Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξαρτημένη από τη Ρωσία η Ευρώπη - Αύξησε τις εισαγωγές πυρηνικής ενέργειας

Εξαρτημένη από τη Ρωσία η Ευρώπη - Αύξησε τις εισαγωγές πυρηνικής ενέργειας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε τις εισαγωγές πυρηνικών καυσίμων και υπηρεσιών για τους αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε τις εισαγωγές πυρηνικών καυσίμων και υπηρεσιών για τους αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής του μπλοκ από τη Ρωσία το 2023 σε σύγκριση με το 2021, πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Εφοδιασμού Ευρατόμ (ESA).
Ενώ οι εισαγωγές αυτές δεν υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ, το μπλοκ στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή του από τη Μόσχα, σύμφωνα με αποκλειστικό δμοσίευμα του Reuters.
Οι συνολικές εισαγωγές του από τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας παρέμειναν σταθερές πέρυσι, παρά την αυξανόμενη ζήτηση για πυρηνική ενέργεια που οφείλεται στο υψηλό ενεργειακό κόστος και στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ωστόσο, πέντε κράτη μέλη της ΕΕ που λειτουργούν τους λεγόμενους αντιδραστήρες VVER ήταν πιθανό να υπερβούν και φέτος τα επίπεδα εισαγωγών του 2021 μετά από μια αύξηση το 2022, δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του ο εκτελών χρέη επικεφαλής της ESA.

Δύσκολη πρόκληση για την ΕΕ

Η τάση αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου της να επιτύχει αυτάρκεια σε καύσιμα VVER.
"Οι εισαγωγές από τις χώρες που λειτουργούν αντιδραστήρες VVER ρωσικής σχεδίασης αυξήθηκαν το 2022 σε σύγκριση με το 2021, και πιθανότατα θα έχουν αυξηθεί το 2023 σε σύγκριση με το έτος πριν από τη ρωσική εισβολή", δήλωσε ο Stefano Ciccarello/
Πέρυσι, αυτές οι πέντε χώρες - η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία - αγόρασαν 30% περισσότερες υπηρεσίες μετατροπής από τη Ρωσία και 22% περισσότερο εμπλουτισμό, ανέφερε η ESA στην ετήσια έκθεσή της τον Οκτώβριο.

www.banklingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης