Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: Αναβάθμισε την Πορτογαλία κατά δύο «σκαλοπάτια», στο Α3 - Σταθερές οι προοπτικές

Moody's: Αναβάθμισε την Πορτογαλία κατά δύο «σκαλοπάτια», στο Α3 - Σταθερές οι προοπτικές
Η Πορτογαλία είχε τον τρίτο υψηλότερο δείκτη χρέους στη ζώνη του ευρώ το 2022
Σχετικά Άρθρα
Η πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας αυξήθηκε κατά δύο μονάδες από την Moody's, με το αιτιολογικό των «στέρεων» μεσοπρόθεσμων προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.
Η αξιολόγηση ανέβηκε στο Α3 από Baa2, με σταθερές προοπτικές, γνωστοποίησε ο οίκος, που τον Μάιο είχε αναθεωρήσει τις προοπτικές σε «θετικές».
Η αναβάθμιση «αντανακλά τις διατηρούμενες θετικές πιστωτικές επιδράσεις μεσοπρόθεσμα από μια σειρά οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, της απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα και της συνεχιζόμενης ενίσχυσης του τραπεζικού τομέα», αναφέρει η Moody's στην ανακοίνωσή της.
Ενώ η οικονομία της χώρας αναμένεται να επιβραδύνει φέτος, μετά την ανάκαμψη από την πανδημία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει να μειώνει το βάρος του χρέους.
Η Πορτογαλία είχε τον τρίτο υψηλότερο δείκτη χρέους στη ζώνη του ευρώ το 2022 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα βρεθεί στην έκτη θέση το 2023, καθώς ο λόγος χρέους της προς το ΑΕΠ εκτιμάταi ότι θα πέσει κάτω από τα επίπεδα της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Antonio Costa παραιτήθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα εν μέσω έρευνας για πιθανή διαφθορά στην κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος της χώρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 10 Μαρτίου, προσθέτοντας ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού θα τεθεί επισήμως σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου για να προλάβει η Βουλή να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της απερχόμενης κυβέρνησης για το 2024.
Η Moody's είπε ότι η παραίτηση και η έρευνα για τη διαφθορά «μπορεί να επιβραδύνουν την πρόοδο στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις», αν και «τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι τα θεσμικά όργανα της Πορτογαλίας επιτρέπουν στη χώρα να αντιμετωπίσει το ζήτημα αποτελεσματικά».
«Το γεγονός ότι αυτή η απόφαση της Moody's ελήφθη μετά τον προγραμματισμό πρόωρων εκλογών δείχνει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας είναι ισχυρά και επιβεβαιώνει ότι η Πορτογαλία κατέκτησε μια θέση μεταξύ της ομάδας των χωρών με καλύτερη πιστωτική ποιότητα και μεγαλύτερη διεθνή αξιοπιστία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Fernando Medina.
Ο προϋπολογισμός του 2024 περιλαμβάνει περικοπές στους φόρους εισοδήματος και στοχεύει σε πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, μικρότερο από το προβλεπόμενο πλεόνασμα για το 2023.
Η Τράπεζα της Πορτογαλίας περιμένει ανάπτυξη 2,1% φέτος και 1,5% το 2024, έναντι 6,8% το 2022.
Η Moody's δήλωσε ότι αναμένει ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτύσσεται με ρυθμό 2% ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης