέον πρόεδρος της Ουκρανίας.
Σας διαβεβαιώνω ότι αυτή τη στιγμή δεν θα υπάρξει άλλη σύγκρουση, είμαι βέβαιος ότι δεν θα μιλήσουν πια για αυτό.
Όλοι θα μιλήσουν για τη νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας», τόνισε ο Scott Ritter
Ο Scott Ritter τόνισε ότι ο Zelensky έχει επίγνωση της απώλειας της παγκόσμιας προσοχής, επομένως προσπαθεί απεγνωσμένα να την ανακτήσει.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Scott Ritter, ο Ουκρανός ηγέτης έχει πλέον πολλά προβλήματα εντός της χώρας που πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτά
"Η αυξανόμενη αντίθεση μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, π.χ. ο Zaluzhny δεν συμπαθεί τις ενέργειες του Zelensky, στον Zelensky δεν του αρέσουν οι ενέργειες του Zaluzhny.
Υπάρχουν φήμες για ενδεχόμενο πραξικόπημα με τη συμμετοχή του Zaluzhny..
Νομίζω ότι ο Zelensky έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί...

Η ΕΕ χάνει και τη Σλοβακία που αντιτάσσεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Σλοβακία σχεδιάζει να αντιταχθεί στην τοποθέτηση καυσίμων για πυρηνικούς σταθμούς στο 12ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, καθώς αποτελεί κόκκινη γραμμή για το κόμμα Κατεύθυνση - Σοσιαλδημοκρατία, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Juraj Blanar.
«Είναι η κόκκινη γραμμή για εμάς ότι δεν πρέπει να υπάρχει το πυρηνικό καύσιμο στο πακέτο κυρώσεων.
Οι πυρηνικοί μας σταθμοί δεν μπορούν ακόμη να στραφούν στο εναλλακτικό καύσιμο εκτός από το ρωσικό.
Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να υπάρχει στη λίστα των κυρώσεων είπε στη σλοβακική τηλεόραση.
Ο Blanar τόνισε ότι πριν επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει όχι μόνο να εξεταστεί ο αντίκτυπός τους στην ΕΕ, αλλά και στη Σλοβακία ως ξεχωριστή χώρα.
Η Σλοβακία έχει δύο ενεργούς πυρηνικούς σταθμούς - τον Mochovce, που βρίσκεται 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Μπρατισλάβα, και τον Bohunice, κοντά στο χωριό Jaslovske Bohunice στα δυτικά της χώρας.
Και οι δύο κατασκευάστηκαν με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια της Ρωσίας.

Σπασμωδικές κινήσεις Zelensky: Επέβαλε κυρώσεις (!) σε 108 αξιωματούχους και 37 φορείς από τη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky υπέγραψε δύο εκτελεστικά διατάγματα που θεσπίζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας σχετικά με τις επόμενες κυρώσεις σε Ρώσους πολίτες και οντότητες.
Τρεις λίστες περιέχουν τα ονόματα 108 ατόμων και 37 οντοτήτων, τα περισσότερα από τα οποία είναι διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Μεταξύ των ατόμων είναι ο Leonid Pasechnik, επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Lugansk o Sergey Aksyonov, επικεφαλής της Κριμαίας, o πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Nikolay Azarov και ο υπουργός Εξωτερικών του ενωσιακού κράτους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας Dmitry Mezentsev.
Τα περισσότερα από τα άτομα που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα υπήρχαν και στους προηγούμενους καταλόγους κυρώσεων της Ουκρανίας.
Οι κυρώσεις 5 ή 10 ετών περιλαμβάνουν κατάσχεση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση συμμετοχής σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ουκρανία και απόσυρση περιουσιακών στοιχείων από τη χώρα.

Έγκλημα πολέμου από Ουκρανία: Χρησιμοποίησε απαγορευμένες νάρκες

Ο φορέας του ΟΗΕ, Human Rights Watch (HRW), σε μια παρουσίαση της έκθεσης Landmine Monitor 2023 στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Αφοπλισμό του ΟΗΕ (UNIDIR), κατηγόρησε την Ουκρανία για παραβίαση της Σύμβασης της Ottawa του 1997 για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού.
«Υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία που να πιστεύουν ότι η Ουκρανία παραβίασε τη Συνθήκη της Ottawa του 1997 που απαγόρευε τις νάρκες κατά προσωπικού κατά τη διάρκεια των μαχών στο Izium το 2022», δήλωσε ο Mark Hiznay, συντάκτης του Landmine Monitor 2023 και αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος όπλων στο Human Rights Watch.
Ο φορέας του ΟΗΕ λέει ότι έχει στοιχεία για τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού στο Donbass από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Πολίτες στο Donetsk έχουν video με αυτές τις νάρκες και τις έχουν δει να εκρήγνυνται σε χωριά, σύμφωνα με το Hiznay.
Μία από τις νάρκες που αναφέρονται είναι το μοντέλο Lepestok.
Αυτή η εκρηκτική νάρκη κατά προσωπικού έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί ζημιά στα κάτω άκρα και εκρήγνυται όταν κάποιος την πατήσει.
Είναι σχεδόν ακριβές αντίγραφο της αμερικανικής νάρκης BLU-43/B (Dragontooth).
Η Ουκρανία επικύρωσε τη Συνθήκη της Ottawa το 2005, η οποία απαγορεύει τη χρήση, την αποθήκευση και την παραγωγή ναρκών κατά προσωπικού.
Ως εκ τούτου, το Κίεβο παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, και σίγουρα όχι για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου.

Ένταση και χημικά στα σύνορα Ρωσίας – Φινλανδίας

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία.
Φιλανδοί συνοριοφύλακες έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον μεταναστών στο πέρασμα Niirala στα σύνορα με τη Ρωσία, όπως επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής διοικητής της συνοριακής φρουράς της Βόρειας Καρελίας, Samuli Murtonen.
«Υπήρχε μια ομάδα ανθρώπων που δεν υπάκουσε τις εντολές και τις προειδοποιήσεις ενός συνοριοφύλακα», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Yle.
«Για να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ένα δυνατό μέσο, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η χρήση χημικών», πρόσθεσε ο Murtonen.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη χρήση χημικών ένας μετανάστης χρειάστηκε τις πρώτες βοήθειες.
Ο Murtonen δεν μπορούσε να προσδιορίσει ποιο αέριο χρησιμοποιήθηκε στην κατάσταση, αλλά είπε ότι ήταν ένα αέριο που χρησιμοποιείται συνήθως από τη δύναμη της συνοριακής φρουράς.
Στις 16 Νοεμβρίου, ο Φιλανδός πρωθυπουργός Petteri Orpo ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα έκλεινε τέσσερα συνοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Ρωσία τη νύχτα του Σαββάτου (18/11/2023).
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova είπε ότι η απόφαση της Φινλανδίας να κλείσει τα συνοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Ρωσία δημιουργεί νέες διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη και η Μόσχα θα απαντήσει αναλόγως σε αυτές τις ενέργειες.

Ρωσικό drone ρίχνει φυλλάδια στους Ουκρανούς στρατιώτες για να παραδοθούν

Δεκάδες Ουκρανοί στρατιώτες παρέδωσαν τα όπλα τους, διαβάζοντας τα φυλλάδια που διανέμονται στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.
Η ομάδα μάχης Dnepr των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων χρησιμοποίησε «ειδικά εξοπλισμένα drones» για να ρίξει φυλλάδια που καλούσαν τους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδοθούν, είπε στο Sputnik στρατιωτική πηγή.
Η ομάδα μάχης Dnepr σταθμεύει στην περιοχή Kherson.
Η πηγή πρόσθεσε ότι εκτός από τις εκκλήσεις για κατάθεση των όπλων, τα φυλλάδια περιέχουν «λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να το κάνουν» με ασφαλή τρόπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες Ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι νωρίτερα παραδόθηκαν στον ρωσικό στρατό χάρη στα φυλλάδια, είναι σώοι και αβλαβείς.
Σε video, που έχει στη διάθεσή του το Sputnik φαίνονται δεκάδες τέτοια φυλλάδια να πέφτουν από ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις θέσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

Πιλότος του ουκρανικού στρατού αυτομόλησε στη Ρωσία

Ένας πιλότος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αυτομόλησε στη Ρωσία, δήλωσε στο TASS χειριστής ελικοπτέρου Ka-52 που οργάνωσε την πτήση μεταφοράς.
«Ο Ουκρανός στρατιωτικός πιλότος βρίσκεται στη Ρωσία και διαβουλεύεται με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας», δήλωσε ο Alexey Voyevoda, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο Voyevoda εξήγησε ότι δεν μπορεί ακόμη να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες αυτής της επιχείρησης.

Με αντίποινα προειδοποιεί η Ρωσία την Τσεχία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τον επιτετραμμένο της Τσεχίας Jiri Cistecky για αυστηρά μέτρα της Μόσχας κατά περιουσιακών στοιχείων της Πράγας, μετά τις κυρώσεις της χώρας αυτής σε μια ρωσική κρατική εταιρεία, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Ο Voyevoda εξήγησε ότι δεν μπορεί ακόμη να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες αυτής της επιχείρησης.Στις 15 Νοεμβρίου, η Τσεχική Δημοκρατία επέβαλε κυρώσεις κατά της Ομοσπονδιακής Κρατικής Ενιαίας «Επιχείρησης Περιουσίας στο Εξωτερικό» της Ρωσίας (Goszagransobstvennost).
Η εταιρεία, που έχει ενσωματωθεί στη Διοίκηση του Ρώσου Προέδρου, διαχειρίζεται πολυάριθμα ακίνητα ιδιοκτησίας της Ρωσίας στην Τσεχική Δημοκρατία, τα οποία έχουν παγώσει ως αποτέλεσμα των κυρώσεων.
«Τονίστηκε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των αντιποίνων κατά των περιουσιακών στοιχείων της Τσεχίας στη ρωσική επικράτεια, για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ουκρανικές επιθέσεις με εκρηκτικά drones σε εμπορικό κέντρο του Donetsk

Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έριξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς με drones κοντά σε εμπορικό κέντρο στο Donetsk, ανέφερε ο επικεφαλής της εν λόγω Λαϊκής Δημοκρατίας Denis Pushilin.
Δύο άτομα – ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια - τραυματίστηκαν από το εκρηκτικό αντικείμενο που ερρίφθη μέσω drone, σύμφωνα με τον ίδιο.
Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης, Alexey Kulemzin, έκανε γνωστό ότι τρία άτομα τραυματίστηκαν εξαιτίας ενός εκρηκτικού αντικειμένου που έριξε ο ουκρανικός στρατός κοντά σε εμπορικό κέντρο στο Donetsk.
Ο Pushilin διευκρίνισε επίσης ότι συνολικά στις 18/11/2023 οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτόξευσαν 27 οβίδες στο Donetsk και την Gorlovka, χρησιμοποιώντας πυροβολικό διαμετρήματος 152 και 155 χιλιοστών, καθώς και drones.
Ο ουκρανικός στρατός επιτίθεται τακτικά στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
Την Πέμπτη (16/11), μια 60χρονη σκοτώθηκε σε επίθεση στην περιοχή Kirovsky.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση ουκρανικού drone – kamikaze στο Belgorod

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση ουκρανικού drone σε εγκαταστάσεις επικοινωνιών στο Belgorod, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Vyacheslav Gladkov.
«Στο χωριό Gorkovsky της αστικής περιοχής Grayvoron, η υποδομή επικοινωνιών έγινε στόχος ενός drone "kamikaze".
Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της έκρηξης, ένας άνδρας υπέστη τραύματα από θραύσματα στα πόδια», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν 2 ουκρανικά σκάφη στην Kherson

Μονάδες της ομάδας μάχης Dnepr κατέστρεψαν δύο ουκρανικά σκάφη και μια ομάδα Ουκρανών στρατιωτών κοντά στο χωριό Krynky στην περιοχή Kherson την περασμένη ημέρα, δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της περιοχής.
«Ως αποτέλεσμα μιας επίθεσης πυρκαγιάς από μονάδες της ομάδας μάχης Dnepr στην περιοχή Kherson, καταστράφηκαν δύο ουκρανικά σκάφη, μια ομάδα Ουκρανών στρατιωτών, κοντά στο χωριό Krynky και ένα ZU-23-2 (ένα δίκαννο αντικ. -κανόνι αεροσκαφών - TASS) κοντά στο χωριό Belozyorka», είπε το άτομο.
Επιπλέον, η θέση μιας από τις ουκρανικές μονάδες καταστράφηκε στην περιοχή των νησιών και μια μονάδα όλμων των 120 mm και τα πυρομαχικά της καταστράφηκαν στην περιοχή Kakhovka.

Μάχες κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna


Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 17 Νοεμβρίου, αλλά δεν πραγματοποίησαν καμία επιβεβαιωμένη προέλαση.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιχειρήσεις επίθεσης κοντά στο Synkivka (8 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk), στο Petropavlivka (7 χλμ ανατολικά του Kupyansk) και στο Ivanivka (20 χλμ νοτιοανατολικά του Kupyansk) στην Περιφέρεια του Kharkiv και στο Bilohorivka (13 χλμ. νότια ).
Ρωσικές πηγές τόνισαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα προς την Tymkivka (19 χλμ ανατολικά του Kupyansk) και παγίωσαν τον έλεγχο σε θέσεις κοντά στα περίχωρα του οικισμού.
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν επίσης κοντά στην Ivanivka και στο Torske (15 χλμ δυτικά της Kreminna).
Ο εκπρόσωπος της Διοίκησης χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Αντισυνταγματάρχης Volodymyr Fityo δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να ανασυντάσσονται στην κατεύθυνση Kupyansk-Lyman και δεν έχουν προχωρήσει.
Ο αρχηγός της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Kadyrov, δημοσίευσε πλάνα ισχυριζόμενος ότι ομάδες Τσετσένων δρουν 10 χιλιόμετρα νότια της Kreminna).
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 17 Νοεμβρίου.

Ρώσοι και Ουκρανοί μάχονται σε χωριά δυτικά του Bakhmut

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Bakhmut και πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένες προόδους στις 17 Νοεμβρίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 17 Νοεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut. 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής Νότιας Ομάδας Δυνάμεων Vadim Astafyev ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς κοντά στο Klishchiivka (7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut) και στο Zalizne (25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Bakhmut .
Ρώσοι υποστήριξαν στις 16 και 17 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στη δεξαμενή Berkhivka (περίπου 2 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Bakhmut) προς την Bohdanivka (6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Bakhmut).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Klishchiivka και προσπαθούν να καταλάβουν τακτικά υψώματα που ελέγχονται από την Ουκρανία δυτικά του οικισμού.
Άλλες ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν στις 17 Νοεμβρίου ότι οι μάχες συνεχίζονται κοντά στην Andriivka και ότι η Klishchiivka και η Andriivka αμφισβητούνται ως «γκρίζες ζώνες».
Ο εκπρόσωπος των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, αντισυνταγματάρχης Volodymyr Fityo, δήλωσε στις 17 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τρεις φορές περισσότερες χερσαίες επιθέσεις στην κατεύθυνση Bakhmut από ό,τι στην κατεύθυνση Lyman-Kupyansk.

Νέα ρωσική προέλαση στην πόλη Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Avdiivka στις 17 Νοεμβρίου και πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένες προόδους.
Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 16 Νοεμβρίου, το οποίο το ISW εντόπισε γεωγραφικά, δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν οριακά στη βιομηχανική ζώνη νοτιοανατολικά της Avdiivka.
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν στις 16 και 17 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Stepove (3 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka) και ένας Ρώσος ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν ένα σημαντικό τμήμα του οικισμού.
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν επίσης στις 16 και 17 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν δυτικά της Krasnohorivka (5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Avdiivka), προς την κατεύθυνση Novokalynove (13 χλμ βορειοανατολικά της Avdiivka) και στο Ocheretyne (15 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka) και κοντά στο σωρό απορριμμάτων (6 χλμ. βορειοδυτικά της Avdiivka), το εργοστάσιο οπτάνθρακα Avdiivka βορειοδυτικά της Avdiivka και τη βιομηχανική ζώνη.
Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τουλάχιστον το 60% της βιομηχανικής ζώνης στην Avdiivka.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς κοντά στο Keramik (14 χλμ βορειοανατολικά της Avdiivka), στο Stepove και στην Avdiivka, ανατολικά της Novobakhmutivka (7 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka) και νότια της Tonenke (6 χλμ δυτικά της Avdiivka).
Ωστόσο ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει ακόμη να καταλάβουν μεγάλες εκτάσεις εδάφους, μερικές από τις οποίες είναι βαριά οχυρωμένες και απαιτούν από τις ρωσικές δυνάμεις να επιτεθούν, να περικυκλώσουν και να καταλάβουν την Avdiivka.

Βαριές απώλειες των Ουκρανών στο Donetsk – Έχασαν 180 στρατιώτες και ένα Bradley

Η Ουκρανία έχασε έως και 180 στρατιώτες και ένα όχημα πεζικού Bradley κοντά στο Donetsk, μεταδίδει το Tass επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στην περιοχή του Donetsk, μονάδες της ρωσικής ομάδας μάχης Νότος, ενεργώντας σε συνεργασία με αεροσκάφη και πυροβολικό, απέκρουσαν δύο επιθέσεις από ομάδες εφόδου από την 30η μηχανοκίνητη ταξιαρχία της Ουκρανίας στην περιοχή του οικισμού Kurdyumovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν χτυπήματα εναντίον του προσωπικού της ουκρανικής 22ης και 24ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας στις περιοχές των οικισμών Kleshcheyevka, Andreyevka και Vasyukovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το Tass.
Οι απώλειες των Ουκρανών στην περιοχή αυτή ανήλθαν συνολικά σε 180 στρατιώτες, ένα μαχητικό όχημα Bradley, τρία φορτηγά και ένα οβιδοβόλο Msta-B.

Krasny Liman: Οι Ρώσοι απέκρουσαν τρεις επιθέσεις των Ουκρανών, που έχασαν 200 στρατιωτικούς

Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τρεις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Krasny Liman, με αποτέλεσμα ο εχθρός να χάσει έως και 200 στρατιώτες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στην περιοχή Krasny Liman, οι συντονισμένες ενέργειες των μονάδων από την ομάδα μάχης Κέντρο, τα χτυπήματα των αεροσκαφών και του πυροβολικού βοήθησαν στην απόκρουση τριών επιθέσεων ομάδων εφόδου από τις ουκρανικές 24η, 47η και 63η μηχανοκίνητες ταξιαρχίες στις περιοχές Chervonaya Dibrova και Petrovskoye. οικισμούς στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk», ανέφερε το υπουργείο.
Οι Ουκρανοί έχασαν έως και 200 στρατιώτες, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και τρία μηχανοκίνητα.
Luhansk_Battle_Map_Draft_November_172023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_November_172023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_November_172023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_November_172023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_November_172023.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_November_172023.png

Kherson-Mykolaiv_Battle_Map_Draft_November_172023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης