Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεωπολιτικό σοκ απειλεί τις αγορές - Η προειδοποίηση de Guindos (ΕΚΤ) για μεγάλη διόρθωση

Γεωπολιτικό σοκ απειλεί τις αγορές - Η προειδοποίηση de Guindos (ΕΚΤ) για μεγάλη διόρθωση
Για ψευδαίσθηση των αγορών έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα
Οι αγορές ενδέχεται να μην έχουν υπολογίσει πλήρως τους κινδύνους από τη γεωπολιτική και τις οικονομικές προοπτικές - και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί τις εξελίξεις ως πιθανή απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα - προειδοποίησε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos.
"Οι αγορές έχουν μια πολύ καλή αντίληψη, ή ψευδαίσθηση, της μακροοικονομίας.
Πιστεύουν ότι θα έχουμε μια ήπια προσγείωση, πιστεύουν ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν θα κλιμακωθούν και έτσι τα ασφάλιστρα κινδύνου τόσο για τα ομόλογα όσο και για τις μετοχές είναι συμπιεσμένα", δήλωσε ο Luis de Guindos στην Annette Weisbach του CNBC.

Σημαντική διόρθωση στις αγορές

"Έτσι, σε περίπτωση που έχουμε μια αρνητική έκπληξη όσον αφορά την εξέλιξη της οικονομίας, όσον αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού, όσον αφορά οποιαδήποτε κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων, νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια σημαντική διόρθωση στις τιμές της αγοράς", προειδοποίησε.
Και πρόσθεσε: "Αυτό είναι ένα από τα κύρια στοιχεία που πιστεύουμε ότι τώρα θα μπορούσε να δημιουργήσει μεταβλητότητα στο χρηματοπιστωτικό τοπίο".
Ο de Guindos συζητούσε για την έκδοση της Επισκόπησης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της κεντρικής τράπεζας για τον Νοέμβριο, η οποία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις μιας "ήπιας προσγείωσης" που θα μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς σημαντική οικονομική ζημία.

Νέα αύξηση του πληθωρισμού

Υπάρχουν πάντα αρνητικές εκπλήξεις... όσον αφορά τον πληθωρισμό, η εξέλιξη ήταν πολύ θετική, από το 10,6% στο σημερινό επίπεδο που είναι κάτω από το 3%, και αναμένουμε ότι αυτή η διαδικασία αποπληθωρισμού θα συνεχιστεί με την πάροδο του χρόνου.
Παρ' όλα αυτά, λόγω των επιδράσεων της βάσης θα έχουμε κάποια αύξηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες", δήλωσε ο de Guindos.
Περαιτέρω αρνητικές εκπλήξεις θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από την καθυστερημένη μετάδοση των υψηλότερων επιτοκίων στην πραγματική οικονομία, την αύξηση των μισθών, την παραγωγικότητα και την τιμή του πετρελαίου, εξήγησε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης